Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce înseamnă CEO? Cum poți să ajungi cel mai important om dintr-o companie cu venituri ce trec de milioane de euro!

Ce înseamnă CEO? Cum poți să ajungi cel mai important om dintr-o companie cu venituri ce trec de milioane de euro!

24 apr. 2024, 14:33,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Cu toții am auzit de termenul CEO sau Chief Executive Officer, acesta este unul dintre cele mai prestigioase titluri din lumea afacerilor. Cu toate acestea, ne-am întrebat adesea: Ce înseamnă de fapt CEO?

CEO sau Chief Executive Officer este un titlu ce se dă celui mai important om dintr-o organizație, aduce cu sine multe responsabilități și obligații dar și oportunități și venituri extraordinare. Dar ce înseamnă cu adevărat să fii CEO și cum poți ajunge într-o asemenea poziție află în rândurile următoare.

CEO ce înseamnă?

Termenul „CEO” este un acronim, la fel ca cuvintele MILF sau OMG, originar din engleză și răspândit cu ajutorul culturii capitaliste americane. Acest termen „CEO” este un acronim care este folosit preponderent în lumea afacerilor, provine de la cuvântul „Chief Executive Officer”, care se traduce în limba română ca „Director General Executiv”. Este cea mai înaltă poziție din cadrul unei companii sau organizații și implică un nivel ridicat de responsabilitate dar și autoritate. Acest rol este adesea considerat ca punctul central al conducerii, având ca sarcina principală obligația de a conduce toate ramurile și departamentele dintr-o companie. În multe cazuri cel ce are funcția de CEO este și președintele consiliului de administrație, ceea ce îi conferă și mai multă autoritate în cadrul organizației.

Ierarhia corporativă este de multe ori asemănătoare cu ierarhia unei stat, CEO se află în vârful piramidei, sub acesta se află pozițiile importante din administrația companiei cum ar fi CFO (Chief Financial Officer), CTO (Chief Technology Officer) sau COO (Chief Operating Officer), care se ocupă de diferitele aspecte operaționale, financiare sau tehnologice ale unei companii. Aceștia la rândul lor având câțiva subalterni de care răspund. Toți acești oameni însă răspund în fața CEO-ului, care el la rândul său răspunde în fața consiliului de administrație și în ultima instanță în fața acționarilor companiei.

Responsabilitățile principale ale unui CEO sunt să stabilească și să implementeze strategiile dar și obiectivele companiei, de asemenea el este cel ce alocă bugetele și resursele necesare dezvoltării companiei. Funcția de CEO este una dintre cele mai stresante poziții pe care le poți avea într-o companie, de deciziile tale zilnice și de modul cum administrezi compania depind sute sau chiar mii de oameni. Modul tău de a te descurca poate duce la succesul companiei sau chiar la faliment. De aceea cei ce au asemenea poziții de obicei au o experiență foarte mare în domeniu dar și abilități foarte bune de lider și de adaptabilitate.

Cum poți ajunge CEO?

Dacă vrei sau visezi să ajungi și tu CEO al unei companii de succes este important să ții cont de câțiva factori foarte importanți. În primul rând ar trebui să ai un MBA (Master of Business Administration) master în administrarea afacerilor sau dacă nu măcar să fi absolvit o facultate de prestigiu din străinătate pe același domeniu, de asemenea este important ca deja să ai o experiență de minim zece ani într-o poziție de management în domenii precum finanțe sau vânzări. Însă cel mai important este să ai sau să îți construiești relații solide cu oamenii din diverse sfere de influență sau din domeniul afacerilor.

Experiența acumulată în domenii cheie precum vânzările sau finanțele este considerată fundamentală pentru dezvoltarea abilităților de lider dar și organizatorice. De asemenea, experiența pe piețele internaționale a devenit și ea obligatorie pentru a putea măcar să fii eligibil pentru această poziție, întrucât economia de pe piața mondială a cerut liderilor să fie atât versatili dar și adaptați la orice factor extern. Cei care au acumulat experiență în străinătate au de cele mai multe ori o perspectivă mai largă a lucrurilor dar și a mediului de afaceri din Europa sau România.

Ce este bine de știut este că odată ce ai ajuns CEO s-ar putea să nu îți păstrezi această poziție până când vei ieși la pensie, afacerile fiind un mediu foarte volatil dar și evoluția pieței a cauzat ca rolul și durata mandatului pentru directorii executivi să fie mult mai scurte ca înainte de criza financiară.

Ce înseamnă CEO? Chief Executive Officer este un titlu ce se dă celui mai important om dintr-o organizație, el fiind liderul acelei companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *