Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă să fii vegan – care sunt riscurile și beneficiile acestui stil de viață

Ce înseamnă să fii vegan – care sunt riscurile și beneficiile acestui stil de viață

21 dec. 2021, 11:44,
în Informații utile

Ce înseamnă a fi vegan și ce presupune această dietă? Cei care adoptă acest stil de viață renunță să mai consume carne și produse de origine animală din diverse motive. Dieta lor este compusă din legume, fructe, nuci și semințe. Înainte de a urma o astfel de dietă, este recomandat să cereți sfatul unui medic nutriționist.

Urmată corect, această dietă asigură o doză mare de vitamine și minerale. De aceea, veganii și raw-veganii duc o viață mai sănătoasă. Raw veganii sunt o categorie a veganilor, care nu consumă alimente procesate la temperaturi mari.

Ce înseamnă să fii vegan

Veganii sunt un tip de vegetarieni care renunță să consume produse ce provin din sursă animală și aleg să mănânce doar produse de natură vegetală. Spre deosebire de vegetarieni, veganii evită să cumpere și produse ca haine de piele naturală, lumânări produse din grăsime naturală sau cosmetice testate pe animale. Raw veganii sunt o categorie de vegani care consumă numai produse procesate la temperaturi mici de 44-46 grade Celsius.

Prin acest mod de viață, care este mai mult decât o simplă dietă, ei își propun să evite cruzimea asupra animalelor, să protejeze mediul înconjurător, ori pur și simplu vor să aibă o dietă sănătoasă, fără posibilele consecințe negative ale consumului de carne și fără alimente care să aibe conținut de hormoni sau antibiotice. Dieta vegană este compusă din legume, fructe, nuci și semințe. De regulă, acestea provin din agricultura ecologică.

Dacă doriți să adoptați o astfel de dietă, trebuie să consumați alimente ca: fasole, linte, seitan, unturi obținute din diferite nuci ( de exemplu, unt de macadamia), semințe de in, chia și cânepă, tofu și alte produse pe bază de soia, fulgi de drojdie, produse din cocos (ulei de cocos, unt de cocos), alge de mare, semințe germinate, cereale și pseudo-cereale (speltă, teff, amarant, quinoa, orez), broccoli, conopida, uleiuri vegetale, îndulcitori precum siropuri de agave sau de arțar.

Care sunt riscurile acestui stil de viață

Raw-Veganii sunt de părere că alimentele gătite la temperaturi înalte, care depășesc 46 grade Celsius, își pierd din nutrienți și enzime. De aceea, aceștia ei preferă să consume produse crude, în mod special fructe și legume. În loc să o gătească, Raw-Veganii își prepară mâncarea sub formă de smoothie-uri, mixată la blender sau prin dezhidratare.

Este adevărat că persoanele care aleg să urmeze aceste regimuri alimentare slăbesc mai ușor. În plus, dacă sunt urmate corect, astfel de diete asigură o doza mare de vitamine, minerale și fibre ceea ce asigură o stare de sănătate mai bună. Riscurile acestui stil de viață apare atunci când nu ne asigurăm toate vitaminele și mineralele necesare organismului nostru. Prin urmare, dacă alegeți să deveniți vegani sau raw-vegani trebuie să vă asigurați că primiți toți nutrienții de care are nevoie organismul.

De exemplu, deficiența de vitamina B12  poate duce la anemie, boli cardiovasculare, infertilitate, un sistem nervos deficitar și o afecțiuni ale oaselor. Pentru a suplini lipsa acestei vitamine, puteți lua suplimente alimentare. Înainte de a începe, cât și în timpul unui astfel de regim alimentar, este recomandat să urmăm sfatul unui medic nutriționist. Așadar, revenind la întrebarea “ce înseamnă a fi vegan”, acest stil de viață este mai sănătos, mai prietenos cu mediul înconjurător și ne poate ajuta să slăbim mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`