Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă când spargi o farfurie din greșeală? Aduc sau nu noroc, cioburile?

Ce înseamnă când spargi o farfurie din greșeală? Aduc sau nu noroc, cioburile?

29 oct. 2024, 10:18,
Redacția BZI în Informații utile

Ce înseamnă când spargi o farfurie din greșeală? Pentru cei care nu știu, există tradiții și obiceiuri din cele mai vechi timpuri, legate de cioburi. Se spune că acestea aduc noroc, însă nu toate, de exemplu, potrivit tradiției nu este bine să spargi oglinda.

Românii știu că cioburile aduc noroc, dar numai când spargi vreo sană sau vreun pahar. Dacă ai spart oglinda, șapte ani de ghinios se țin scai de tine. În schimb, grecii cred că mai norocoase sunt cioburile când spargi farfurii la nuntă.

Ce înseamnă când spargi o farfurie din greșeală

Pentru cei care nu știu, există tradiții și obiceiuri din cele mai vechi timpuri, legate de cioburi, atât în țara noastră, cât și peste hotare. Ce înseamnă când spargi o farfurie din greșeală sau când ai pojar și ieși afară?

Ei bine, în țara noastră se spune că cioburile aduc noroc, cu excepția oglinzii sparte, care aduce ghinion. Fie că este spartă din greșeală sau intenționat, acest lucru aduce ghinion. Potrivit tradiției, se spune că timp de 7 ani, în familia celui care a spart-o, se vor întâmpla diverse lucruri neplăcute, iar ghinioanele se țin lanț.

Dacă însă vorbim despre ce înseamnă când spargi o farfurie, o cană sau un pahar, româniii cred că „s-a spart necazul”. Spargerea ceramicii este o tradiție folosită pe scară largă în timpul nunților germane și grecești.

Se spune că dacă spargeți o farfurie din greșeală, veți alunga ghinionul din viața voastră. De asemenea, zgomotul pe care îl creează atunci când se sparge farfuria, alungă orice spirite rele care pândesc.

Dacă sunteți persoana care sparge obiectul, se spune că ați fost salvat de ghinion. Când se sparge un pahar, vorbim despre semn bun. Însă, dacă paharul este verde și este spart, acest lucru aduce ghinion.

Superstițiile variază de la o regiune la alta, de aceea, dacă farfuria este spartă în seara de Revelion, ea prevestește un nou an cu multe pierderi. În regiunea Moldovei se crede că, în casa în care se sparge un  pahar sau o farfurie, își face de lucru dracul. Se spune că acesta vrea să încurce lucrurile.

Ce înseamnă cioburile în diferite tradiții

În Germania spre exemplu, o farfurie spartă are o însemnătate aparte, de aceea, cuplul o zdrobește de perete cu o seară înainte de căsătorie pentru a se asigura că se bucură de un viitor lung, prosper și fericit împreună. Tradiția poartă numele de Polterbend. Cioburile provenite de la o oglindă spartă aduc și în această țară șapte ani de ghinion.

În Italia în noaptea de Anul Nou, italienii aruncă pe geam farfurii și căni vechi, haine sau alte vechituri de prin casă. Și ei cred că zgomotul cioburilor alungă spiritele rele.

În Grecia, ei sparg o mulțime de farfurii și de pahare la nunți pentru norocul și prosperitatea mirilor. Cu cât fac mai mult zgomot, cu atât mai bine. Grecii cred că cioburile aduc noroc, alungă necazurilor din viața mirilor și le protejează destinul. Același lucru se crede și în tradiția din România.

Și în Danemarca se mai păstrează încă în anumite locuri credința că cioburile aduc noroc. Acest lucru este privit altfel de către oameni. Localnicii obișnuiesc să spargă veselă în noaptea de Revelion la ușile prietenilor și apropiaților cu speranța că le vor aduce noroc.

Astfel că, răspunsul la întrebarea „ce înseamnă când spargi o farfurie din greșeală” depinde de fiecare țară și cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 octombrie 2024
30 octombrie 2024