Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce inseamna hemoglobina
Ce inseamna hemoglobina

Ce inseamna hemoglobina

23 mart. 2021, 21:58,
în Sanatate

Hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Acesta preia oxigenul din plămâni și îl transportă către celulele din corpul nostru. Molecula de hemoglobină conține fier, un mineral esențial care se obține din dieta noastră.

Care este nivelul normal de hemoglobină?

Rata normală variază în funcție de sex.

La femei, este între 120 și 160g / l.

La bărbați, rata normală este de 140 până la 180g / l.

Ce este anemia?

Există anemie când nivelul hemoglobinei este mai mic de 120g / l la femei (cu excepția sarcinii) și 130g / l la bărbați. Anemia poate provoca simptome precum oboseală mare.

Dacă nivelul dumneavoastră de hemoglobină este sub 110g / L, consultați medicul pentru a vă trimite la analize. Dacă sunteți anemic, nu trebuie să donați sânge până când nu găsiți cauza nivelului scăzut al hemoglobinei și a nivelului sanguin care a revenit la normal.

Deficienta de fier

Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe. Fierul nu poate fi produs de corpul însuși și, prin urmare, trebuie obținut din alimente. Acesta joacă un rol crucial în special în formarea pigmentului roșu din sânge, hemoglobină și, prin urmare, în transportul oxigenului. Dar face parte, de asemenea, din compoziția altor celule și enzime. Pentru început, corpul uman poate compensa aportul insuficient de fier din depozitele de fier din ficat, splină și măduva osoasă. Acesta este motivul pentru care simptomele tipice ale deficitului de fier nu apar de obicei decât târziu.

Simptome posibile ale deficitului de fier:

Păr și unghii fragile
Buze crăpate
Nervozitate
Iritabilitate
Oboseala cronica
Performanță scăzută și concentrare afectată
Paloare
Amețeli și dureri de cap

Tratamentul deficitului de fier

Medicii prescriu adesea tablete de fier, picături sau siropuri care pot fi luate fără probleme. În mod ideal, cu toate acestea, deficitul de fier este prevenit printr-o dietă echilibrată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`