Prima pagină » National » Ce înseamnă SPF? Când trebuie utilizată protecția solară 30 sau 50
Ce înseamnă SPF? Când trebuie utilizată protecția solară 30 sau 50

Ce înseamnă SPF? Când trebuie utilizată protecția solară 30 sau 50

26 iun. 2024, 12:00,
în National

Utilizarea protecției solare nu numai că reduce riscul de cancer de piele și de arsuri solare, ci și efectul de îmbătrânire (fotoîmbătrânirea).

Există două părți principale pentru toate produsele de protecție solară. Ingredientul activ și emulsia.

Ingredientul activ face protecția solară. Acesta vine în două categorii:

  • substanțe active care absorb UV
  • substanțe active care reflectă UV.

Substanțe active care absorb UV

Substanțe active care absorb UV sunt substanțe chimice, care absorb radiația UV și o transformă într-un nivel foarte scăzut de căldură. O mică parte din oameni raportează că protecția solară îi fac să se simtă căldură suplimentară.

Produsele chimice care absorb UV sunt, de asemenea, numite „organice”, deoarece conțin atomi de carbon, o bază pentru toată materia organică.

Unii atomi absorb partea UVB a spectrului, despre care se știe că provoacă arsuri solare și contribuie la riscul de cancer de piele.

Alții absorb partea UVA a spectrului. Cercetări recente sugerează că lungimile de undă UVA mai lungi nu numai că pătrund în straturi mai adânci ale pielii, ci contribuie la cancerul de piele prin compromiterea răspunsului imun la deteriorarea ADN-ului. Din acest motiv, se recomandă protecția solară etichetată cu „spectru larg”, deoarece oferă cea mai bună protecție.

Substanțe active care reflectă UV

”Reflectoarele” UV sunt formate în mare parte din oxizi, cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan.

Razele UV sunt împrăștiate de oxizi. În mod normal, există mai mult de unul și adesea până la șase sau mai multe ingrediente active în majoritatea produselor de protecție solară.

Emulsia

Emulsia – loțiunea, laptele, smântâna, uleiul, spuma sau gelul – este cea care transportă ingredientul activ. De obicei, este alcătuită dintr-o combinație de ulei și apă, plus alte… bunătăți. Acestea sunt importante deoarece păstrează produsul, astfel încât acesta să reziste pe raft sau în dulap. De asemenea, ajută la rezistența la apă, influențează modul în care se simte și miroase protecția solară și cât de bine se leagă de piele.

Ce înseamnă SPF și cum se măsoară?

Protecția solară oferă un ecran de protecție, nu blochează toate razele. Gândiți-vă la o ușă cu ecran: aerul vine, dar muștele nu. În același mod, loțiunea de soare permite o cantitate mică de radiații UV pe piele. O protecție solară cu SPF 30 nu are o protecție mult mai mică decât SPF 50.

SPF reprezintă factorul de protecție solară. Este măsura – cât de mult UV trece prin ecran. Cu cât numărul este mai mare, cu atât trece mai puțin UV.

SPF 30 permite ca 3,3% din razele UV să ajungă la piele. Aceasta înseamnă că filtrează 96,7% din UV.

SPF 50 filtrează 98% și lasă 2% din razele UV să treacă.

Diferența dintre SPF 30 și SPF 50 sună foarte mare, în realitate este modestă (1,3%) diferența de protecție.

Pielea neprotejată dă în 10 minute semne de arsură. Aplicarea corectă a protecției solare SPF 30 ar încetini rata de ardere până la punctul în care ar dura de 30 de ori mai mult sau 300 de minute în total. SPF 15 ar dura 150 de minute, în timp ce SPF 50 – 500 de minute.

Dar acestea sunt calcule matematice. Dacă vă prelungiți șederea la soare timp de 500 de minute (peste opt ore!) bazându-vă doar pe protecție solară, probabil că veți arde!

Când și cum pun SPF?

La nivel microscopic, pielea este o serie de vârfuri și văi.

Stratul de protecție solară se aplică cu aproximativ 20 de minute înainte de a intra în soare pentru că permite produsului să curgă în văi și să se lege corect de piele.

Multe creme de protecție solară recomandă reaplicarea la fiecare două ore. Dar un alt mod de a-l privi este ca și cum ați picta un perete al casei. Primul strat are o acoperire rezonabilă, dar o reaplicare la 20-30 de minute după ce a fost la soare – după ce primul strat s-a „uscat” – vă asigură o acoperire mult mai fiabilă.

De asemenea, folosiți-l cu generozitate. Majoritatea oamenilor folosesc prea puțin (între un sfert și trei sferturi) din cantitatea de protecție solară necesară pentru a obține protecția solară revendicată pe etichetă. O linguriță pe membru este o regulă bună. Adăugați încă o linguriță pentru față. O lingurță pe spate. Acest nivel de aplicare ajunge la șapte lingurițe (35 ml) în total, dacă sunteți la plajă în pantaloni scurți sau bikini.

Aplicați din nou la fiecare două ore sau mai des dacă sunteți activ (transpirație, prosop, piele care face contact fizic cu orice), chiar dacă recipientul pretinde rezistență la apă timp de patru ore.

Și o idee bună este să verificați dacă loțiunea nu și-a trecut data de expirare.

Dacă protecția solară este aplicată corect pentru a-și face treaba de reducere a expunerii la radiații UV, aceasta previne procesul biologic de bronzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *