Ce înseamnă VTM? Ce semnificație are în medicină și în viața socială? Nu de multe ori am întâlnit abrevieri, fie în domeniul medical atunci când ne-am făcut analizele, fie pe platforma de socializare Facebook. Abrevierea VTM este total diferită în cele două situaţii. Volumul trombocitar mediu (VTM) poate avea un nivel scăzut sau crescut în analizele medicale. În ceea ce urmează vom prezenta semnificaţiile.
Ce înseamnă VTM
În termeni medicali, VTM semnifică volumul trombocitar mediu. El indică uniformitatea de mărime a populaţiei trombocitare. Cu ajutorul acestuia se poate diagnostica diferenţial trombocitopenia. Se face o diferenţiere trombocitopenică prin producţie scăzută şi crescută de trombocite.
Totodată, VTM corelează tendinţa de sângerare a pacienţilor trombocitopenici.
Există dovezi că VTM se corelează cu tendinţa de sângerare la pacienţii trombocitopenici: la VTM >6.4 fL scade semnificativ frecvența sângerărilor; astfel VTM ar putea fi util în aprecierea oportunităţii administrării de transfuzii de trombocite, conform medicilor specialişti.
VTM este considerat normal dacă este cuprins între valorile 7.4-13 fL sau μm. Nivelul VTM se poate determina prin Hemoleucogramă sau Hemogramă, cu ajutorul analizatorului automat.
Ce înseamnă VTM scăzut în analizele medicale
Numărul trombocitelor şi volumul trombocitar mediu sunt în mod obişnuit scăzute din cauza producţiei de trombocite deficitară, precum: hipoplazia megakariocitară, anemia aplastică, chimioterapie, de asemenea și în trombocitopenia septică.
„Prezența de fragmente trombocitare, spre exemplu în diagnosticul leucemie se poate asocia cu VTM scăzut. Dintre trombocitopeniile ereditare sindromul Wiskott-Aldrich şi trombocitopenia X-linkată se asociază cu microcitoza trombocitară.”, a declarat dr. Răzvan Costache, medic primar Medicină Internă.
Ce înseamnă VTM crescut în analizele medicale
De obicei VTM variază invers proporțional cu numărul de trombocite, cu volume plachetare mai mari observate la pacienții trombocitopenici la care trombocitele sunt scăzute din cauza distrucției periferice și unui turn-over plachetar crescut (ca în purpura trombocitopenică idiopatică), precizează sursa citată.
VTM este mărit în cazul hipertiroidismului și în bolile mieloproliferative.
Cazurile în care volumul trombocitar mediu poate fi crescut: după splenectomie, în pre-eclampsie și la fumătorii aterosclerotici.
Plachete mari de trombocite sunt prezente în faza de recuperare după trombocitopenia indusă de consumul de băuturi alcoolice. În medicină există unele forme de trombocitopenie ereditară caracterizate prin prezența de trombocite imense, cum ar fi sindromul Bernard-Soulier, sindroamele Fechtner, Sebastian, May-Hegglin și Epstein, potrivit cercetătorilor.
VTM este în mod regulat mărit în bolile mieloproliferative, dar și in infecții, tumori, boli inflamatorii etc.
Ce înseamnă VTM pe Facebook
O altă variantă a abrevierii VTM a fost observată pe aplicaţiile de socializare Facebook şi Instagram de un număr foarte mare de persoane. Termenul este o invenţie a utilizatorilor vechii aplicații Yahoo Messenger, care mai apoi a fost înlocuit de noile reţele de socializare.
Mulţi utilizatori traduc această prescurtare cu „Viaţa mea”. Internauţii folosesc frecvent o serie arhicunoscută de termeni precum LOL (Laugh ouţ Loud), YOLO (You only live once), BRB (Be right Back), OMG (Oh my God), DND (Do not Disturb) în conversaţiile zilnice cu prietenii, atât în mesaje SMS, cât şi pe reţelele sociale. Aceste prescurtări sunt utilizate pentru a scurta atât un mesaj text, cât şi timpul redactării lui.
Utilizarea acestor prescurtări în română şi în engleză nu este considerat un lucru rău, însă în anumite situaţii trebuie evitat numaidecât. Prescurtările pe reţelele de socializare pot deveni o problemă dacă sunt folosite în mod exagerat şi mai ales în conversaţiile oficiale.