Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Ce inseamna examenele IRM si CT
Ce inseamna examenele IRM si CT

Ce inseamna examenele IRM si CT

14 mart. 2011, 22:24,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:212026;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

In ultimul timp, spitalele au fost dotate cu o gama larga de sisteme de imagistica medicala de înalta performanta. Romania tinde sa se alinieze cu tarile UE din punctul de vedere al dotarii, concret cate un computer tomograf (CT) la 100.000 locuitori si un aparat RMN la cel mult 250.000, desi suntem inca departe de aceasta performanta.
De multe ori pacientii se intreaba ce este mai bine de facut pentru confirmarea diagnosticului: CT sau IRM? Din pacate, bolnavii nu cunosc diferentele dintre cele metode si nici indicatiile de explorare pentru fiecare din ele. Literatura de specialitate nu este chiar pe intelesul tuturor. Adesea, pacientii ne intreaba si de dozele de radiatie acumulata in urma explorarilor imagistice. De aceea, venim in ajutorul cititorilor cu unele explicatii utile, speram, de real folos.

Imagistica prin Rezonanta Magnetica

Chiar de la inceput dorim sa precizam ca, pentru confirmarea diagnosticului, indicatia de explorare, fie prin CT, fie prin IRM, este efectuata numai de medicul specialist si numai dupa un examen clinic riguros si o discutie referitoare la contraindicatii.
IRM este un test sigur, care vizualizeaza structurile si organele corpului cu mare acuratete. Este mai scump decat alte metode si nu poate fi disponibil in anumite regiuni. Scannerul IRM (RMN este denumirea veche pentru ceea ce medicii numesc astazi IRM – imagistica prin rezonanta magnetica) este un tub foarte mare, inconjurat pe interior de un magnet circular gigantic. Tehnica IRM este o metoda imagistica nedureroasa, ce nu foloseste radiatia X, ci un camp magnetic si pulsuri de radiofrecventa (RF cu intensitate cuprinsa intre 1 si 100 MHz). Nu exista efecte adverse secundare expunerii campului magnetic. Imaginile se obtin in urma intrarii in rezonanta a nucleilor de H+ din tesuturile corpului omenesc, cand acesta este introdus in campul magnetic. Uneori, pentru a vizualiza mai clar anumite structuri ale corpului, este necesara administrarea substantei de contrast. Informatiile furnizate de IRM pot fi prelucrate, stocate si salvate intr-un computer. Exista posibilitatea de a vedea tridimensional (3D) zona investigata, iar la nevoie, pot fi facute poze sau filme.

IRM ofera informatii care nu pot fi vizualizate prin alte metode

IRM reprezinta o alternativa la celelalte investigatii imagistice – radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizata – pentru care o anumita stare patologica poate ramane nedescoperita. IRM ofera informatii care nu pot fi vizualizate prin alte metode de explorare, cum ar fi radiografia, ultrasonografia sau tomografia computerizata (CT). Poate detecta tumori, anevrisme, sangerari la nivel cerebral, leziuni nervoase si alte afectiuni, precum cele cauzate de accident vascular cerebral, dar si afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv.
IRM poate vizualiza discurile si nervii coloanei vertebrale, putand diagnostica afectiuni ca stenoza de canal vertebral, tumori de coloana vertebrala etc. Imagistica de rezonanta magnetica poate fi efectuata pentru vizualizarea anumitor structuri si organe, cum sunt regiunea abdominala, sanii, articulatia scapulo-humerala (umarul) si genunchii. De subliniat faptul ca in acest camp magnetic nu pot fi introduse metale sau alte dispozitive feromagnetice ce ar putea fi atrase in interiorul tubului. De aceea, explorarea poate fi contraindicata in cazul in care pacientul are implanturi metalice, pacemaker, tije metalice sau orice fel de metal fixat in corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipuri metalice la nivel cerebral ori tot felul de implanturi sau proteze medicale, inclusiv dispozitiv intrauterin. Tot aici este de mentionat alergia la substanta de contrast, precum si claustrofobia (frica de spatii inchise).

Computerul tomograf

Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X (Roentgen) pentru a crea imagini ale structurilor din interiorul corpului. CT este efectuata, ca si rezonanta magnetica, de un medic sau tehnician radiolog. În timpul examinarii prin CT, pacientul sta întins pe o suprafata plana (masa), care intra intr-un scaner de forma cilindrica. Acesta trimite pulsuri de raze X spre partea corpului care trebuie investigata. Aparatul poate capta imagini din mai multe pozitii. Imaginile sunt memorate în computer, ca si la IRM.
Tomograful poate fi mai mult sau mai putin performant. El poate face 8, 16 si pana la 64 sectiuni pe expunere pentru fiecare tesut. Un numar mai mare de sectiuni înseamna o imagine mai buna, o reducere a duratei de investigare si, astfel, o doza mai mica de iradiere. Daca pacientului i s-a administrat o substanta de contrast, el este sfatuit ca, dupa efectuarea tomografiei, sa bea cat mai multe lichide, pentru a grabi eliminarea substantei din organism.

CT sau IRM?

Atat IRM, cat si CT sunt explorari imagistice care se completeaza una pe alta, nu se inlocuiesc. Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje. CT are marele dezavantaj ca este iradianta. Riscul este mai mare la copii sau la persoanele care au facut mai multe examinari cu raze X, fiindca pe termen lung poate afecta hipofiza, tiroida si gonadele. La copii, afectarea hipofizei si tiroidei poate provoca tulburari de crestere, în vreme ce la adulti, afectarea gonadelor poate da probleme de fertilitate. Din aceste considerente, tomografia nu se efectueaza niciodata gravidei, dar nici IRM-ul nu este indicat în primul trimestru de sarcina, pentru ca exista risc de malformatii fetale. CT are avantajul ca este mai rapid si costa mai putin decat IRM. În spitalele de urgenta, CT este de un real ajutor pentru patologia traumatica, unde este nevoie de un diagnostic rapid. O investigatie dureaza între un minut si o jumatate de ora, în functie de complexitatea cazului. O examinare a abdomenului, de exemplu, la IRM dureaza aproape o ora, în vreme ce un CT dureaza un minut.
Un pacient în stare de inconstienta nu poate intra la IRM pentru ca este foarte important sa aflam de la acesta daca are implanturi metalice sau corpi straini metalici. I se poate efectua, însa, o tomografie. Totusi, daca nu este o urgenta, se recomanda IRM, acolo unde acesta are indicatie.
Un alt avantaj al tomografiei computerizate il reprezinta faptul ca zona de examinare este mai mare decat în cazul investigatiei cu IRM. Se pot examina simultan doua – trei segmente, ceea ce este de un real ajutor în oncologie, în situatiile în care medicul studiaza extinderea unor ganglioni. În ceea ce priveste achizitia de imagini, IRM-ul ofera mai multe informatii decat CT-ul clasic în anumite afectiuni. CT reda imagini mai bune ale oaselor si ale hemoragiilor, în comparatie cu IRM. Angiografia prin rezonanta magnetica ofera imagini bi sau tridimensionale ale vaselor sanguine, mult mai bune calitativ în comparatie cu CT-ul clasic.
Indiferent de avantajele si dezavantajele acestor metode de explorare, prin faptul ca ne ofera imagini de calitate, au rol hotarator in stabilirea cu precizie a diagnosticului si o importanta contributie in salvarea de vieti omenesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *