În acest articol vei afla ce înseamnă demipensiune și care este diferența dintre aceasta și o pensiune normală. Indiferent de destinația de vacanță în care vrei să mergi, unitățile de cazare pun la dispoziția turiștilor o serie de opțiuni de acomodare. Mulți români nu știu însă care este diferența dintre cele două servicii, mai ales că și prețul pe care îl plătesc pe sejur va fi diferit.
Ce înseamnă demipensiune. Diferența dintre pensiune completă și demipensiune
Înainte de a pleca în concediu trebuie să stabilești câteva lucruri extrem de importante. Odată aleasă destinația de vacanță, nu îți rămâne de făcut decât să alegi hotelul sau pensiunea în care vrei să stai. În funcție de politica lor, unitățile de cazare oferă sau nu posibilitatea achiziționării unui pachet turistic cu demipensiune sau pensiune completă.
Ei bine, demipensiunea reprezintă tipul de acomodare în care ți se pune la dispoziție, pe lângă mic dejun, și una dintre celelalte două mese principale – prânzul sau cina. Acest pachet este ales, în special, de turiștii care vor să facă ieșiri scurte în afara hotelului, ca la întoarcere să aibă o masă asigurată. În multe cazuri, serviciul de demipensiune include băuturile de la micul dejun, nu și pe cele de la a doua masă, ele fiind servite contra-cost.
Când faci o rezervare cu masă demipensiune, trebuie să știi că aceasta include două mese. Majoritatea hotelurilor oferă, de obicei, mic dejun si cină. Dar putem întâlni și unități de cazare care dau mic dejun și masa de prânz. În funcție de țară și hotel, la demipensiune ai în meniu și anumite băuturi: apă, un pahar de vin sau băuturi răcoritoare.
Pensiunea completă nu înseamnă All-Inclusive
Avantajul pensiunii complete este că oferă turiștilor posibilitatea să servească toate cele trei mese principale ale zilei. La micul dejun, băuturile sunt incluse în preț, dar pentru cele de la prânz și cină este posibil să plătești.
Atenție însă. Pensiunea completă nu înseamnă All-Inclusive. Diferența este că la AI vei primi, pe lângă cele trei mese principale ale zile, și alte gustări. În plus, hotelurile oferă la discreție băutură, pe care o poți consuma pe tot parcursul zilei sau doar în anumite intervale orare. Trebuie doar să întrebi personalul despre politica unității de cazare.
Contrar a ceea ce vrea Turcia să evidențieze, conceptul All-Inclusive nu-i aparține, căci nu este invenția turcilor. Acesta a fost creat de belgianul Gérard Blitz, fondatorul Club Med, la sfârșitul anilor 1950, în Spania. Apoi s-a răspândit, la mijlocul anilor ’70, la toate companiile Club Med din Africa (Tunisia, Egipt și Caraibe). Ulterior, pachetul a devenit cunoscut în toată lumea.
Acum că ai aflat ce înseamnă demipensiune trebuie să știi că există ceva mai sofisticat decât All Inclusive. Există, ei bine, și Ultra-All-Inclusive. Ultra-All-Inclusive îți oferă: mese de trei ori pe zi, cu o gamă largă de feluri de mâncare (până la 10 din fiecare fel), bucătărie internațională; gustări pe tot parcursul zilei în mini-restaurante, lângă piscină și pe plajă; o selecție bogată de deserturi pe tot parcursul zilei; băuturi alcoolice locale și importate în timpul zilei; băuturi nealcoolice, sucuri, apă în orice cantitate non-stop; mini-bar încărcat zilnic; alimente în cameră, plajă privată; piscine; sporturi de apă (nu toate). Servicii suplimentare: parc acvatic; teren de sport; club sportiv; sală de fitness; baie, saună, prosoape și șezlonguri pe plajă.