Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă coronografie? Procedura prin care se detectează problemele cardiologice

Ce înseamnă coronografie? Procedura prin care se detectează problemele cardiologice

29 aug. 2024, 13:40,
în Sanatate

Ce este coronografia și pentru ce se folosește? Află în rândurile următoare scopul acestei proceduri des utilizate în cardiologie.

Coronografia, cunoscută și sub denumirea de angiografie coronariană, este o procedură medicală tot mai des utilizată în cardiologie. Această procedură minim invazivă ajută la identificarea și evaluarea factorilor de risc sau a unor probleme cardiovasculare.

Ce înseamnă coronografie?

Coronarografia, cunoscută și sub denumirea de angiografie coronariană, este o procedură minim invazivă utilizată în cardiologie pentru a depista boala coronariană. Aceasta implică utilizarea razelor X și injectarea unei substanțe de contrast în arterele care alimentează inima, după puncționarea unei artere de la mână sau de la picior. Scopul principal al acestei investigații este de a vizualiza și evalua starea arterelor coronare, responsabile pentru alimentarea cu sânge a mușchiului cardiac. Este folosită în special pentru a identifica posibilele îngustări ale arterelor inimii, cunoscute sub numele de stenoză, care pot restricționa fluxul de sânge.

Această procedură este de obicei recomandată de medic atunci când există un risc de infarct miocardic sau în prezența simptomelor de angină instabilă, dureri toracice neobișnuite, stenoză aortică sau insuficiență cardiacă fără o cauză clară. Această procedură face parte dintr-o serie de intervenții numite cateterizări cardiace, care sunt utilizate atât pentru diagnosticarea, cât și pentru tratarea afecțiunilor inimii și ale vaselor de sânge. Angiografia coronariană este cea mai comună dintre aceste proceduri.

În timpul coronarografiei, substanța de contrast injectată în vasele inimii devine vizibilă pe o serie de imagini obținute cu ajutorul unui aparat cu raze X, numit angiograf. Aceste imagini, denumite angiograme, permit medicului să observe structura și funcționarea arterelor coronare. Dacă se constată blocaje sau îngustări semnificative, medicul poate decide să realizeze o angioplastie chiar în timpul procedurii, pentru a deschide arterele afectate.

Când ți se poate recomanda această procedură

Îngustarea arterelor coronare poate avea consecințe grave, cum ar fi insuficiența cardiacă, manifestată prin dificultăți de respirație, dureri în piept și umflarea picioarelor. Atunci când apar astfel de simptome, este esențial un consult cardiologic pentru a stabili diagnosticul corect și a recomanda tratamentul potrivit.

Coronarografia este indicată în mai multe situații, printre care durerea în piept care nu poate fi explicată prin alte teste, angina instabilă, tromboza aortică, defecte cardiace congenitale, rezultate anormale la testele de stres cardiac sau alte probleme ale vaselor de sânge. Cu toate că procedura implică un anumit risc de complicații, aceasta este realizată de obicei doar după efectuarea unor investigații neinvazive, cum ar fi electrocardiograma, ecocardiografia sau testele de stres.

În funcție de rezultatele coronarografiei, medicul poate decide asupra tratamentului. Dacă blocajele sunt mai mici de 70%, se recomandă tratament medicamentos. În cazurile mai severe, în care îngustările sunt mai mari de 70%, se poate monta un stent sau se poate recomanda o intervenție chirurgicală de bypass aortocoronarian.

Coronarografia are anumite contraindicații, inclusiv insuficiența renală cronică, infecțiile virale netratate, hipertensiunea arterială necontrolată, alergiile la substanța de contrast, anemia severă sau problemele de coagulare. Deși procedura comportă unele riscuri, ea este esențială pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor severe ale inimii și arterelor coronare.

Coronarografia este o procedură minim invazivă utilizată în cardiologie pentru a depista boala coronariană.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Fabrica din România, vândută pentru mai puțin de 1 euro. A fost o perlă a industriei
observatornews.ro
Bijuteria pe patru roţi, în valoare de 100.000 de euro, cu care un şofer a făcut senzaţie la Castel Rally
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ciclon mediteranean peste România. Frig, ploi și furtuni. Mai bine nu ieși din casă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Cel mai sudic oraş din România. Se află cel mai aproape de Ecuator
Dailybusiness.ro
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cine este SSP-istul lui Nicușor Dan. Le-a înnebunit pe internaute, care îl vor de bărbat, doar că el e puțin... însurat: Îl caut pe domnul de la SPP pentru o prietenă
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025