Prima pagină » National » Ce înseamnă să îți duci crucea? Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni: „Crucea înseamnă jertfă” – VIDEO
Ce înseamnă să îți duci crucea? Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni: „Crucea înseamnă jertfă” - VIDEO

Ce înseamnă să îți duci crucea? Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni: „Crucea înseamnă jertfă” – VIDEO

25 aug. 2022, 09:16, 1 ,
în National

Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, a discutat în ediția BZI LIVE despre ce înseamnă să îți duci crucea. Cunoscutul duhovnic a oferit câteva exemple de cruci în viață și a ținut să menționeze că tematica acestora este extrem de vastă.

„Cuvântul cruce pentru cei ce cred este arma înţelepciunii. Tematica crucii este exagerat de vastă. Dacă intrăm în detaliul crucii trebuie să găsim sensul lucrat în duhul divin. Legile divine nu pot fi schimbate, dar putem influenţa crucea în sensul în care noi putem face crucea să fie frumoasă, stralucitoare, uşoară sau grea. Cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui. Crucea înseamnă jertfă. Iisus Hristos a murit pe cruce”, a transmis părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan, despre ce înseamnă să îți duci crucea

Părintele Calistrat Chifan a oferit în cadrul emisiunii BZI LIVE exemple de cruci ale vieții. Duhovnicul susține că întâi de toate crucea înseamnă jertfă. Ea poate fi diferită de la om la om, însă ținta trebuie să fie mântuirea și adoptarea unui stil de viață presărat de credință.

Preotul aduce aminte că în trecut crucea era considerată un element de tortură, însă Iisus Hristos i-a dat sens de biruință.

„Prima cruce vizibilă este pomul raiului: nemurirea, inteligența şi puterea cuvântătoare. Taina nu este ceea ce auzi, ci ceea ce înţelegi. Putem auzi orice cuvinte, dar pot trece pe lângă noi fără să înţelegem. Prima cruce dată lui Adam a fost de asemănare cu Dumnezeu, să trăiască cu şi prin Dumnezeu, să slăvească şi să-l asculte pe creatorul său. Noi am pierdut perfecţiunea adamică ce ne-a fost dăruită. Ţinta supremă şi cea mai înaltă cruce este cea a sfinţilor, care au respectat ce a zis Iisus. Altă cruce şi mai mare este cea a Maicii Domnului care şi-a dat unicul fiu pentru salvarea lumii.

Adam intră după în crucea vieţii omeneşti. Mereu se plânge de crucea pe care o are, adică de necazurile, durerile, neajunsurile sale. Crucile sunt stabilite pentru fiecare om în parte în funcţie de puterea pe care o are. Crucea propriu zisă este împărţită în cheia raiului, dar ea este arma puterii împotriva diavolului. Crucea cea mai simplă este dată din rai: creşte-ţi, înmulţiţi-vă şi stăpâniţi pământul! Înainte crucea era un element de tortură, dar Iisus i-a dat sensul de biruinţă”, a transmis părintele de la Mănăstirea Vlădiceni.

Părintele Calistrat Chifan: „Crucea te luminează”

În viață, Dumnezeu îți dă mai multe cruci pe care trebuie să le duci, adică probleme, necazuri, eșecuri, bucurii, succese și multe altele. Însă, în funcție de modul în care tratezi situațiile crucea poate fi ușoară sau grea. Părintele Calistrat Chifan susține că oamenii au avut tot pe tavă, însă nu s-au mulțumit, au vrut tot mai mult.

„Sunt cruci fără Dumnezeu, când eşti păcătos şi ateu tu eşti într-o tortură, de aia îi arde crucea. Ei nu se pot uita la cruce. Tu eşti în întuneric şi lumina crucii te orbeşte. Ea rămâne veşnic arma lui Dumnezeu, arma luminii şi puterii. Dacă cauţi mereu calea bătătorită de pe marginea noroiului înseamnă purtarea unei cruci uşoare din partea lui Dumnezeu. În caz contrar, adoptarea unei vieţi în distracţie şi desfrâu duce de la sine la o cruce greu de dus. Hai să privim în societate: mama la 14 ani, e o cruce. Crucea de mamă, în loc să se bucure de copilărie, carieră. La 14 ani nu-şi dorea să alăpteze, dar crucea a maturizat-o. Astfel, crucea şi-a îngreunat-o în viaţă. Părinţii nu o vor mai privi la fel, poate nu se va căsători.

O altă cruce a celui tânăr, care bea, se droghează şi fumează. El abandonează şi trăieşte doar momentul. Acum din start nu ţii cont de regulile jocului. Ai timp şi poţi renunţa la tot şi ai o viaţă frumoasă, asta înseamnă o cruce uşoară. Urmarea unei cruci sănătoase este cea a familiei, a credinţei şi a fricii de Dumnezeu. Dumnezeu i-a dat omului inteligența de a scoate răul din bine şi ideea că acel rău şi-l face lui, nu lui Dumnezeu. Noi am avut tot pe tavă, dar omul a vrut un pas mai sus. Nu am ajuns până la Dumnezeu. Noi căutăm extratereştri, dar nu vedem că noi suntem extratereştrii, niște oameni neresponsabili. Noi am construit în cosmos diverse acareturi, dar ne folosesc numai nouă. Dumnezeu îţi dă un dar, o funcţie şi ai ajuns sus. Dar averea te poate împinge spre un adânc care se numeşte eşec. Neglijențele tale te-au împins acolo şi duci o cruce grea. Există şi o cruce a suferinţei, un copil s-a născut cu malformaţii, boli, el nu este de vină. Acolo da, putem spune că este crucea soartei”, a conchis părintele Calistrat Chifan.

Părintele Calistrat Chifan afirmă că a-ți duce crucea înseamnă să trăiești viața cu credință și să treci peste orice obstacol doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *