Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă „Mashallah” în limba română. De unde provine această zicală

Ce înseamnă „Mashallah” în limba română. De unde provine această zicală

15 ian. 2025, 15:31, 1 ,
Redacția BZI în Informații utile

Ce înseamnă „Mashallah” în limba română? Aceasta ar fi tradusă literal ca „așa cum a dorit Dumnezeu” sau „ceea ce a vrut Allah s-a întâmplat”.

Fraza „Mashallah” sau „Masha’Allah” se crede că a fost introdusă pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea. Aceasta este tradusă în sens restrâns ca „așa cum a dorit Dumnezeu”. De asemenea, mai există și expresia „Inshallah”, care înseamnă „dacă Dumnezeu dorește”. Ce înseamnă „Mashallah” în limba română și cum a fost introdusă această expresie? Află în rândurile următoare.

Ce înseamnă „Mashallah” în română

Fraza „Mashallah” (sau „Masha’Allah”), care se crede că a fost introdusă la începutul secolului al XIX-lea, este tradusă în sens restrâns ca „așa cum a dorit Dumnezeu” sau „ceea ce a vrut Allah să se întâmple”. Aceasta este folosită pentru a marca evenimente care au avut deja loc, spre deosebire de expresia „Inshallah”, care înseamnă „dacă Dumnezeu dorește” și se referă la viitor. Expresia „Mashallah” amintește că toate lucrurile bune provin de la Dumnezeu și reprezintă binecuvântări oferite de El. Este considerată un semn de noroc și o expresie a mulțumirii și a recunoștinței.

„Mashallah” este utilizată, în general, pentru a exprima uimire, laudă, bucurie și mulțumire pentru un rezultat pozitiv. Aceasta subliniază ideea că Dumnezeu este creatorul tuturor lucrurilor și că fiecare binecuvântare vine de la El. De exemplu, musulmanii folosesc expresia pentru a mulțumi lui Allah atunci când un eveniment dorit se concretizează. Este, așadar, o formă de recunoaștere a rolului divinității în viața de zi cu zi și o celebrare a momentelor de bucurie.

Pe lângă funcția de laudă, fraza „Mashallah” are și un rol protector. Este adesea rostită pentru a preveni necazurile, „ochiul rău” sau influența spiritelor rele, cunoscute sub numele de „jinn”. Spre exemplu, atunci când un copil este născut sănătos, musulmanii spun „Mashallah” pentru a proteja acest dar al sănătății de posibile rele. În mod similar, expresia este utilizată pentru a evita gelozia și pentru a bloca energia negativă. Familiile obișnuiesc să rostească „Mashallah” ori de câte ori oferă complimente, pentru a se asigura că bucuria nu este umbrită de invidie.

„Mashallah” pentru a exprima lauda și bucuria

Din cauza utilizării frecvente de către musulmanii arabi, expresia „Mashallah” a devenit parte a limbajului comun în comunitățile musulmane și chiar și în rândul non-musulmanilor din zonele cu o populație predominant musulmană. Se aude frecvent în țări precum Turcia, Cecenia, regiuni din Asia de Sud, anumite părți din Africa și în fostele teritorii ale Imperiului Otoman. În afara sferei religioase, expresia poate desemna, de asemenea, aprecierea pentru o muncă bine făcută.

Semnificația frazei „Mashallah” subliniază recunoștința față de Dumnezeu pentru toate lucrurile bune. De la celebrarea unor reușite personale, cum ar fi promovarea unui examen, până la bucuria unui peisaj frumos, „Mashallah” aduce un sentiment de mulțumire și conexiune spirituală. Este o expresie simplă, dar profundă, care nu doar că elogiază binecuvântările primite, ci și protejează împotriva energiilor negative, oferind un sentiment de siguranță și binecuvântare. Utilizarea sa larg răspândită subliniază cât de profund este înrădăcinată această expresie în viața de zi cu zi a comunităților musulmane, dar și cât de mult a pătruns în limbajul universal al respectului și al recunoștinței.

Ce înseamnă „Mashallah” în română? Aceasta, de multe ori, se folosește pentru a exprima mirarea, dar și bucuria, fiind tradusă ca „așa a vrut Dumnezeu”.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Delia, atacată de câini în parc, în urmă cu puţin timp! Era cu telefonul în mână,: ‘Sunt praf’
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ploi fără sfârșit la început de aprilie. Degeaba se face cald...
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Ati inebunit ? acum mergeti in arabia saudita , afganistan , pakistan, iran ori pe acolo si explicatile ceva si lor despre Dumnezeu !, sa dea Dumnezeu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`