Cu siguranță ați experimentat deja mici zvâcniri ale pleoapei, involuntare și incontrolabile. Care sunt cauzele posibile ale acestui tremur numit „fasciculare” a pleoapei? Ce se întâmplă dacă persistă câteva zile? Ce remedii exista?
Această fasciculare a pleoapelor apare din contracția involuntară a mușchiului orbicular al pleoapei. Fenomenul durează doar câteva secunde și afectează de obicei un ochi la un moment dat. De cele mai multe ori, acest tremur se datorează oboselii vizuale, ceea ce duce la disfuncția joncțiunii neuromusculare. În cele din urmă, o deficiență de magneziu, un mineral esențial pentru o bună funcție musculară, poate fi, de asemenea, cauza acestui tremur.
Semnul unei boli?
În cazuri foarte rare, tremurul pleoapelor poate fi într-adevăr simptomul precursor al unei boli neurologice (cum ar fi scleroza laterală amiotrofică – SLA) sau un semn de deteriorare a nervilor faciali.
Oboseală, stres: care sunt factorii declanșatori ai tremurului?
Dacă cauzele tremurului pleoapelor nu sunt clar identificate, anumiți factori tind să provoace apariția acestuia, precum lipsa somnului sau stresul. Dacă consumi prea multă cofeină, aceasta poate declanșa fenomenul. În cele din urmă, contracția poate apărea și după practicarea excesivă a unei activități sportive.
Ce remedii și soluții exista pentru tremurul pleoapelor?
Nu există tratament medical pentru fasciculări. Cu toate acestea, este posibil să se acționeze prin eliminarea factorilor de risc care pot declanșa acest simptom. Puteți începe prin relaxare la maximum (cu exerciții de respirație sau yoga) și vă puteți păstra somnul. Dacă credeți că vă lipsește magneziul, pariați pe apele minerale care il conțin, precum și pe ciocolata neagră, semințe oleaginoase (nuci, alune, migdale) sau cereale integrale. Pentru a contracara oboseala ochilor, luați în considerare să faceți pauze dacă lucrați în fața unui ecran și masați-vă ușor pleoapele, cu mici mișcări circulare.
Când să consulti un medic
Dacă tremurul persistă câteva săptămâni în ciuda eliminării factorilor declanșatori, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră, pentru a verifica dacă este într-adevăr o simplă fasciculare sau alta afectiune. El va putea efectua un diagnostic de excludere, în care va verifica dacă nu este vorba despre o altă patologie mai severă. O electromiogramă poate fi astfel realizată și va arăta ceea ce se numește potențial de fasciculare. Se pot efectua și teste de stres.