Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă pereți îngroșați la stomac. Care este dimensiunea acestuia?

Ce înseamnă pereți îngroșați la stomac. Care este dimensiunea acestuia?

08 mart. 2023, 13:15,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă ce înseamnă pereți îngroșați la stomac. Pentru a înțelege rezultatele unei ecografii a stomacului și a esofagului, trebuie mai întâi să cunoașteți anatomia acestor organe. Esofagul este un tub gol care se întinde de la faringe până la stomac. Esofagul este împărțit în mod convențional în trei părți, treimea superioară, mijlocie și inferioară, limitele fiecărei părți reprezentând construcțiile fiziologice ale organului.

Astfel, treimea superioară a esofagului începe de la faringe și continuă până la nivelul celei de-a doua contracții fiziologice, care se află la nivelul diviziunii traheei în bronhiile principale dreaptă și stângă. Treimea mijlocie a esofagului, porțiunea toracică, se continuă de la a doua contracție fiziologică până la nivelul diafragmei. În sfârșit, treimea inferioară a esofagului se întinde de la nivelul diafragmei până la joncțiunea sa cu stomacul.

Ce înseamnă pereți îngroșați la stomac. Cum este împărțit acest organ?

Stomacul propriu-zis este împărțit în pereți anterior și posterior. Peretele anterior al stomacului intră în contact cu diafragma, cu peretele abdominal anterior și cu partea inferioară a ficatului. Peretele posterior al stomacului se învecinează cu aorta, pancreasul, splina, polul superior al rinichiului stâng și glanda suprarenală stângă și parțial cu diafragma și colonul transvers.

Există o curbură mică pe peretele anterior al stomacului și o curbură mare pe peretele posterior. Forma stomacului variază în funcție de vârstă, sex, localizare, umplere și stare funcțională. Cu toate acestea, în condiții de normalitate, stomacul are cel mai adesea forma unui corn sau a unui cârlig.

Dimensiunile stomacului variază și ele, lungimea sa normală este de 20 – 25 cm, lățimea de 12 – 14 cm, lungimea curburii mici de 18 – 19 cm, lungimea curburii mari de 45 – 56 cm, grosimea peretelui de 2 – 5 cm, iar capacitatea de 1,5 – 3 litri.

Esofagul se observă sub forma unui tub cu constricții fiziologice caracteristice. În mod normal, tubul trebuie să aibă un perete uniform, fără umflături, acumulări de lichid, îngroșări. Peretele esofagian are o grosime de aproximativ 6 mm.

Cum este examinat esofagul abdominal? Ce informații oferă o ecografie?

Esofagul abdominal este bine vizualizat, vizibil ca un tub cu un strat muscular extern hipoecogen și o mucoasă internă hiperecogenă. Trebuie măsurat diametrul esofagului abdominal, care este în mod normal de 5-10 mm la copii și adolescenți și mai mare de 10,5 mm la adulți. La trecerea unei unde peristaltice sau a alimentelor, lumenul esofagului se deschide cu 1 – 2 mm.

Un stomac normal fără alimente în el poate conține până la 40 ml de lichid, ceea ce indică o funcție normală de evacuare. Dacă stomacul conține mai mult de 40 ml de lichid, acest lucru indică o funcție de evacuare anormală, care se poate datora atoniei gastrice, pilorostenozei sau pilorospasmului.

După umplerea stomacului cu apă, organul capătă o formă ovală sau de pară atunci când se efectuează o ecografie cu testul cu sifon de apă. Întinderea stomacului cu apă permite o examinare mai detaliată a uniformității și grosimii pereților, precum și evaluarea peristaltismului.

Atunci când te întrebi ce înseamnă pereți îngroșați la stomac trebuie să știți că datele provin în urma unei examinări medicale. În timpul unui control se notează dimensiunea și forma cavității acestuia. De asemenea, se monitorizează adâncimea și frecvența undelor de peristaltism. După administrarea de lichide, o ecografie arată apă anecogenă în stomac, bule de aer mobile hiperecogene în acesta, precum și trei straturi ale peretelui organului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *