Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă când transpiri mult? După ce simptome să te uiți dacă ai această problemă

Ce înseamnă când transpiri mult? După ce simptome să te uiți dacă ai această problemă

27 iun. 2024, 11:51,
în Sanatate

Transpirația este una dintre cele mai importante funcții ale corpului. Aceasta ajută la reglarea temperaturii. Totuși, ce înseamnă când transpiri mult sau în exces? Există mai multe probleme care pot cauza acest lucru.

Ce înseamnă când transpiri mult? Transpirația este un mecanism al corpului esențial pentru reglarea temperaturii, realizat prin eliberarea unei secreții saline de către glandele sudoripare. De asemenea, cantitățile anormale de transpirație, fie reduse, fie excesive, pot indica existența unei probleme medicale.

 Cauzele principale ale transpirației

Transpirația este declanșată de schimbările în temperatura corpului, temperaturile externe sau stările emoționale și este benefică atunci când apare în cantități normale. Transpirația excesivă de origine necunoscută se numește hiperhidroză focală, în timp ce transpirația excesivă cauzată de afecțiuni sau medicamente se numește hiperhidroză secundară.

Transpirația provine din două tipuri de glande situate în dermă. Glandele endocrine, prezente pe frunte, palme, tălpi și picioare, se deschid prin pori și produc o transpirație ușoară și inodoră, specifică zilelor călduroase. Aceasta se evaporă rapid, răcind pielea și umedind hainele în timpul efortului fizic. Pe de altă parte, glandele apocrine, localizate în principal în foliculii de păr de la subraț, scalp și zona inghinală, produc o transpirație mai densă, bogată în acizi grași și proteine.

Ce înseamnă când transpiri mult

Transpirația este normală în timpul activităților fizice sau atunci când este cald, dar dacă apare fără un motiv aparent, ar putea indica anumite probleme.

Un motiv ar putea fi chiar efectele secundare ale unor medicamente. Antibioticele, antidepresivele și analgezicele pot influența hipotalamusul, centrii de termoreglare spinali sau ganglionii simpatici, ducând la transpirație excesivă. De asemenea, unele afecțiuni precum tuberculoza, HIV-ul, osteomielita și abcesele sunt infecții care pot provoca hiperhidroză. Leziunile măduvei spinării și anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul și tumorile maligne, pot de asemenea declanșa transpirația excesivă.

Unele studii chiar au arătat că menopauza poate cauza transpirație în exces. Bufeurile sunt frecvente în menopauză și perimenopauză. Fluctuațiile nivelului de estrogen provoacă senzații bruște de căldură și transpirație. Pentru a gestiona acest disconfort, poți folosi mai multe straturi de îmbrăcăminte și metode de răcorire, cum ar fi deschiderea ferestrelor, utilizarea ventilatoarelor sau consumul de alimente și băuturi reci.

Însă unele afecțiuni de sănătate precum problemele cu tiroida pot produce asemenea efecte. Tiroida produce hormoni care reglează ritmul cardiac și temperatura corpului. O tiroidă hiperactivă poate provoca disconfort în medii calde și transpirație excesivă.

În unele cazuri rare, aceasta poate fi și semnul unui atac de cord. Transpirația bruscă și excesivă poate fi un semn de atac de cord. Fluxul sanguin către inimă este întrerupt din cauza acumulării de substanțe în arterele coronare, alertând sistemul nervos și provocând bufeuri sau transpirație. Alte simptome includ scurtarea respirației și durerea în piept, brațe, gât, maxilar, umăr sau spate. Este esențial să soliciți asistență medicală imediată dacă apar aceste semne.

Cel mai important este să mergi la un doctor specialist sau un doctor de familie în caz că crezi că ai asemenea probleme. Un control amănunțit al unui specialist mai mult ca sigur îți va rezolva problemele legate de transpirația în exces.

Ce înseamnă când transpiri mult sau în exces? Există mai multe probleme care pot cauza acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`