Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă NT-proBNP mărită? Află ce este și care sunt explicațiile pentru valorile mari!

Ce înseamnă NT-proBNP mărită? Află ce este și care sunt explicațiile pentru valorile mari!

07 apr. 2025, 12:59,
Redacția BZI în Sanatate

Te-ai trezit poate cu o trimitere la analize de sânge și ai dat peste un rezultat care sună complicat și te-ai întrebat ce înseamnă NT-proBNP mărită? Ei bine, trebuie să știi că este o analiză importantă atunci când vine vorba despre evaluaruarea riscului, diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor cardiace.

NT-proBNP reprezintă un biomarker cardiac esențial pentru diagnosticarea și monitorizarea insuficienței cardiace. Această proteină este eliberată de celulele cardiace atunci când inima este supusă unui efort crescut de pompare a sângelui. Nivelurile crescute ale NT-proBNP în sânge pot indica prezența insuficienței cardiace sau agravarea acesteia.

Ce înseamnă NT-proBNP mărită

Insuficiența cardiacă, o problemă majoră de sănătate publică, este o afecțiune cronică în care inima nu reușește să pompeze o cantitate adecvată de sânge pentru a satisface necesarul organismului.

Diagnosticul și monitorizarea insuficienței cardiace s-au îmbunătățit semnificativ datorită progreselor în biologia moleculară și a celor în tehnicile de imagistică a sistemului cardiovascular. Un biomarker esențial în acest context este NT-proBNP (n-terminal pro-b-type natriuretic peptide), utilizat pe scară largă pentru evaluarea disfuncției cardiace.

Exista variate motive pentru care nivelul de NT-proBNP poate fi ridicat. Insuficiența cardiacă este cauza cea mai comună a nivelurilor ridicate de NT-proBNP. În acest caz, inima nu poate pompa sângele în mod eficient, ceea ce duce la acumularea fluidelor în organism, condiționând astfel eliberarea peptidului.

De asemenea, afecțiunile renale pot influența nivelurile de NT-proBNP, deoarece rinichii sunt responsabili de eliminarea acestuia din corp. În cazul în care rinichii nu funcționează corespunzător, NT-proBNP rămâne în sânge în concentrații mai mari. Hipertensiunea pulmonară se caracterizează prin creșterea presiunii arteriale în plămânii pacientului, ceea ce poate afecta, asemenea, nivelurile de NT-proBNP.

Problemele cu valvele inimii pot provoca și ele creșteri în nivelurile de NT-proBNP, fiind adesea însoțite de alte simptome precum oboseală și dificultăți de respirație. Iată ce analize sunt gratuite cu trimitere de la medicul de familie.

Nivelurile mari de NT-proBNP în sânge sunt de obicei asociate cu simptome specifice, care pot varia în funcție de cauza subiacentă. Simptomele comune includ oboseală extremă, dificultăți de respirație, edem, palpitații sau tuse persistentă.

Când este recomandată determinarea peptidului natriuretic

Pentru că NT-proBNP este stabil în probele de sânge și nu are variații în timpul zilei, el poate fi folosit ca un marker cu furnizează informații clinice de mare acuratețe.

Este demonstrat clinic că în cazurile de insuficiență cardiacă, în care pacientul este monitorizat prin măsurarea nivelului de NT-proBNP, scade numărul total al evenimentelor cardiace și poate fi chiar întârziată apariția primului eveniment de acest fel, în comparație cu situațiile în care pacientul este tratat și monitorizat numai pe baza semnelor și simptomelor clinice.

La pacienții cu sindrom coronarian acut și insuficiență cardiacă congestivă, măsurarea NT-proBNP la internare ajută la stabilirea unui prognostic cu privire la șansele de supraviețuire.

Pe lângă monitorizarea pacienților cu afecțiuni cardiace medii și severe, evaluarea markerului NT-proBNP ajută și la evitarea adminsitrării unui tratament specific insuficienței cardiace la pacienții care au patologii non-cardiace.

Analiza NT-proBNP este recomandată pentru diagnosticul pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă (inclusiv pentru evaluarea gradului de severitate); detectarea afecțiunilor cardiace de severitate medie; evaluarea riscului pacienților cu sindrom coronarian acut și insuficiență cardiacă congestivă; monitorizarea tratamentului pacienților cu disfuncție ventriculară stângă.

Determinarea NT-proBNP se realizează dintr-o probă de sânge și nu necesită pregătiri speciale. Proba pentru analiză poate să fie recoltată în orice moment al zilei. Este important să știi ce înseamnă NT-proBNP mărită și că este strâns legată de starea de sănătate a inimii tale.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Premii acordate cetățenilor care raportează evaziunea fiscală. Guda: "Primești bonus, în cont, bani direct"
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Evz.ro
Breșă de securitate a serverelor Microsoft Share Point. Date ale guvernelor sau instituțiilor școlare sunt în pericol
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Insula de vis a Greciei care impune taxă dacă rămâi peste noapte. Grecii vor să scape de valul uriaş de turişti
Dailybusiness.ro
Chirii de lux la preț de nimic. Zeci de foști magistrați și notari stau în locuințele statului cu sume între 60 și 197 de lei
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025