Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre paza minții. La ce se referă acest concept și de trebuie să fie cunoscut de toți credincioșii?
Când auzim de paza minții sau trezvie sau liniștea minții, este exact același lucru cum ai zice pâine, bucată de pâine sau felie de pâine, ne spune părintele Cleopa. De asemenea, paza minții este „calea și poarta a toată virtutea și a toată fapta bună înaintea lui Dumnezeu”, potrivit Sfântului Isihie Sinaitul în Filocalie. Cu alte cuvinte, paza minții se referă la trei lucruri esențiale, și anume: a ne trezi cu mintea la cele ce gândim, a ne împotrivi păcatului cu mintea și a chema pe „Doamne Iisuse…”.
Ce înseamnă paza minții? Părintele Calistrat Chifan: „Dumnezeu a fost milostiv cu tine, îndreaptă-te să nu fie cumva mai rău”
Părintele Calistrat Chifan ne-a povestit o întâmplare, pentru a înțelege mai ușor la ce se referă paza minții. Aceasta îl are ca personaj principal pe Ammun Nitriotul, fost ascet creștin din secolul al IV-lea, care a fondat una dintre cele mai renumite comunități monahale din Egipt. Fiind mare povățuitor de frați, el se trezește că unul dintre frați este vorbit de rău de ceilalți, din pricina unei femei. Deși a fost văzută intrând în chilia acestui frate, marele episcop al pustiei a încercat să îl ajute, făcându-i pe ceilalți să creadă că nu a fost decât o nălucire deșartă, venită din partea diavolului. Și, fiindcă Ammun a văzut-o pe femeie, l-a învățat o lecție prețioasă pe acel frate.
„Ava Ammun, care era Nitriotul, mare episcop al pustiei și, în același timp, mare povățuitor de frați, se trezește că vin câțiva frățiori și vorbesc de rău pe un frate. El vine, verifică chilia și, după ce adulmecă el cu duhul unde ar putea fi femeia, ridică ușor capacul de la obrocul nuielei, unde se țineau rufe și alte lucruri, așează la loc, pune un pled, o vede că e acolo, se așază pe obroc și spune: „Fraților, scotociți tot ce puteți, pe unde puteți crede că este”. Și a spus Ava: „N-am găsit-o”. – „Ei, fraților, să nu fi fost înșelare de la diavol. Cereți-vă iertare fratelui și mergeți la chilia voastră”. Dar unul mai îndrăzneț a zis: „Eu am văzut-o pe femeie cu ochii mei când a intrat.” Și a zis: „Da. Diavolul poate da năluciri deșarte și celor sporiți și cu râvna cea bună.”
Și după ce au plecat toți din chilie, bătrânul a ieșit în ogradă și a spus așa: „De 30 de ani mă lupt cu nerăutatea, ca să dobândesc bunătatea lui Dumnezeu. Și voi era, astăzi, să îmi furați acest dar, pentru o bârfă ieftină. Mă duc și eu să îmi cer iertare de la frate că l-am stresat și, intrând în chilie, l-a bătut cu palma pe umăr și a spus: „Vezi, azi Dumnezueu a fost milostiv cu tine, îndreaptă-te să nu fie cumva mai rău. Ai grijă de sufletul tău.” Și a plecat, fără să îi spună că a văzut-o acolo, deși el știa că a fost văzută. Și, în felul acesta, fratele s-a îndreptat.”, a povestit părintele Calistrat Chifan pentru BZI LIVE.
Părintele a subliniat că paza minții este o idee, care se rezumă la următorul fapt: „Cu vorba bună îndrepți pe cel rău și îl faci bun și cu vorba rea poți să îl strici și pe cel bun.”
„Cu vorba bună îndrepți pe cel rău și îl faci bun și cu vorba rea poți să îl strici și pe cel bun. Și era o vorbă populară, care spune așa: vorba dulce mult aduce sau șapte sate n-au ce-mi face, dacă trec și le dau pace.”, a adăugat părintele Calistrat.
Părintele Calistrat Chifan: „Trezia și paza minții te învață să nu judeci niciodată, să nu osândești niciodată și să nu iei decizii niciodată”
Îndrăgitul duhovnic a mai relatat o întâmplare, aceasta avându-l ca protagonist pe starețul unui mănăstiri. El umbla în rând cu frații, vorbea în rând cu frații și era foarte apropiat de ei. Și, fiindcă i s-a dus vorba, un frate a venit să îl întâlnească, dar lucrurile nu au mers așa cum a plănuit.
„Era un alt frate într-o mănăstire și starețul era foarte discret. Umbla în rând cu frații, vorbea în rând cu frații, era apropiat de ei și frații îl cunoșteau, dar învățase bunătatea lui și nu mai aveau nicio frică. Și, într-o zi, a venit un frățior, de la o altă mănăstire, și a zis: „Aici am auzit că aveți un stareț așa și așa.” – „Nu-i adevărat. Și al nostru e un ticălos, un prefăcut, e fals.” Și el vorbea cu starețul. -„De unde am plecat eu, al nostru e și hapsin, și rău, și hain, nu lasă călugării la biserică și îi osândește. Totuși, aș vrea să stau de vorbă cu starețul mănăstirii.” -„Frate, du-te și te odihnește, vezi cine e arhondarul, să îți dea cameră de dormit și deseară, la utrenie, vii și îl găsești pe stareț în strana lui și stați de vorbă.”
Când a venit la miezul nopții la biserică, a văzu tun om cuminte, sobru, într-o mantie lungă, cu camilafca, cu capul aplecat într-un toiag, stă la slujbă într-o smerenie desăvârșită. Îi face o metanie, ca să îl cucerească și el când l-a văzut, a înghețat. El s-a strecurat ușor în spate, pe după biserică și dus a fost. Adică și-a dat seama că și-a făcut carte de vizită prin dialogul de pe bancă de cu zi. De aceea se spune că, într-o mănăstire, asta înseamnă paza minții. Poți să treci pe lângă un sfânt și să nu îți dai seama, poți să treci pe lângă un păcătos și să nu-ți dai seama și nu e dreptul tău de a judeca.”, a mai spus părintele.
Părintele Calistrat Chifan a subliniat că paza minții ne învață să nu judecăm niciodată pe apropiații noștri și să nu-i osândim niciodată.
„Trezia și paza minții te învață să nu judeci niciodată, să nu osândești niciodată și să nu iei decizii niciodată. Aceea înseamnă mintea curată.”, a punctat părintele Calistrat Chifan în emisiunea BZI LIVE.