Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă când ți se zbate ochiul stâng la femei. E de rău?

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul stâng la femei. E de rău?

22 iun. 2021, 14:47,
în Sanatate

În tradiția popular există multe superstiții legate de de ochi. Astfel, multă lume încă nu știe ce înseamnă când ți se zbate ochiul stâng și dacă acest lucru diferă de la femei la bărbați.

Un ochi care se „zbate” poate fi asociat cu norocul sau cu ghinionul, cu naşterea sau, dimpotrivă, cu moartea. Acestea sunt superstiţii în care foarte mulți cred.

Medicii spun, în schimb, că „zbaterea“ ochiului este cauzat de muşchii din locul respective, care au mici spasme. Aceste spasme produc mişcări involuntare în jurul ochiului și se aseamănă oarecum cu cârceii care se pun la picioare şi pot avea cauze comune.

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul stâng la femei: Nu aduce nimic bun!

În superstițiile populare, dacă femeilor li se zbate ochiul stâng este semn rău, fie va avea loc un deces în familie, fie pur şi simplu o să-ţi meargă rău o perioadă. În schimb, dacă li se zbate ochiul drept e de bine și poate fi interpretrat ca o naștere ce urmează să aibă loc la tine în familie sau urmează o perioadă mai bună.

În cazul în care întrebi pe cineva ce ochi ți se zbate și respectiva persoana nu ghicește, înseamnă că lucuri rele urmează să ți se întâmple.

De asemenea, se spune că daca te freci la ochi când te mănâncă, vei vedea pe cineva drag. Mai mult, există superstiția că dacă te mănâncă ochiul stâng, vei vedea o femeie, dacă te mănâncă ochiul drept, vei vedea un bărbat.

În tradiția populară chinezească, se consideră că „zbaterea“ochiului drept aduc noroc bărbaţilor şi ghinion femeilor, pe când la ochiul stâng înţelesul este opus. Mai mult, dacă se zbate pleoapa superioară, urmează să ai parte de noroc, pe când cea inferioară aduce ghinion.

Ce spun medicii despre „zbaterea“ ochiului

Medicii susțin că superstițiile legate de „zbaterea“ ochilor nu au nicio legătură cu realitatea. Explicația acestora este că muşchii din locul respectiv au mici spasme care se traduc prin mişcări involuntare în jurul ochiului și se aseamănă oarecum cu cârceii care se pun la picioare şi pot avea cauze comune.

Acest fenomen se numeşte miochimie, iar cauzele sunt multiple. Astfel, „zbaterea“ ochiului poate fi determiantă de lipsa de somn, stres, oboseală generală sau la nivelul ochilor, anxietate, exces de cofeină sau alţi excitanţi, precum drogurile sau alcoolul. Miochimia se poate declanşa dacă suferi de alergie sau există un alt factor care irită ochiul, de exemplu uscăciunea.

Sunt oftalmologi care consideră că şi lipsa anumitor nutrienţi poate declanşa spasmele, ca şi în cazul cârceilor. De obicei, nu există un tratament anume pentru „zbaterea“ ochiului, acesta liniştindu-se de la sine dacă te odihneşti sau dacă ai răbdare să fie eliminată din corp toată cofeina pe care ai consumat-o.

În cazul în care nu se calmează singur, poţi să încerci o compresă cu apă călduţă, care relaxează muşchii, sau lacrimi artificiale ca să elimini uscăciunea ochiului de pe lista cauzelor posibile.

De asemenea, miochimia nu trebuie confundată cu blefarospasmul, o afecţiune mai gravă, în care spasmele apar la nivelul pleoapei putând ajunge până la pucntul în care ochiul nu mai poate fi deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`