Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă cuvântul aleluia? Unde apare pentru prima dată

Ce înseamnă cuvântul aleluia? Unde apare pentru prima dată

14 mart. 2025, 17:06,
Redacția BZI în Informații utile

Ce înseamnă cuvântul aleluia? „Aliluia” provine din limba ebraică și înseamnă „Lăudați pe Domnul”. Acesta era și este folosit adesea în rugăciuni, dar și în cadrul ceremoniilor religioase.

În Vechiul Testament, acest termen era folosit frecvent în rugăciuni și în cadrul ceremoniilor religioase, fiind o cântare de bucurie transmisă ulterior și în cultul Bisericii creștine. În cadrul slujbelor, „Aliluia” marchează solemn încheierea cântării religioase, subliniind că totul este închinat spre slava lui Dumnezeu. Află în rândurile următoare ce înseamnă aleluia, dar și de unde provine acest cuvânt.

Ce înseamnă aleluia?

Expresia „Aleluia”, întâlnită atât în liturghia creștină, cât și în „Psalmii” regelui David din Vechiul Testament și în Apocalipsa 19:1 din Noul Testament, provine din ebraicul „hallelujah” și are aceeași semnificație de „Lăudați pe Domnul”. Formula conține particula „JAH”, o prescurtare a numelui divin Jahwe (יהוה), considerat numele propriu al lui Dumnezeu în Biblia ebraică, cu înțelesul „Cel care face să devină”.

Acest nume aparține, conform Scripturii, Eliberatorului poporului Israel, fiind pentru iudei și creștini deopotrivă Creatorul, Judecătorul și Sursa mântuirii. În Exod 20:2-3, prima dintre cele Zece Porunci îl prezintă astfel: „Eu sunt YHWH Dumnezeul tău, cel care te-a scos din sclavia Egiptului. Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine.” Creștinismul, cu aproximativ 2,2 miliarde de adepți din cei aproape 7 miliarde de oameni ai lumii, este religia cu cei mai mulți practicanți. Mulți dintre aceștia au auzit cuvântul „Aleluia”, dar puțini îi cunosc originea exactă.

În cadrul slujbelor religioase, „Aleluia” este un termen de recunoștință rostit mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale și nu este utilizat în perioadele de post. Acesta apare în cântările liturgice în combinație cu versete din Scriptură, în special din Psalmi. La origini, expresia provine din Vechiul Testament, fiind folosită și în Noul Testament, având aceeași semnificație de „Slăviți-l pe ‘Jah’ (YHWH)”. Cu alte cuvinte, „Aleluia” înseamnă „Lăudați-l pe Domnul”.
Jah este, de fapt, o prescurtare a numelui divin Jahwe, considerat numele propriu al lui Dumnezeu. Se spune că Moise a auzit acest nume pe Muntele Sinai, locul unde a primit „Cele Zece Porunci”. De asemenea, un alt termen de origine ebraică este „Amin”, care înseamnă „Așa să fie” sau „Cu adevărat”.

Ce înseamnă amin?

„Amin” este un cuvânt fundamental în vocabularul creștinilor ortodocși, fiind rostit la finalul fiecărei rugăciuni. Totuși, puțini cunosc adevărata sa semnificație și originea sa. Acesta provine din limba ebraică, de la „amen”, și înseamnă „așa să fie” sau „cu adevărat”. De-a lungul timpului, „amin” a fost preluat și utilizat în diverse texte religioase și în practica Bisericii creștine, având rolul de a încheia rugăciunile și de a exprima confirmarea credinței.

Dicționarul explicativ al limbii române menționează că acest cuvânt este folosit pentru a exprima asentimentul față de cele rostite, având sensul de „adevărat! așa să fie!”. Totodată, în limbajul popular, „amin” apare în expresii precum „cât(u-i) aminul” sau „până (ori nici) la amin”, semnificând „niciodată” sau „nicidecum”.

În cadrul slujbelor bisericești, „amin” este rostit de preoți și credincioși, în special la finalul predicilor sau al Sfintei Liturghii. În unele regiuni ale țării, acest cuvânt este interpretat ca „așa a fost, așa este și așa va rămâne”, subliniind ideea de continuitate și statornicie a credinței. De asemenea, este interesant de remarcat că „amin” nu este folosit doar de creștinii ortodocși, ci și de catolici și musulmani, ceea ce arată caracterul universal al acestui termen sacru.

Fiind un element atât de important al rugăciunii, nu este surprinzător că „amin” apare și în Biblie, unde subliniază adevărul și certitudinea cuvintelor rostite. Astfel, de fiecare dată când credincioșii încheie o rugăciune cu „amin”, ei nu doar că pecetluiesc rugăciunea, ci își reafirmă credința și încrederea în voia divină.

Ce înseamnă cuvântul aleluia? Expresia „Aleluia”, întâlnită atât în liturghia creștină, cât și în „Psalmii” regelui David din Vechiul Testament și în Apocalipsa 19:1 din Noul Testament, provine din ebraicul „hallelujah” și are aceeași semnificație de „Lăudați

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
observatornews.ro
Vremea 12 - 25 mai 2025. Nu scăpăm de frig. ANM anunţă lapoviță, ninsori şi strat nou de zăpadă la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bolojan: Pensionarii militari au fost mințiți. Ce se întâmplă cu pensiile lor
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Ce să presari la rădăcina merilor în mai pentru fructe mari şi zemoase. Livada ta va exploda în toamnă
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 mai 2025
12 mai 2025