Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă „eutiroidie”. Ce analize de laborator să faci pentru a te asigura că glanda tiroida funcționează corespunzător
Ce înseamnă

Ce înseamnă „eutiroidie”. Ce analize de laborator să faci pentru a te asigura că glanda tiroida funcționează corespunzător

06 nov. 2023, 14:40,
în Sanatate

Dacă suferi de o boală tiroidiană, este foarte important să știi ce înseamnă „eutiroidie”. Dacă nu te afli într-o stare de eutiroidie, ai putea să suferi de simptome ale hipotiroidismului, cum ar fi îngrășarea, oboseala, căderea părului, pielea uscată și altele.

Ce înseamnă „eutiroidie”. Cum știi dacă ai o tiroidă sănătoasă

„Eutiroid” este un termen cu care probabil nu ești familiar, dar este un incredibil de important dacă suferi de o boală tiroidiană. Acest termen este folosit pentru a descrie o stare de funcționare normală a glandei tiroide în corp. Un lucru foarte important de cunoscut fiindcă revenirea la „normal” este obiectivul principal atunci când suferi de o boală tiroidiană.

Să zicem că ai fost recent diagnosticat cu tiroidită Hashimoto și, ca parte a acestei boli, experimentezi oboseală, îngrășare, depresie și probleme menstruale. Cu siguranță că vei merge la medic pentru tratament și pentru a „rezolva” aceste probleme. Ceea ce s-ar putea să nu îți dai seama este că aceste simptome sunt cauzate de o condiție cunoscută sub numele de hipotiroidism, ceea ce înseamnă că nu ai suficient hormon tiroidian în corp. Deci, care este tratamentul?

Tratamentul constă în a lua medicamente tiroidiene pentru a readuce nivelul de hormoni tiroidieni la un nivel normal și pentru a face ca aceste simptome să dispară. Pe scurt, vrei trece de la o stare de hipotiroidism la o stare eutiroidă cu ajutorul medicamentelor (și, probabil, a altor terapii, cum ar fi dieta, suplimentele etc.). Acest lucru poate părea simplu, dar problema apare atunci când încercăm să definim ce înseamnă „eutiroid” pe baza testelor de laborator.

Abordarea standard este să identificăm o stare de eutiroidism sau „funcționare tiroidiană normală” pe baza unui singur test de laborator – hormonul stimulator tiroidian sau TSH pe scurt. Se pare, însă, că TSH nu este suficient de precis pentru a măsura funcția tiroidiană.

Analize de laborator pentru eutiroidie

În mod obișnuit, funcția glandei tiroide nu este ceva la care te gândești, decât dacă ai o problemă cu ea. Dar când ai o problemă cu tiroida, întregul organism îți este dat peste cap. Datorită acestui fapt, definirea a ceea ce înseamnă „normal” este, de fapt, foarte importantă. Vestea bună este că funcția glandei tiroide poate fi ușor evaluată prin anumite teste de laborator.

Teste precum hormonul stimulator tiroidian (TSH) sunt adesea folosite de medicii convenționali pentru a determina starea tiroidei. Dar este această cea mai bună metodă de a măsura această funcție?
Medicii convenționali ar răspunde că da, dar studii mai recente au arătat că ar putea să nu fie chiar atât de simplu.

Una dintre principalele probleme cu testul TSH este că ignoră hormonii tiroidieni liberi din corp. Și acest lucru este important deoarece hormonii tiroidieni liberi realizează toată munca grea atunci când vine vorba de funcția glandei tiroide. Lucrurile devin și mai complicate când îți dai seama că TSH-ul tău poate fi normal, deși hormonii tiroidieni liberi au un nivel scăzut.

Astfel că, atunci când evaluezi starea tiroidei, ar fi bine să îți faci mai multe teste, și nu doar TSH. Îți recomandam să faci și următoarele teste de laborator:

T3 liber și T3 total – Poate fi cea mai importantă măsură a modului în care funcționează această glandă, pe care o poți examina. T3 este cel mai activ hormon tiroidian din corp.
T4 liber – T4 este mai puțin biologic activ în comparație cu T3, dar funcționează totuși ca rezervor pentru conversia de T4 în T3.
T3 inversă – Această formă concurează cu T3 pentru legătură celulară iar nivelurile ridicate pot afecta funcția glandei tiroide.
Anticorpii anti-tiroidperoxidaza (anti-TPO) – Prezența anticorpilor tiroidieni poate indica o boală autoimună sau alte probleme, și ar trebui evaluați dacă este suspectată o boală tiroidiană, și urmăriți să vă aflați în faza de eutiroidie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *