Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă deficit caloric? Cum să reduci eficient kilogramele în plus

Ce înseamnă deficit caloric? Cum să reduci eficient kilogramele în plus

01 dec. 2022, 13:10,
în Sanatate

Multe persoane care se află la dietă se întreabă ce înseamnă deficit caloric. Un deficit caloric este o stare în care o persoană cheltuiește mai multe calorii în timpul zilei decât obține din alimente. Imaginați-vă o persoană care consumă 2.500 kcal pe zi. Activitatea sa zilnică și activitățile din sala de sport ard 2.800 kcal. Prin urmare, această persoană se află într-un deficit de 300 kcal.

Puteți cheltui aceleași 2500 kcal în timpul zilei, dar nu mâncați paste la cină, ceea ce duce la un deficit de 300 kcal. Deficitul de calorii este principalul principiu necesar pentru pierderea în greutate. O pierdere în greutate eficientă și sigură nu depășește 0,5-1 kg din greutatea inițială, inclusiv pierderea de lichide pe săptămână. Dacă dorim să ne reducem grăsimea corporală cu 1 kg, trebuie să ardem 7716 calorii, care reprezintă valoarea energetică a 1 kg de țesut adipos. Trebuie amintit că limita inferioară a aportului caloric pentru femei este de 1200 kcal/zi, iar pentru bărbați de 1600 kcal/zi. Consumul de mai puține calorii este periculos pentru sănătate.

mai multe alimente pe o masa

Pentru a pierde în greutate, ar trebui să consumăm mai puține calorii decât necesarul zilnic

Ce înseamnă deficit caloric? De ce trebuie să ții cont atunci când vrei să slăbești sănătos?

Un deficit caloric este esențial pentru a pierde în greutate, indiferent dacă acesta este obținut prin reducerea aportului caloric sau prin creșterea activității fizice. Pentru a avea o alimentație sănătoasă, trebuie să se urmeze o dietă echilibrată și regulată. Este important să țineți cont de necesarul de calorii, dar și de nutrienți, cum ar fi proteinele, grăsimile și carbohidrații.

Pentru a pierde în greutate, ar trebui să consumăm mai puține calorii decât necesarul zilnic. Pentru a vă calcula aportul zilnic aproximativ de calorii, puteți folosi o formulă simplă. Pentru femei trebuie să realizăm următorul calcul 9,99 x greutatea (în kg) + 6,25 x înălțimea (în cm) – 4,92 x vârsta – 161. Iar pentru bărbați, 9,99 x greutatea (în kg) + 6,25 x înălțimea (în cm) – 4,92 x vârsta + 5.

un carnet si un creion langa un metru si mai multe alimente pe o masa

Un deficit caloric este esențial pentru a pierde în greutate

O cifră mai precisă va fi obținută printr-o scanare a compoziției corporale prin bioimpedanță, care va dezvălui, de asemenea, prezența excesului de lichid în organism sub formă de edem, țesutul adipos și muscular, densitatea osoasă.

Cum să calculezi aportul caloric zilnic pentru pierdere în greutate?

Acum trebuie să calculăm numărul de calorii pe care corpul dumneavoastră le consumă la nivelul actual de activitate. Dacă nu sunteți activ fizic, duceți o viață sedentară, nu practicați niciun sport, înmulțițiți numărul obținut după calculul anterior cu 1,2. Dacă sunteți activ o dată sau de două ori pe săptămână, înmulțiți rezultatul cu 1,375.

un calculator si un metru langa mai multe alimente pe o masa

Puteți cheltui aceleași 2500 kcal în timpul zilei, dar nu mâncați paste la cină, ceea ce duce la un deficit de 300 kcal

Dacă sunteți moderat activ, faceți exerciții fizice de până la cinci ori pe săptămână, înmulțiți acest număr cu 1,55. Iar dacă sunteți mai activ, înmulțiți-l cu 1,725. Dacă sunteți un atlet profesionist, înmulțiți cu 1,9.

Din acest rezultat, scădeți 500 de calorii, sau orice reprezintă un deficit caloric sănătos, și veți obține aportul caloric zilnic pentru pierderea în greutate. Nu uitați că trebuie să vă recalculați aportul zilnic de calorii după fiecare 5 kilograme pierdute.

Din moment ce știi ce înseamnă deficit caloric trebuie să cunoști și cum să nu treci limita pentru a nu supune riscului starea ta de sănătate. Un deficit de cel mult 20% din caloriile zilnice poate fi menținut pentru o perioadă lungă de timp, un deficit mai mare nu trebuie menținut mai mult de două până la cinci luni. Atunci când introduceți orice inovații sau restricții în dieta dumneavoastră, este mai bine să consultați un specialist pentru rezultate cât mai eficiente și durabile.

mai multe alimente pe o masa

Atunci când introduceți orice inovații sau restricții în dieta dumneavoastră, este mai bine să consultați un specialist pentru rezultate cât mai eficiente și durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *