Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă când îți curge sânge din nas din senin. Află ce băuturi cresc riscul de hemoragie nazală

Ce înseamnă când îți curge sânge din nas din senin. Află ce băuturi cresc riscul de hemoragie nazală

19 dec. 2024, 15:37,
Redacția BZI în Sanatate

Trebuie să știi ce înseamnă când îți curge sânge din nas din senin, pentru că în majoritatea cazurilor dacă apar fără nicio cauză, de vină sunt răcelile, aerul uscat și alergiile. Mai rar, hemorogia nazală poate fi provocată de afecțiuni mai grave, ca leucemia sau anumite tumori.

O hemorogie nazală apărută din senin poate fi consecința excesului de cafeină. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de uscăciunea pasajelor nazale, care survine în caz de umiditate nepotrivită, praf, dar și ca urmare a consumului excesiv de băuturi care conțin cafeină.

Ce înseamnă când îți curge sânge din nas din senin

Sângerările nazale sunt extrem de frecvente și pot afecta pe oricine. Se estimează că aproximativ 60% dintre oameni se vor confrunta cu o astfel de hemorogie cel puțin o dată în viață, mai ales la schimbarea anotimpurilor, atunci când se scarpină nas sau când aerul este excesiv de uscat.

Există două tipuri principale de epistaxis în funcție de locul sângerării. Astfel că, sângerarea nazală anterioară e localizată în partea din față a nasului, în partea inferioară a peretului care separă nările (septul).

Capilarele și vasele mici de sânge din această zonă frontală a nasului sunt fragile și se pot rupe și sângera ușor. Acesta este cel mai frecvent tip de epistaxis, de obicei nu este grav și apare la copii.

Sângerarea nazală posterioară are loc adânc în interiorul nasului și este cauzată de ruperea vaselor mari de sânge din partea din spate a nasului, aproape de gât. Sângerarea poate fi abundentă în partea din spate a gâtului. Sângerarea nazală posterioară apare, de obicei, la adulți și poate necesita îngrijiri medicale imediate.

Cea mai întâlnită cauză a sângerărilor nazale este aerul uscat. Climatul cald și uscat, precum și folosirea aerului condiționat determină uscarea și crăparea membranei nazale care se poate deteriora atunci când îți sufli nasul.

Poți, de asemenea, să te confrunți cu epistaxis după introducerea unui obiect sau a degetului în nas sau după o lovitură a nasului și/sau a feței. Alte cauze ale sângerărilor nazale pot include infecții, alergii respiratorii, medicamente anticoagulante, droguri recreative, altitudini mici, deviața de sept, sprayuri nazale.

Ce să faci într-un astfel de moment

Să vezi sânge care uneori parcă e în cantități mare și pare că nu se oprește poate să te sperie. Însă în mod normal, o sângerare nazală se oprește de la sine în scurt timp. Sunt câteva măsuri pe care poți lua acasă astfel încât să stopezi sângerarea.

E important să stai pe un scaun sau în picioare, menținând capul drept și aplecându-l ușor înainte, dar nu te apleca cu capul între genunchi. Din această poziție, sângele nu se va scurge în gât, prevenind greața, vărsăturile și eventualele probleme respiratorii.

E bine să te ții și de nas, așadar folosește degetul mare și arătătorul pentru a strânge ferm partea moale a nasului, imediat sub osul nazal. Strânge nasul timp de cel puțin 5-10 minute fără a elibera presiunea. Este important să strângi partea moale a nasului, nu partea osoasă. Dacă sângerarea nu se oprește după 10 minute, ține strâns pentru încă 10 minute.

Poți aplica un pachet de gheață sau o compresă rece pe puntea nasului. Gheața poate ajuta la constricția vaselor de sânge și la reducerea inflamației, contribuind astfel la oprirea sângerării.

Asigură-te că gheața este învelită într-un prosop subțire pentru a evita contactul direct cu pielea. După ce sângerarea s-a oprit, evită să te apleci, să ridici greutăți sau să efectuezi alte activități solicitante pentru câteva ore. E important să știi ce inseamna cand iti curge sange din nas din senin și cum să gestionezi problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`