Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă predecesor? Iată de ce nu folosim forma derivată a verbului „a preceda”

Ce înseamnă predecesor? Iată de ce nu folosim forma derivată a verbului „a preceda”

27 nov. 2024, 12:50,
Redacția BZI în Informații utile

Cei care au auzit măcar o dată de acest termen se întreabă ce înseamnă predecesor, ei bine, termenul este definit ca fiind o persoană sau un lucru care a venit înaintea altora. În multe domenii, este folosit pentru a face referire la o persoană care a avut o anumită poziție sau funcție înaintea celei actuale.

Predecesorul este un termen folosit în diverse domenii, inclusiv matematică, informatică sau știință. În general, termenul se referă la elementul sau evenimentul care a venit înainte de altul.

Ce înseamnă predecesor

Predecesorul se referă la elementul sau evenimentul care a venit înainte de altul, într-o succesiune sau ordine. În matematică, predecesorul unui număr este numărul care vine înainte de acesta într-o succesiune. De exemplu, predecesorul numărului 5 este 4, iar predecesorul numărului 100 este 99.

În informatică, predecesorul se referă la elementul anterior dintr-o listă sau un șir de elemente. De exemplu, într-un program de sortare, predecesorul unui element este elementul care vine înainte de acesta în lista sortată. Confuzii creează și formele decât sau de cât.

În știință, predecesorul poate fi folosit pentru a descrie un organism sau o specie care a existat înaintea unei specii actuale. De exemplu, predecesorul omului modern este considerat Homo erectus.

În informatică, predecesorul este utilizat în algoritmi de sortare și căutare. De exemplu, într-un algoritm de căutare binară, se compară elementul căutat cu predecesorul și succesorul acestuia pentru a decide în care jumătate a listei să se continue căutarea.

În ceea ce privește succesiunea, predecesorii pot fi importanți pentru a asigura o tranziție lină între lideri. În cazul în care un lider își pregătește succesorul, acesta din urmă poate beneficia de experiența și cunoștințele predecesorului și poate evita aceleași greșeli sau să își asume un rol mai eficient.

De ce nu folosim „precedesor”, cum spunem corect?

De ce spunem „precedesor” și nu „precedesor”, dacă verbul este „a preceda”? A preceda înseamnă a exista, a se produce înainte ca timp, sau a se afla înainte de ceva sau de cineva în spațiu.

Predecesorul este cel care a precedat pe cineva într-o funcție, un post sau o activitate. Deci există o legătură semantică foarte clară între cuvinte, ele seamănă teribil și ca formă. Dar nu e aceeași formă, pentru că predecesor nu este un derivat de la verbul a preceda. Iar explicația este că a preceda și predecesor au etimologii diferite.

Să vedem originea celor două cuvinte. Începem cu verbul a preceda, pe acesta l-am împrumutat din franceză, de la „preceder”. Şi, sigur, verbul este latinesc, la origine avem in latina „praecedere” care înseamnă a merge înainte, sau a avea loc înaintea altui eveniment, de exemplu.

Să vedem și etimologia lui „predecesor” pe care l-am împrumutat tot din franceză, de la „predecesseur”. Deci ambele cuvinte sunt din franceză și această diferență dintre forme care ne miră în română o avem la fel și în franceză. După cum ne miră și faptul că cratima este încă pusă greșit în cuvinte de genul frumoaso sau frumoas-o.

Să vedem acum care e orginiea lui „predecesor”, noi îl avem din franceză, iar în franceză a intrat tot din latină. „Predecesseur” are la orgine în latina târzie „prae-decessor”.

Un cuvânt format din „prae”, în față, înainte, și „decessor”, magistrat care părăsește funcția. Etimologic gândiți-vă că are legătură și cu deces, a deceda, deceder în franceză, a muri, a dispărea. Deci, acum știi ce înseamnă predecesor și că etimologic, nu are legătură cu a preceda, fiind cuvinte diferite.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Cele mai puternice cupluri din zodiac. Nativii care au toate șansele să îmbătrânească împreună
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025