Cu toții am auzit de acești termeni care desemnează un tip de personalitate. Ce înseamnă introvertit și care sunt diferențele față de o persoană extrovertită le vei afla în rândurile următoare.
Există diferențe foarte mari între persoanele introvertite față de cele extrovertite, atât în modul lor de a comunica, cât și în ce fel de relații au cu persoanele din jurul lor. Aceste diferențe pot afecta modul în care oamenii socializează, dar și cât de bine se descurcă în plan profesional. Înțelegerea particularităților acestor tipuri de personalitate poate ajuta la o mai bună înțelegere a sinelui, dar și la o adaptare mai bună la mediu și la relațiile interumane. Află ce înseamnă introvertit și ce tip de personalitate ai în rândurile următoare.
Ce înseamnă introvertit?
Pe scurt, conform dex-ului, introvertit este o persoană „care este concentrată sau obsedată de propriile trăiri”, dar desigur că acest lucru nu ne poate spune prea multe. Termenul introvertit a apărut pentru prima dată în anul 1913 în lucrarea intitulată „Tipuri psihologice” de Carl Jung. O descriere mai amplă a acestui termen este că persoanele care sunt catalogate ca introvertite sunt în general mult mai timide, nu au abilități interpersonale puternice și nu au neapărat dorința de a le dezvolta și că preferă să nu fie în prim plan sau într-o poziție de lideri. Cu toate acestea, este mai degrabă un termen „umbrelă”, fiind mult mai multe nuanțe ale acestei personalități.
Persoanele introvertite de multe ori analizează lucrurile cu o mai mare atenție, au această tendință de a gândi înainte de a acționa, oferindu-le încrederea și curajul de a lua o decizie. Preferă de multe ori să evite conflictele și, dacă sunt îngrijorate sau simt că există riscul să fie criticate de ceilalți, preferă de multe ori să nu-și asume acest risc și să riște cât mai puțin să se expună. De asemenea, mai multe studii au arătat că persoanele introvertite sunt mult mai creative, petrecând mai mult timp cu ei înșiși și având o fire mult mai meditativă sau melancolică, încercând să înțeleagă ce se petrece în jurul lor decât să acționeze la stimuli exteriori.
Sunt capabili să asculte într-un mod activ, mitul conform căruia persoanele introvertite sunt anxioase provine de multe ori din tendința lor naturală de a prefera să fie observatori, să înțeleagă în liniște. Asta desigur nu înseamnă că nu au idei bune sau nu le pot exprima. Apreciază foarte mult persoanele cu care se simt în largul lor, chiar dacă nu își doresc neapărat un contact cu ei.
Ești o persoană introvertită sau extrovertită?
Persoanele extrovertite și introvertite prezintă caracteristici foarte diferite. Cele mai importante diferențe fiind pe plan social, dar și în modul lor de învățare și raportare la alte persoane.
Introvertiții tind să se simtă mult mai confortabil în medii întemeiate, retrase sau în grupuri mici de maxim 3-5 persoane, în timp ce persoanele extrovertite sunt mult mai deschise la conectare și la relaționarea cu cei din jurul lor. Persoanele extrovertite de asemenea nu întâmpină nicio problemă să-și exprime opinia în public, introvertiții însă aleg de multe ori să rămână pasivi în grupurile mari și tind să-și limiteze contactele sociale. Stilul de învățare este de asemenea diferit, persoanele introvertite preferă întotdeauna să învețe mai degrabă singure, în ritmul lor, în vreme ce persoanele extrovertite aleg să învețe în grupuri sau împreună cu cineva, ei învață mult mai repede din interacțiunea cu alți oameni.
Abordarea și rezolvarea problemelor de asemenea este foarte diferită, persoanele introvertite iau decizii pe baza informațiilor detaliate și precise, ele folosesc de multe ori logica și anumiți pași pentru a trage concluzii, în vreme ce persoanele extrovertite sunt mult mai intuitive și iau decizii mult mai rapid, făcându-i niște lideri mult mai buni.
Ce înseamnă introvertit? Sunt în general persoane mult mai timide, acestea nu au abilități interpersonale puternice și nu au neapărat dorința de a le dezvolta, cu toate acestea sunt meșteri ai logicii și artei.