Ai simţit vreodată că îţi ard urechile? Se întâmpla adesea vara, din cauza soarelui puternic. Se întâmplă şi în sezonul rece, când capul nu este acoperit. Înroşirea urechilor are mai multe cauze.
În cele mai multe situaţii, înroşirea urechilor este o afecţiune de scurtă durată, care se remediază rapid, fără tratament. Când, însă, este vorba despre o infecţie, de exemplu otita, înroşirea urechilor durează mai multe zile. Pe lângă înroşire, senzaţie de arsură, durere pulsatilă şi secreţii, otita poate să diminueze şi calitatea auzului. Infecţiile la urechi afectează una sau ambele urechi şi pot să apară atât la copii, cât şi la adulţi.
Arsurile solare pot cauza înroşirea urechilor
Urechile se pot înroşi la fel ca oricare altă parte a corpului. Când acestea devin şi sensibile la atingere, iar pielea se usucă şi descuamează după expunerea la soare, cu siguranţă pentru înroşirea urechilor sunt de vină arsurile solare, scrie clicksanatate.ro.
Emoţiile puternice, o altă cauză
Sunt situaţii când urechile ard ca reacţie la o emoţie, cum ar fi furia, ruşinea sau anxietatea. După ce trece starea de emoţie, urechile încep să îşi recapete culoarea iniţială. Atenţie! Stresul este una dintre principalele cauze care te fac să simţi că îţi ard urechile.
Schimbări de temperatură
Când este extrem de frig, vasele de sânge suferă procesul de vasoconstricţie, ce afectează fluxurile sangvine care străbat suprafaţa corpului. Iubitorii sporturilor de iarnă, cei care practica schiatul, snowboardingul resimt frecvent senzaţia de arsură în zona urechilor; acest fapt se datorează ajustării temperaturii corpului în zona extremităţilor, mai expuse la frig.
Infecţiile urechii
Atât copiii, cât şi adulţii sunt predispuşi să sufere din pricina infecţiilor la urechi, produse de virusuri sau bacterii. Dacă la adulţi, aceasta neplăcere se manifesta prin durere insuportabilă, drenarea fluidelor din ureche şi scăderea calităţii auzului, la copii, acestor simptome se adauga febră, reducerea poftei de mâncare şi pierderea echilibrului.
Modificări hormonale
Înroşirea urechii poate fi o reacţie la tulburările hormonale care apar odată cu perioada menopauzei. De asemenea, poate fi vorba şi de alte modificări hormonale produse, de exemplu, de tratamente medicamentoase, cum este cele chimioterapice.
Dacă simţi că îţi ard urechile şi nu suferi din pricina unei infecţii, nu îţi este frig şi nu te afli într-una dintre situaţiile prezentate mai sus, ia în calcul creşterea tensiunii arteriale. Frecvent, creşterea tensiunii arteriale este însoţită de puls cardiac crescut, transpiraţie rece, înroşirea urechilor.
Superstititie despre urechi
Există tot felul de păreri preconcepute, însă superstiţiile romaneşti depăşesc orice limită. Unele par amuzante, însă altele total depăşite. Iată câteva superstiţii despre urechi:
- dacă te mănâncă urechea dreaptă, înseamnă că cineva te vorbeşte de bine;
- dacă te mănâncă urechea stângă înseamnă că cineva te vorbeşte de rău;
- dacă te arde urechea stângă înseamnă că cineva te vorbeşte de rău;
- dacă te arde urechea dreaptă înseamnă că cineva te vorbeşte de bine.