In timpul unei consultatii medicale, examenul clinic are ca obiect determinarea sau cel putin orientarea spre un diagnostic. Orice consultatie medicala se deruleaza pe doua planuri: anamneza („interogatoriul” pacientului) si apoi examenul clinic. La sfarsit, medicul prescrie un tratament, cere examene complementare daca diagnosticul clinic nu este posibil sau orienteaza pacientul spre un specialist.
1. Anamneza
Dupa ce l-a ascultat pe pacient, care a expus motivul consultatiei, medicul ii va pune diferite intrebari; va incerca sa precizeze tulburarile resimtite, vechimea lor si contextul in care apar. Va cauta semne asociate (semne insotind simptomele pe care pacientul nu s-ar fi gandit sa le mentioneze), se informeaza despre tratamentele urmate in prezent, antecedentele patologice personale si familiale, eventualele calatorii in tari in curs de dezvoltare. Apreciaza, de asemenea, personalitatea pacientului, pune intrebari referitoare la modul sau de viata.
2. Examenul clinic
Daca simptomele par generalizate (de exemplu, o oboseala marcata), medicul examineaza intregul organism al pacientului – la fel si in timpul unei vizite medicale de rutina. Dar daca e vorba de o boala localizata sau de o rana, examenul se limiteaza cel mai des la partea afectata (examenul gleznei in caz de entorsa, de exemplu).
Examenul clinic (fizic) cuprinde mai multe etape:
a. Inspectia.
Imediat ce pacientul intra in cabinet, medicul incepe sa-i observe. Aceasta inspectie informeaza despre corpolenta, starea tegumentelor, igiena corporala, mersul, mimica sau gesturile pacientului. Ea trebuie sa cuprinda si examenul gurii si al gatului.
b. Palparea.
Pacientul este de obicei culcat pe pat. Medicul isi lipeste o palma sau ambele pe regiunea ce urmeaza a fi examinata, pentru a aprecia amplasarea, forma, volumul si consistenta unei leziuni sau a unui organ, sau pentru a cauta prezenta unor ganglioni, a unei umflaturi, a unei dureri resimtite intr-o zona sau intr-un punct al organismului. Utilizarea ambelor maini permite medicului sa examineze organele profunde.
Astfel, volumul uterului poate fi apreciat prin tuseu vaginal, asociat cu palparea portiunii inferioare a abdomenului.
Sensibilitatea portiunii dorsale a mainii serveste la aprecierea temperaturii locale a pielii, in caz de inflamatie, de exemplu. Palparea este importanta in special in examenul abdomenului si micului bazin.
c. Percutia.
Medicul ciocaneste o parte a corpului cu mainile pentru a aprecia sonoritatea sau rezonanta produsa de acest gest. Percutia se practica in special pe torace si pe abdomen: ea permite sa se aprecieze limitele anumitor organe, cum ar fi ficatul, ori sonoritatea relativa a plamanilor. Astfel, in timpul percutiei toracelui, o diminuare a sonoritatii poate indica prezenta de lichid in cavitatea ce inconjoara plamanii (pleurezie), in timp ce o crestere a sonoritatii poate semnala prezenta aerului in aceasta cavitate (pneumotorax).
d. Auscultatia.
Medicul asculta zgomotele interne ale organismului pentru a controla functionarea unui organ si pentru a decela o anomalie. Auscultatia poate sa se efectueze prin contact direct al urechii cu partea afectata a organismului sau prin contact indirect, cu ajutorul unui instrument care amplifica sunetele – stetoscop. Perceperea unui zgomot anormal la auscultatia inimii sau a plamanilor inseamna o afectare a organului respectiv.
e. Alte examene.
In timpul consultatiei, medicul controleaza in general tensiunea arteriala a pacientului si, daca este nevoie, greutatea si temperatura sa. Poate, de asemenea, in functie de simptomele descrise de pacient, sa examineze forta, miscarea si echilibrul, sensibilitatea pielii, starea ochilor, urechilor, gurii si a dintilor, starea reflexelor. Anumite examene foarte simple pot fi facute in cabinetul medicului: examene urinare cu bandelete cu reactivi (stick-uri), prelevarea de celule, electrocardiograma…
La finalul consultatiei, medicul isi noteaza constatarile in dosarul medical (fisa) al pacientului. Noteaza de asemenea ce medicamente a prescris si/sau examenele complementare; la consultatiile ulterioare, va completa acest document cu rezultatele examenelor si cu evolutia starii de sanatate a pacientului sau.