La vacanţa de vară ne gândim chiar din iarnă. Căutam oferte, cerem păreri, citim recenzii, iar apoi facem rezervare. Criteriile selecţiei locului perfect pentru concediul estival depind de la persoana la persoană, de la familie la familie. Cei care au copii mici aleg, de obicei, concediu all inclusive. Ce înseamnă acest lucru? Află de mai jos dacă ţie ţi se potriveşte sau nu.
Primul criteriu pe care îl are oricine în minte este, bineînţeles, bugetul. Da, cu toţii ne dorim să vizităm lumea în lung şi-n lat, să mâncăm croissante şi clătite la Paris, să înotăm în apele limpezi din Bali ori să facem un safari prin Africa. Când însă e să fim realişti, ne gândim mai întâi la bani. De ce sumă dispunem? Apoi, următorul criteriu se referă la numărul membrilor familiei cu care mergi şi la vârsta lor. În cazul familiilor cu copii, mai ales mici (maxim 7 ani), predomina selecţia unui concediu all inclusive. Hai să aflăm ce înseamnă acest lucru.
Concediu all inclusive. Ofertă sau păcăleală?
All inclusive este o denumire din industria HoReCa, ce face referire la totalitatea serviciilor pe care un turist le are la dispoziţie la pensiune sau hotel. Punctual, poate include trei mese, doua gustări şi băuturi (alcoolice şi non-alcoolice). De reţinut este faptul că pachetul turistic depinde de la zonă la zona şi chiar de la unitate turistică la unitate turistică.
Hotelurile cu preţuri mai mici oferă un all inclusive light, acesta neincluzând alcool. În schimb, hotelurile de lux oferă chiar şi pachete mega-ulta all inclusive ori elegance ulta all inclusive. Spre exemplu, în cazul ultimului, se poate comanda mâncare 24 de ore din 24, iar mini-barul din camera este gratuit.
“După ora 12 noaptea poţi să ceri sendvişuri. Dacă vrei să bei, mergi la orice bar din hotel care e deschis, totul e inclus în preţul serviciului de elegance ultra all inclusive”, a explicat Dan Anghelescu.
Ultra-all inclusive presupune:
- totalitate serviciilor de all inclusive;
- entertainment gratuit (caiac, tenis, hidrobiciclete etc.).
“Hotelierul îţi promite că îţi va da să mănânci trei mese pe zi de banii ăştia. Eu îţi asigur mesele, atâta tot. Dar dacă tu ai pretenţii să mănânci fazan, te duci la restaurantul X să mănânci fazan. Toată lumea vrea să cumpere all inclusive la preţ de mic dejun”, a explicat Dan Anghelescu.
Specificul pachetului all inclusive
Atunci când turiştii romani achiziţionează pachete all inclusive din afara ţării se aşteaptă ca mesele să aibă spefic românesc. Aceasta este o greşeală. De fapt, ele vor refleca cultura locală a staţiunii vizate.
“Românii îşi închipuie să pot mânca ceva local într-o ţară musulmană. Dacă te duci în Tunisia, vei mânca cous-cous. Ţi se dă mâncare locală. Bucătăria locală”, a explicat Dan Anghelescu.
Reguli de bună conduită la cazare
Unele persoane au tendinţa a de lua mâncare „la pachet”, în ideea că oricum au plătit. Nu este adevărat. Consumaţia se face doar în restaurantul hotelului. Orice se scoate de acolo e considerat furt. Bineînţeles, este şi de prost gust să îţi iei mâncare în cameră, mai ales, pe principiul că poate ţi se face foame mai târziu. Cu atât mai mult cu cât la all inclusive ai mâncare şi băutura pe săturate.
“Cazare cu pensiune de orice fel înseamnă că ai mâncat cât ai putut, după care ai plecat. Orice scoţi de acolo şi mănânci mai târziu e catalogat drept furt. Foarte mulţi turişti după ce mănâncă iau un fruct şi ies cu el din restaurant. Nimeni nu le spune nimic. Chiar dacă el consideră că e în meniul lui la micul dejun. Dacă nu a mai putut să mănânce fructul, înseamnă că nu e în meniul lui. Dacă am plătit, nu înseamnă că luăm tot bufetul.
Nu am plătit tot bufetul, hotelierul te lasă să mănânci cât poţi. E exact cum ai veni după 10 când se termină micul dejun şi ceri mâncare”, a adăugat Dan Anghelescu.
Dacă ești un turist așa cum este și Corina Caragea, atunci sigur nu ți se potrivește concediul all inclusive. Mai degrabă alegi cazările micuțe și cochete, fără all inclusive, în locuințe vechi și renovate.
Iată și părerea unor vloggeri români despre pachetele all inclusive.