Dat fiind faptul că este o infecție virală care se transmite între oameni prin contactul piele pe piele, mulți oameni se întreabă ce înseamnă HPV, prescurtarea de la papilomavirsul uman. Există peste 18 de tulpini ale acestui virus, dintre care 40 sunt transmise prin contact sexual și pot afecta organele genitale, gura sau gâtul.
Infecția cu papilomavirusul uman este atât de frecventă, încât majoritatea persoanelor active sexual vor avea, la un anumit moment în viață, o tulpină a virusului, chiar dacă au puțini parteneri sexuali. Majoritatea persoanelor cu HPV nu știu că sunt infectate cu acest virus și nu prezintă simptome.
Ce înseamnă HPV
Dacă ai HPV, asta nu înseamnă că vei dezvolta cancer de col uterin, laringian, oral, pulmonar și anogenital. Dacă ți se depistează o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer.
Până la 50% din populație (1 persoană din 2) va fi infectată la un moment dat în viață. În majoritatea cazurilor, virusul nu face niciun rău, întrucât sistemul imunitar elimină infecția, dar, în unele cazuri, infecția nu dispare și poate cauza cancer.
Papilomavirusul uman sau HPV este un virus care cauzează o infecție frecventă cu transmitere pe cale sexuală. Există foarte multe tipuri diferite de HPV. Unele dintre acestea pot cauza negi. Alte tipuri, în particular tipurile 16 și 18, cauzează uneori cancer de col uterin și alte tipuri de cancer.
Cauzele infecției HPV depind foarte mult de localizarea virusului, adică cutanată sau mucoasă. Astfel, apariția infecției cutanate a virsului HPV se datorează contactului direct între virus și tegumentul care prezintă o discontinuitate.
Timpul scurs de la momentul contaminării și până la apariția primelor manifestări de boală pe piele este curpins între 1 și 8 luni. Modificările tegumentare sugestive pentru infecția cu virusul HPV sunt foarte contagioase și se pot transmite rapid, de la o persoană la alta, prin simpla atingere a acestora. Dacă este vorba despre o infecție genitală, atunci cauza de apariție este reprezentată de contactul sexual neprotejat sau atingerea tegumentului contaminat.
În cazul femeilor însărcinate care prezintă leziuni tegumentare specifice HPV în regiunea genitală și aleg să nască pe cale naturală, există posibilitatea de transmitere a infecției la nou-născut.
Factori de risc
Infecția cu HPV reprezintă o problemă de sănătate publică deoarece se consideră că orice persoană activă sexual se va contamina, de-a lungul vieții, cel puțin o dată cu papilomavirusul uman.
Mai mult decât atât, studiile de specialitate arată faptul că aproximativ 75% dintre femei și bărbați se contaminează cu acest virus de-a lungul vieții. Virusul poate rezista în organismul uman ani de zile, fără să devină simptomatic, motiv pentru care, la orice femeie care și-a început viața sexuală, este recomandat să efectueze cotestare, adică genotipare HPV și citologie Babeș Papanicolau.
Din aceste motive este foarte important ca factorii de risc ai bolii să fie cunoscuți, pentru a putea preveni, pe cât posibil, contaminarea. Factorii de risc ai infecției sunt parteneri multipli, debut precoce a vieții sexuale, istoric cu boli de transmitere sexuală, vârsta, imunosupresia, leziuni tegumentare, contactul cu suprafețe posibil contaminate, fumatul și administrarea anticoncepționalelor.
Infecția cu virusul HPV, în cele mai multe cazuri, este asimptomatică, ceea ce presupune faptul că pacientul s-a contaminat cu virusul însă sistemul imunitar este suficinet de puternic încât să lupte cu acesta și să îl distrugă într-un interval de timp de aproximativ 2-3 ani.
În anumite situații, semnele și simtpomele infecției cu HPV depind foarte mult de tulpina incriminată. Pacientul se poate confrunta cu candiloame sau negi, care apar la nivelul tegumentului sau mucoasei din zona genitală; veruci comuni, acestea apar sub forma unor excrescențe pe piele; veruci plantare sunt localizate la nivelul călcâielor, în jurul regiunii gurii, în jurul nasului; verucii plane se pot indentifica la nivelul feței, pe mâini, picioare sau intern.
Prin urmare, este important să știi ce înseamnă HPV și să reții faptul că deși majoritatea infecțiilor cu acest virus sunt transmise pe cale sexuală, chiar și persoanele care nu au avut niciodată contact sexual pot să aibă o infecție de genul acesta.
reclama la otrava injectabila 🙂
vaccinul hpv: cauza prima pentru sterilitate, cancer si in cele din urma deces la femeile care nu dau o cautare pe google
reclama la otrava
oricine poate face o cautare de 5 min pe google sa vada dara de cadavre gardasil