Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept, la femei. Poate reprezenta o urgență medicală?

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept, la femei. Poate reprezenta o urgență medicală?

10 aug. 2024, 15:00,
în Informații utile

Dacă e să ne referim la superstiții, zbaterea ochiului drept poate însemna apropierea unui eveniment bun, iar a celui stâng prevestește ceva rău. Însă, aceste spasme au de fapt alte cauze explicate de specialiști. Iată ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept, la femei.

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept, la femei

De cele mai multe, spasmele oculare apar în urma oboselii și stresului, și semnificațiile din alte arii sunt doar stereotipuri. Acestea se manifestă prin spasmul repetitiv și involuntar al mușchilor pleoapelor. De cele mai multe ori, asta se întâmplă la pleoapa superioară, însă se poate întâmpla și la cea inferioară în cazuri mai rare.

Zvâcnirea pleoapelor este destul de frecvent întâlnită, fiecare persoană întâlnindu-se cu această situație, măcar o dată în viață. Mișcările sunt ușoare și pot dura câteva secunde, în timp ce mușchii din jurul ochiului se contractă spontan. De obicei, acest fenomen nu reprezintă o problemă reală de sănătate.

Una dintre posibilele cauze este lipsa de calciu și de magneziu. Acest deficit poate să afecteze toată musculatura, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor. Pe același principiu merg și cârceii la picior. În acest caz, se recomandă creșterea aportului de alimente bogate în magneziu și calciu. Acești nutrienți îi găsiți în cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, de legume cu frunze verzi.

Stimulantele consumate în mod excesiv pot provoca spasmele oculare. De asta e bine să limitezi consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante.

Spasmele oculare, posibil semn al unei afecțiuni

Există anumite boli care pot duce la producerea de spasme oculare, însă există cazuri destul de rare. Afecțiunile despre care este vorba sunt: răceală, gripă, sinuzită și anemie. O altă cauză poate fi lipsa de vitamina B12 din cauza faptului că ochiul conține foarte mulți nervi. Acest lucru se poate întâmpla și dacă nivelurile de vitamine B12 sunt doar mai puțin scăzute decât nivelul normal.

Stresul și oboseala sunt principalele motive pentru care se zbat ochii. Chiar și stresul legat de vederea proastă poate fi o cauză. De exemplu, persoanele de peste 40 de ani care dezvoltă presbiopia, miopie sau astigmatism și nu poartă ochelari, necesită o schimbare a rețetei sau lucrează constant în fața unui computer sunt predispuse la acest fenomen.

Zvâcnirile pot fi cauzate și de iritații oculare, alergii, corpi străini oculari sau sindromul de ochi uscat. Starea de ochi uscați se poate înrăutăți pe timpul iernii, încălzirea din interioare având acest efect. În acest caz, spasmele oculare este un simptom.

În cazuri extreme, aceste zvâcniri ale ochiului pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice. Cum ar fi cazul blefarospasmului care se manifestă prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele. Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Aceste spasme ar trebui să fie temporare, dar dacă nu dispar într-o săptămână și mai sunt acompaniate și de durere și vedere încețoșată, atunci cel mai bine este să mergeți la un medic oftalmolog.

Prin urmare, ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept, la femei, nu reprezintă în general un motiv de îngrijorare, principalul motiv fiind strâns legat de oboseală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *