Prima pagină » Cancan ultimă oră » Ce înseamnă XD? Internauții explică această prescurtare
Ce înseamnă XD? Internauții explică această prescurtare

Ce înseamnă XD? Internauții explică această prescurtare

28 mai 2020, 14:32,
în Cancan ultimă oră

Ce înseamnă XD? Internauţii folosesc o listă de abrevieri şi prescurtări extrem de vastă pentru a transmite cât mai rapid şi cât mai succint un mesaj SMS sau conversațiile din reţelele de socializare. XD este un exemplu utilizat mai ales pentru a ilustra un emoticon cu ajutorul căruia îți poți exprima mulțumirea și sentimentul de bucurie.

Ce înseamnă XD în romană

XD este unul dintre cele mai utilizate prescurtări pentru a trimite un emoticon unei persoane cu care porţi o conversaţie în mediul online şi a-ţi exprima mulţumirea şi sentimentul de bucurie. Simbolul este format din joncțiunea literelor „X” și „D”, care, atunci când sunt rotiţe la un unghi de 90 de grade, „X” devine ochi închişi și „D” un zâmbet larg.

XD face parte din lista foarte variată a prescurtărilor utilizate de internauţi pe reţelele de socializare. XD ilustrează un emoticon zâmbind sau înlocuirea unui râs în hohote.
În mod repetat am observat pe grupuri de discuţie, conversaţii zilnice sau pe reţele de socializare Facebook, Instagram meme-uri atât în videoclipuri sau pe pagini prescurtări utilizate în mod repetat de către internauţi, cum ar fi: OMG = Oh my God, DND = Do not Disturb, BRB = Be right Back, LMFAO = Laughing my fucking ass off, VTM = Viaţa mea sau în termeni medicali Volum Trombocitar Mediu, AMC = Acel moment când, LOL = Laugh ouţ load, etc.

 

Ce înseamnă XD pe TPU

TPU (Toți Pentru Unul) este un site lansat în anul 2008, ocupând locul 125 în cele mai accesate website-uri româneşti, potrivit Wikipedia. Acesta este utilizat de sute de mii de persoane. TPU este o reţea de socializare, o platformă online de întrebări şi răspunsuri. Utilizatorii îşi oferă ajutor reciproc, adresând şi răspunzând cu soluţii la problemele cu care se confruntă zi de zi. Timpul mediu de răspuns este în jur de 15 minute.

O astfel de întrebare publicată pe site-ul TPU a fost şi cea analizată de noi în prezentul articol. Ce înseamnă XD? Mulţi dintre utilizatori oferă răspunsuri similare şi definesc „XD” ca fiind un emoticon caracterizat de un zâmbet uşor răutăcios. Originea acestui emoticon sau acestei prescurtări vine de pe portalul web MSN şi aplicaţia Yahoo Messenger.

„Nu înseamnă ceva. Adică ştii cum faci semnul acela cu rânjitul „:d” ( : D ) în loc de „:” care sunt ochii pui x. Adică rânjit mai „răutăcios”.”, precizează un internaut.

Alt utilizator susţine că în momentul în care vorbeşti cu o persoană de altă naţionalitate, cum ar fi un american, îi trimiţi acest emoticon şi el înţelege de la sine că îi vei zâmbi.

O altă persoană prezentă pe site-ul TPU confundă XD cu XOXO, care semnifică „Te iubesc”.

Utilizatorii platformei de întrebări şi răspunsuri pot fi „premiaţi” dacă oferă răspunsuri calitative, concrete, complexe şi rapide. Aceştia pot primi „fundiţe” din partea celor care au adresat întrebarea. Colectarea cât mai multor astfel de fundiţe pot plasa un internaut în topul celor mai active persoane de pe site.

Un astfel de comentariu premiat cu fundiţă, este următorul: „”xD” sau ”XD”, un emoticon folosit pe internet pentru a exprima un râs copios, ceva de genul „lol” sau „:))” sau „=]]” sau pe româneşte exprimă „mor de râs, mă prăpădesc de râs”. Este un simbol care se foloseşte la chat. Are în locul ochilor un „X” şi un zâmbet larg ca la 😀 (de aici vine „D”). Deci nu înseamnă ceva anume, este pur şi simplu un emoticon.”, a răspuns o utilizatoare.

Alte semnificaţii ale prescurtaţii XD

Pe lângă faptul că XD ilustrează un emoticon, utilizarea prescurtării „XD” în fața cuvintelor „card”, „foto”, „picture card” înseamnă că este vorba despre un format digital de mare viteză şi fidelitate de stocare a pozelor.

XD mai poate fi utilizat ca abreviere pentru canalul de televiziune cu plată Disney XD deținut de compania Walt Disney, care a înlocuit canalul Jetix în Brazilia din 2009.

Un alt sens atribuit literelor XD este cel al unui format de cartelă de memorie utilizat în mod normal în camere și dispozitive electronice, pentru a extinde stocarea datelor dispozitivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *