Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă cringe – în ce situații este folosită această expresie și de unde provine

Ce înseamnă cringe – în ce situații este folosită această expresie și de unde provine

24 dec. 2021, 11:32,
BZI.ro, în Informații utile

Ce înseamnă cringe? Acest cuvânt este des utilizat de către tineri, mai ales în mediul online. Originară din engleză, expresia poate fi utilizată  pentru a face referire la o situație sau o persoană. În limba română, această frază este utilizată în propoziții ca “Doamne, cât de cringe”. Ne simțim astfel atunci când vedem o situație sau o persoană penibilă, jenantă.

Genul “cringe comedy” este foarte popular în mediul online. Pe internet există o mulțime de poze și videoclipuri de acest gen, cu vedete sau persoane obișnuite. O persoană este considerată a fi cringe atunci când face ceva considerat de oameni a fi ieșit din comun, în sensul negativ. Prin urmare, sunt considerați a fi cringe oamenii care-și fac operații estetice nereușite sau pretind că sunt de altă etnie. În viața reală ne simțim cringe când ne aducem aminte o pățanie neplăcută din liceu sau trebuie să vorbim în public și avem emoții.

Ce înseamnă cringe

Expresia cringe vine din engleză și înseamnă a te simți incomod sau jenat de o situație sau o persoană. În România, acest cuvânt este folosit în fraze ca “mă simt cringe”, “ești cringe” sau “doamne, cât de cringe”. Aceste expresii pot fi folosite atunci  când vezi că o persoană face ceva penibil, șocant, complet nereușit și începi tu să te simți mai degrabă neplăcut decât neamuzat. În acel moment, limbajul corporal denotă că nu îți place ce vezi sau auzi: închizi ochii, faci o grimasă sau te întorci cu spatele. De asemenea, ne simțim astfel în momentul în care ne aducem aminte un moment jenant din trecut, auzim o melodie care nu ne place sau ne aflăm într-o situație jenantă.

Această expresie mai este folosită și atunci când nu ne place de cineva. În mediul online, acest cuvânt face referire la vedete din țară și de peste hotare ori la alte persoane ieșite din comun. De exemplu, internauții găsesc cringe unele videoclipuri de pe TikTok, ideea de a pretinde că ești de altă etnie decât cea reală sau să îți faci operații estetice nereușite pentru a arăta ca un star K-Pop.

„Cringe comedy”, foarte populară pe internet

Comedia cringe este un gen specific de comedie, în care scopul principal este să te facă să te simți mai degrabă inconfortabil,  decât să te facă să râzi. Acest gen de comedie este foarte popular pe YouTube, unde sunt postate diverse compilații denumite “try not to cringe”, care s-ar traduce “încearcă să nu te simți incomod”.

Atât în România, cât și peste hotare, acest gen de umor este foarte apreciat, ca drept dovadă numărul mare de vizualizări. Mulți YouTuberi din România fac videoclipuri în care reacționează la filmulețe considerate cringe, spre amuzamentul urmăritorilor lor. Desigur, cuvântul cringe este relativ: ceea ce este cringe pentru mine, poate să nu fie pentru altcineva… sau invers.

Totodată, aceasta poate fi o reacție a corpului la fenomenele meteorologice sau la suferință. Așadar, pentru a răspunde pe scurt la întrebarea ce înseamnă cringe: o persoană sau o situație penibilă și, implicit, reacția pe care o avem atunci când o vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *