Câteva condiții diferite pot provoca dureri în zona din dreapta jos a abdomenului. Unele dintre acestea sunt severe și necesită asistență medicală imediată, de aceea este important să cunoaștem diferențele.
Abdomenul este zona dintre piept și pelvis. Conține organe vitale implicate în digestie, cum ar fi intestinele și ficatul. Porțiunea inferioară dreaptă a abdomenului conține o parte a colonului si ovarul drept la femei.
Acest articol va descrie cauzele potențiale ale durerii în abdomenul inferior drept, simptomele acestora și cand cineva ar trebui să solicite asistență medicală.
Cauze mai puțin grave
Durerea în abdomenul inferior drept poate însemna mai multe lucruri diferite. Poate fi adesea scurtă și nu necesită asistență medicală. Aceste cauze mai puțin grave includ:
Indigestie
Durerea poate fi resimțită în regiunea abdomenului inferior ca urmare a indigestiei, care poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi arsurile la stomac și flatulența. Indigestia este ușor de gestionat cu medicamente fără prescripție medicală, dar poate necesita asistență medicală dacă simptomele durează mai mult de 2 săptămâni.
Gazele intestinale
Când alimentele nu sunt digerate corect, gazul se poate acumula în intestine. Acest lucru poate provoca senzații de disconfort și balonare în regiunea abdominală.
Simptomele vor trece de obicei în câteva ore, dar persistența timp de câteva săptămâni ar putea indica o afecțiune de bază mai gravă, cum ar fi intoleranța la lactoză.
Crampe menstruale
Femeile pot experimenta dureri abdominale înainte sau în timpul menstruatiei. Durerea poate fi descrisă ca enervanta și persistentă. Poate fi însoțit de dureri la spate și picioare, senzații de greață și dureri de cap. Simptomele apar adesea în valuri și continuă timp de câteva zile.
Cauze mai severe
În unele cazuri, o durere la nivelul abdomenului inferior drept poate indica o afecțiune mai gravă care va necesita asistență medicală imediată.
Apendicită
Când durerea este specifică abdomenului inferior drept, apendicita este una dintre cele mai frecvente cauze. Apendicele este o structură asemănătoare unui tub atașată la intestinul gros. Apendicita apare atunci când apendicele se inflamează. Acest lucru face ca o durere scurtă să se dezvolte în mijlocul abdomenului, care se răspândește în abdomenul inferior drept, unde durerea devine severă.
Alte simptome pot include:
febră
diaree
constipație
balonare
greaţă
vărsături
În unele cazuri, poate fi necesară îndepărtarea apendicelui pentru ameliorarea durerii. Funcția anexei rămâne necunoscută, iar eliminarea acesteia nu prezintă alte riscuri pentru sănătate.
Pietre la rinichi
Mineralele și sărurile se pot acumula în rinichi pentru a forma bulgări duri, cunoscute sub numele de pietre. Dimensiunea pietrelor la rinichi poate varia considerabil. Pietrele mai mici pot trece neobservate prin sistemul urinar, dar pietrele mai mari se pot bloca și pot provoca dureri severe în jurul spatelui inferior, lateral, abdomen și inghinal. Pe măsură ce pietrele se mișcă în tot sistemul urinar, durerea va varia în ceea ce privește localizarea și severitatea acesteia.
Alte simptome pot include:
sânge în urină
durere la urinare
dorinta persistenta de a urina
greaţă
vărsături
Infectie la rinichi
Este posibil ca unul sau ambii rinichi să fie infectați de bacterii din sistemul urinar. Durerea apare de obicei în partea inferioară a spatelui, lateral și inghinal. Se poate simți și în abdomenul inferior.
Durerea este adesea mai puțin severă decât în cazul pietrelor la rinichi, dar este necesară asistență medicală pentru a preveni deteriorarea permanentă.
Alte simptome pot include:
greaţă
febră
diaree
pierderea poftei de mâncare
Infecțiile renale pot fi confundate cu infecții ale tractului urinar, cum ar fi cistita, care au simptome similare. Acestea includ și alte simptome, și anume:
sânge în urină
durere la urinare
urină mirositoare sau tulbure
îndemnuri persistente de a urina
Hernie
O hernie este locul în care o parte internă a corpului împinge intr-un perete muscular sau tisular și provoacă o mică fisura. Acestea se întâmplă cel mai frecvent în jurul zonei abdominale.
Herniile sunt adesea inofensive și apar cu alte câteva simptome. Cu toate acestea, unele pot provoca dureri în jurul nodului, care se pot intensifica atunci când sunt tensionate, cum ar fi atunci când tuseți sau ridicați un obiect greu.
Sindromul colonului iritabil
Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afecțiune cronică a sistemului digestiv. Cauza sa este necunoscută și în prezent nu există nici un remediu pentru IBS. IBS poate provoca dureri în zona abdominală împreună cu alte simptome, inclusiv:
crampe stomacale
diaree
constipație
balonare
gaz
Boala inflamatorie a intestinului
Boala inflamatorie intestinală (IBD) se referă la un grup de afecțiuni care afectează sistemul digestiv.
Colita ulcerativă și boala Crohn provoacă ambele o inflamație a intestinului și formează majoritatea cazurilor de IBD. Pot provoca dureri la nivelul abdomenului inferior plus:
scădere rapidă în greutate
oboseală
balonare
diaree persistentă, adesea cu sânge