În România, zilnic obțin permisul de conducere aproximativ 500 de persoane, însă puțini sunt cei care știu ce înseamnă CTT. Poți citi în continuare de la ce vine prescurtarea și care sunt noile reglementări.
Ce înseamnă CTT
Controlul tehnic în trafic (CTT) se referă la verificările efectuate de autorități asupra vehiculelor pe drumurile publice pentru a asigura respectarea normelor tehnice și de siguranță. Aceste controale sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor și menținerea unui trafic sigur și eficient.
Primul scop al controlului este siguranța rutieră. Autoritățile vor verifica dacă autovehiculele circulă în siguranță pe șosele. De asemenea, vor verifica emisiile autoturismelor pentru a reduce impactul negativ asupra mediului.
Prin intermediul acestui control, poliția rutieră verifică frânele, direcția, suspensiile, anvelopele, sistemul de iluminare și semnalizare, documentele vehiculului și de asemenea verifică greutatea și distribuția încărcăturii, mai ales pentru vehiculele de marfă.
Când se face controlul
Controalele tehnice în trafic sunt reglementate de legislația națională și europeană, care stabilește standardele tehnice și procedurile de control. Autoritățile competente pentru efectuarea acestor controale includ poliția rutieră, inspectoratele de stat pentru controlul în transporturi, și alte entități desemnate prin lege.
Controlul tehnic în trafic se desfășoară după un plan de operațiuni bine stabilit. Aparatura de control trebuie să fie conformă cu prevederile RNTR 1.
Dacă defecțiunile constatate au potențial de risc pentru securitatea rutieră, vehiculul va fi însoțit la o stație ITP pentru control complex. Controlul tehnic în trafic se finalizează cu un raport în două exemplare (unul pentru conducătorul auto). Dacă rezultă defecțiuni tehnice majore sau periculoase, se aplică sancțiuni și măsuri corespunzătoare.
Pentru defecțiunile ce impun sancțiuni și măsuri, dovada se eliberează conform RNTR 1. Controalele asupra transportatorilor nerezidenți la ale căror autovehicule se constată defecțiuni majore sau periculoase se aduc la cunoștința statelor respective.
Acum că ai aflat ce înseamnă CTT, trebuie să știi faptul că legislația în vigoare îi pedepsește drastic pe cei care conduc fără certificat de înmatriculare, cu asigurare sau rovinietă expirată și de asemenea și conducerea sub influența alcoolului și a substanțelor interzise.
Încă un mod de a jefui populimea !, care a mai circulat prin Europa și a vazut vreodatà autoturisme verificate cct ?