Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce înseamnă când auzi cucul cântând de trei ori? Zeci de credințe românești sunt legate de această pasăre sacralizată

Ce înseamnă când auzi cucul cântând de trei ori? Zeci de credințe românești sunt legate de această pasăre sacralizată

07 iun. 2024, 10:39, 1 ,
în Stiri si curiozitati

Cântatul cucului poate prevesti atât răul, cât și binele. Este important să ne dăm seama de unde se aude și cât de des. Află în rândurile următoare ce înseamnă când auzi cucul cântând.

Cu siguranță, mulți dintre noi am auzit zeci de superstiții despre cântatul acestei păsări. Totuși, ce înseamnă când auzi cucul cântând? Depinde. Acesta poate prevesti atât răul, precum moartea, boala sau sărăcia dacă îl auzi din spate sau din stânga, dar și binele, precum sănătatea, norocul și bogăția dacă îl auzi cântând din față sau din dreapta.

Ce înseamnă când auzi cucul cântând?

Funcția oraculară a cucului este strâns legată de soarta omului. Conform credințelor, cucul poate prezice cu exactitate câți ani mai are o persoană de trăit sau câți ani mai sunt până la căsătorie.

Parazitismul cucului, demonstrat de obiceiul său de a-și depune ouăle în cuiburi străine (puii săi omorând ulterior puii „gazdei”, care îi hrănește în continuare), îi conferă o imagine negativă. Totuși, trăsătura sa negativă principală provine din statutul de mesager al morții. Expresia „i-a cântat cucul” se referă la rolul său de pasăre prevestitoare a morții, așa cum este perceput în credințele populare.

În mitologiile altor țări, precum Ucraina sau Germania, acest cântat reprezintă cu totul alte lucruri. De exemplu, în Ucraina, se crede că a auzi cucul cântând pentru prima oară în an îți aduce noroc și prosperitate. Numărul de cucuie auzite indică câți ani mai ai de trăit. În Germania, cântecul cucului este asociat cu dragostea și căsătoria. Fetele necăsătorite își pun dorințe legate de dragoste și căsătorie când aud cucul cântând. Iar în Anglia, se crede că a auzi cucul cântând noaptea este un semn rău. Cântecul cucului poate fi interpretat ca un mesaj din partea lumii de dincolo.

Cântatul cucului noaptea

Cântecul cucului, auzit noaptea, este considerat un semn rău. Totuși, peste aceste valențe negative se suprapun altele pozitive, subliniate de credințele populare. Dacă, pe de o parte, cântecul lui este considerat de bun sau rău augur, pe de altă parte, lipsa cântecului este văzută ca un semn de moarte.

Revenind la statutul său pozitiv, acesta este întărit și de interdicția de a-l ucide, a cărei încălcare atrage moartea cuiva din familie, chiar a părinților. O altă credință menționează că omorând un cuc, săvârșești un păcat care trebuie mărturisit neapărat, altfel vei fi aspru pedepsit.

Aceste superstiții cel mai probabil au apărut din varii motive. Totuși, un motiv principal ar putea fi unicitatea cântului său. Cântecul cucului este distinct și ușor de recunoscut. Spre deosebire de cântecul altor păsări, care poate fi mai complex sau mai melodic, cucul are un sunet simplu, format din două note repetitive. Acest sunet distinct îl face ușor de remarcat și de asociat cu evenimente sau schimbări sezoniere. De asemenea, fiind o pasăre migratoare care sosește primăvara și pleacă odată cu sosirea toamnei, pasărea aceasta a însemnat pentru oamenii din trecut începutul unei perioade de schimbare importante în natură.

Ce înseamnă când auzi cucul cântând? Acesta poate prevesti atât răul, precum moartea, boala sau sărăcia, dar și binele.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`