Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Ce înseamnă FBI? Când şi de către cine a fost înfiinţat BOI?
Ce înseamnă FBI? Când şi de către cine a fost înfiinţat BOI?

Ce înseamnă FBI? Când şi de către cine a fost înfiinţat BOI?

29 iun. 2020, 13:34,
în Cultural

Ce înseamnă FBI şi când a luat naştere celebrul serviciu de informaţii al Statelor Unite ale Americii. FBI este prescurtarea de la Federal bureau of Investigation (Biroul Federal de Investigații). Instituţia funcţionează sub jurisdicția Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americi totodată este membru al Comunității de Informații din SUA. FBI-ul raportează direct procurorului general dar şi directorului informațiilor naționale.

Un lucru cu adevărat interesant îl constituie faptul că agenţie are putere asupra încălcării a peste 200 de categorii de crime federale. Agenţia se ghidează după motto-ul „Fidelitate, Bravură, Integritate”.

Ce înseamnă FBI? Când şi de către cine a fost înfiinţat BOI?

În anul 1908, când a luat naştere agenţia, purta denumirea de BOI sau BI pe scurt. Denumirea pe care o cunoaşte toată lumea în ziua de astăzi a fost pusă în anul 1935. Instituţia are sediul principal în clădirea J. Edgar Hoover, din Washington, D.C. Agenţia are 56 de birouri pe întreg teritoriul SUA, peste 400 de agenții rezidente în orașe și orășele mai mici și 60 de birouri internaționale.

Din luna august a anului 2000, FBI are un birou şi în ţara noastră

Serviciile pe care le desfăşoară FBI-ul pot fi comparate de cu cele ale FSB-ului rus sau al MI5 britanic. Cu toate acestea unele funcţii din cadrul FBI sunt unice. În comparaţie cu CIA-ul, care nu are autoritate de aplicare a legii și este concentrată pe colectarea de informații în străinătate, FBI este în primul rând o agenție internă.

Chiar dacă este o agenţie de securitate internă, serviciul de securitate are o amprentă internaţională impresionantă. Instituţia are 60 de birouri Legal Attache (atașate) și 15 sub-birouri în ambasadele și consulatele americane de pe glob.

Sediile externe colaborează cu serviciile de securitate străine și nu desfășoară, de regulă, operațiuni unilaterale în țările gazdă.

Bugetul total al FBI-ului în anul 2019 a fost de circa 9,6 miliarde de dolari. Obiectivul principal al instituţiei este acela de a apăra şi a proteja SUA, respectarea și aplicarea legilor penale din SUA și furnizarea serviciilor de conducere și justiție penală agențiilor și partenerilor federali, de stat, municipali și internaționali.

Când şi de către cine a fost înfiinţat BOI?

Ce însemna FBI-ul la început când purta denumirea de BOI. Creat pe 26 iulie 1908, procurorul general Bonaparte, a folosit banii Departamentului de Justiție și a angajat 34 de persoane, inclusiv unii veterani ai Serviciului Secret. Astfel, a luat naştere o nouă agenţie de investigaţie. Primul director al agenţiei a fost Stanley Finch.

Acţiunile au fost comunicate de către Bonaparte Congresului în luna decembrie a anului 1908.

Oficial, prima sarcină a BOI a fost una de vizitare şi efectuare a unor sondaje asupra caselor de prostituție pentru pregătirea aplicării „White Slave Traffic Act” sau Legea Mann, adoptată la 25 iunie 1910.

Biroul a fost redenumit în anul 1932 sub formă de Biroul de Investigare al Statelor Unite. În anul ce a urmat BOI a devenit un serviciu independent în cadrul Departamentului Justiției. În 1935, numele său a fost schimbat oficial în Biroul Federal de Investigații, sau FBI-ul actual.

Fără dar şi poate FBI-ul se identifică cu persoana lui John Edgar Hoover. Acesta a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) de la 10 mai 1924 până la moartea sa, adică timp de 48 de ani.

Nici până în ziua de astăzi nu a reuşit nimeni să stea în fruntea unei agenţii americane. J. Edgar Hoover a servit agenţia sub nu mai puţin de opt președinți, de la Calvin Coolidge la Richard Nixon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`