Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă PCT crescut la analize. Cum interpretezi rezultatele obținute  

Ce înseamnă PCT crescut la analize. Cum interpretezi rezultatele obținute  

18 aug. 2022, 13:31,
în Sanatate

Pentru a evalua performanța ficatului, inimii, pancreasului, splinei, trebuie să cunoști ce înseamna PCT crescut la analize. De asemenea, este bine să știi ce presupune transaminaze, alanina aminotransferaza și transaminaza aspartică. Proteinele specifice sunt prezente în toate celulele corpului și sunt implicate în formarea aminoacizilor. Dacă nivelurile de ALT și AST sunt crescute la un test de sânge biochimic, există suspiciunea dezvoltării unor boli.

Enzimele intracelulare, transaminaze, procalcitonina sau aminotransferaze, îndeplinesc o funcție de transport în organism, participând activ la formarea aminoacizilor. De aici denumirea de proteine ​​specifice. În plus, fiecare grup are propriul loc în corpul uman. Concentrația maximă de ALT și PCT este observată în ficat, iar AST în inimă. Prezența unei cantități mici de procalcitonina în sânge este considerată normală. Coeficientul poate diferi la adulți și copii, bărbați și femei. Puțin supraestimați sunt indicatorii în timpul sarcinii.

medic care ia o eprubeta cu sange de pe un suport cu mai multe eprubete

Testul de sânge este indicat când este suspectată mononucleoza acută,

Ce înseamnă PCT crescut la analize. Cauza specifică a creșterii markerilor

Pentru a identifica cauza specifică a creșterii markerilor din biochimia sângelui, este important să se determine amploarea creșterii izolate a procalcitoninei. O ușoară creștere, de câteva ori mai mare decât în ​​mod normal, apare în cazul hepatitei virale și afectarea ficatului gras. Se modifică și alți markeri ai biochimiei sângelui, precum bilirubina și fosfataza alcalină. Acestea la fel ca și PCT cresc.

Creștere moderată, de la 5 la 20 de ori semnalează o inflamație a țesuturilor hepatice de natură cronică sau acută, hepatită virală, alcoolică și dezvoltarea cirozei. Un grad pronunțat de creștere a PCT, de peste 20 de ori, este un curs sever de medicamente sau distrugere toxică a ficatului, hepatită acută, pancreatită sau atrofie a țesuturilor hepatice, miocardită, ischemie. Nu doar procalcitonina crește, ci și colesterolul și bilirubina.

medic care tine in mana un suport cu mai multe eprubete cu sange

Un test de sânge pentru teste hepatice, PCT, ALT și AST poate fi prescris dacă sunt suspectate boli grave

De asemenea, o creștere puternică a PCT indică dezvoltarea hepatitei acute. Odată cu procese distructive în ficat, ALT scade și AST crește ușor. O concentrație mare de transaminază aspartică este observată în necroza acută a mușchiului inimii, adică în cazul unui atac de cord, și în alte patologii severe ale inimii, când țesuturile organului sunt distruse. În aceste momente o cantitate imensă de enzimă specifică este eliberată în sânge.

Procalcitonină înaltă în timpul sarcinii. Când este recomandat să efectuezi un test de sânge.

Dacă nivelul de ALT, PCT și AST este ușor crescut în timpul sarcinii, acesta este un fenomen acceptabil, a cărui cauză este un salt în hormoni în timpul modificărilor hormonale ale unei femei. Nivelurile crescute semnificativ ale procalcitoninei pot indica disfuncționalități ale ficatului, pancreasului și patologiei sistemului cardiovascular. Aici aveți nevoie de o examinare completă și de supravegherea unui medic.

medic care recolteaza sange pentru analiza

De asemenea, o creștere puternică a PCT indică dezvoltarea hepatitei acute

Un test de sânge pentru teste hepatice, PCT, ALT și AST poate fi prescris dacă sunt suspectate boli grave ale organelor sistemului cardiovascular și digestiv. Un medic recomandă efectuarea analizei în cazul dezvoltării hepatitei virale sau alcoolice. Atunci când sunt înregistrate complicații grave în timpul perioadei de naștere a copilului.

Testul de sânge este indicat când este suspectată mononucleoza acută, care se extinde la ficat și splină. În acest moment, există o distrugere puternică a celulelor unui organ vital, care provoacă o eliberare mare a enzimei hepatice distruse în plasmă.

Este bine să cunoști ce înseamnă PCT crescut la analize atunci când observi modificări patologice în țesuturile inimii. Aceste modificări apar sub afecțiuni precum miocardită, ischemie, pericardită. ALT și AST cresc mai ales rapid în sânge în infarctul miocardic acut, valorile critice sunt observate la două zile după atrofia mușchiului inimii.

medic care recolteaza sange pentru analiza

Creștere moderată, de la 5 la 20 de ori semnalează o inflamație a țesuturilor hepatice

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *