Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Ce înseamnă PCR? 5 întrebări și răspunsuri despre testul PCR
Ce înseamnă PCR? 5 întrebări și răspunsuri despre testul PCR

Ce înseamnă PCR? 5 întrebări și răspunsuri despre testul PCR

22 feb. 2021, 15:53,
BZI.ro, în WoW!

Anul 2020 a fost nefast pentru toată planeta. Pandemia de covid a lovit în plin. La început de an, când erau ştiri despre nava de croazieră Diamond, din Japonia, nimeni nu preconiza o epidemie. Şi totuşi, odată cu coronavirusul am început să auzim de teste de covid. Dacă te-ai întrebat ce înseamnă PCR, poţi afla din acest articol.

Pe scurt, este vorba despre un test care îţi spune dacă ai sau nu coronavirus. PCR este un acronim, derivat din limba engleză (Polymerase Chain Reaction). Se traduce prin reacţia de polimerizare în lanţ, adică o reacţie de sinteză in vitro a ADN-ului uman.

1. De ce se face testul PCR?

Acesta este cel mai recomandat test COVID-19. Iată câteva situaţii în care se efectuează:

  • dacă vrei să călătoreşti şi trebuie să prezinţi un test negativ, mergi la laborator de analize şi ţi se face testul;
  • dacă ai simptome;
  • dacă ai luat contact direct cu o persoană infectată;
  • dacă vrei să vizitezi pe cineva dintr-o categorie vulnerabilă (în vârstă, cu comorbidități etc.).

Prin test PCR se detectează o infecţie acută, inclusiv în cazul persoanelor asimptomatice.

2. Cum se face recoltarea?

Asistenta sau medicul se foloseşte de nişte tampoane cu care prelevează exsudat nasofaringian şi faringian. Dacă e vorba despre o infecţie, cel mai probabil, se vor găsi urme în tractul respirator. Acesta este motivul pentru care se iau probe din nas şi din gât.

3. Recoltarea doare?

Recoltarea nu doare, dar poate fi neplăcută. Uşorul disconfort durează câteva secunde, adică atât timp cât se face recoltarea. Bineînţeles, nu implică nici un pericol pentru pacient.

4. Cât timp este valabil testul?

Perioada de valabilitate pentru rezultatul testului nu e deloc mare. Practic, testul e valabil numai în momentul recoltării. De ce? Pentru că există şansa de infectare imediat după efectuarea lui. Totuşi, riscul de a se întâmpla aşa e destul de mic. Acesta e motivul pentru care, la graniță spre exemplu, trebuie să prezinţi un test valabil maxim 72 de ore.

5. Ce eficiență are testul PCR?

Din momentul prelevării probelor şi până ajunge rezultatul trec maxim 24 de ore. Precizia este de 99.9%. În unele situaţii pot fi rezultate fals pozitive sau fals negative.

Ţine cont de un lucru: testul nu de scapă de virus. El numai îţi spune dacă ai sau nu covid. În cazul în care iese pozitiv, trebuie să stai în izolare 14 zile, apoi să repeţi testul. Dacă iese tot pozitiv, urmează încă o perioadă de izolare. Dacă e negativ, îţi poţi relua viaţa de zi cu zi.

Iată, așadar, ce înseamnă PCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *