Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă bisexualitatea. Diferențe și drepturi ale persoanelor cu orientări sexuale diferite
Ce înseamnă bisexualitatea. Diferențe și drepturi ale persoanelor cu orientări sexuale diferite

Ce înseamnă bisexualitatea. Diferențe și drepturi ale persoanelor cu orientări sexuale diferite

26 mart. 2021, 10:40,
BZI.ro, în Informații utile

Bisexualitatea reprezintă o orientare sexuală care se manifestă prin actracția estetică și sexuală simultană pentru femei și bărbați. Aceasta implică,totodată, și  întreținerea de raporturi sexuale cu persoanele în cauză. Astfel, bisexualitatea înseamnă că este mereu în contrast cu homosexualitatea, heterosexualitatea și asexualitatea.

Din punctul de vedere al specialiștilor,  apariția bisexualității poate fi influențată de mai mulţi factori, printre care: factori genetici,  psihologici, sociali și culturali.

De peste 40 de ani, mai exact din anul 1973, homosexualitatea și inclusiv bisexualitatea, a fost scoasă din sfera dereglărilor şi tulburărilor psihice.

“În anii 1970, cercetătorii Saghir şi Robins au arătat că aproximativ două treimi din bărbaţii homosexuali au fost efeminaţi în copilărie şi aproximativ două treimi din lesbiene au avut în copilărie dorinţa repetitivă de a fi băieţi. Persoanele adulte cu tendințe lesbiene tind să pună accentul pe mai mult pe ataşamentul emoţional, decât pe sex. De asemenea, este mult mai probabil ca lesbienele să considere orientarea lor sexuală ca fiind una voluntară. La începutul anilor 1980, doar una din cinci lesbiene considera orientarea sa sexuală ca pe o iminenţă biologică, în timp ce bărbaţii homosexuali au afirmat că orientarea lor sexuală a fost mai mult naturală şi inevitabilă”, afirmă psiholigul Laura Maria Cojocaru.

Ce înseamnă să fii bisexual. Cum să nu o confundăm cu pansexualitatea

O persoană bisexuală se caracterizează prin faptul că simte o atracție către mai mult de un gen. Cei care se identifică ca bisexuali simt o atracție romantică sau sexuală asupra persoanelor de gen diferit cât și pentru cele de același gen.

Pansexualitatea face referire la persoanele care sunt atrase de toate genurile de persoane. Acestea pot fi cisgendere, transgenden, agendere sau non-binare.

Deși diferențele sunt destul de mici, acestea sunt distincte și se referă la faptul că persoanele bisexuale sunt atrase de mai multe genuri, în timp ce persoanele pansexuale se sunt atrase de toate.

Drepturile cu privire la orientarea sexuală, la nivel european

În Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, se precizează, în cadrul articolului 21, că discriminarea, de orice fel, este interzisă pe motivul orientării sexuale.

Într-un raport al FRA (Agenția pentru Drepturi Fundamentale) sunt prezentate problemele cu care se confruntă persoanele ce fac parte din LGBT, în Uniunea Europeană. Aceștia subliniază faptul că activiștii acestor comunități sunt obligați să trăiască în tăcere, sunt adesea victime ale unor atacuri violente și nu sunt tratați egal. Cel mai adesea, aceștia întâmpină dificultăți la locul de muncă.

Drepturile persoanelor gay în România 

Pe teritoriul României, perosanele din comunitatea LGBT se confruntă cu diferite impedimente juridice față de restul cetățenilor. Asta se întâmplă din cauza faptului că România își menține o poziție conservatoare cu privire la drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transgender (LGBT).

România, împreună cu Bulgaria, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia, Muntenegru și Ucraina, nu au adaptat legislația pentru dreptul la căsătorie al cetățenilor care aparțin minorității LGBT. În Codul civil al României se regăsește informația că actul căsătoriei poate fi încheiat numai între persoanele de sex opus.

Homosexualitatea a fost interzisă în România, în anul 1937, odată cu ascensiunea rapidă a nazismului în Europa, sub regimul autoritarist al lui Carol al II-lea.

Proteste ale comunității LGBT în România

În octombrie 2017, zeci de persoane, membri ai comunităţii gay (LGBT), s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a cere legalizarea parteneriatelor civile.  Evenimentul a fost organizat pe Facebook cu numele „Tradiţia noastră e iubirea”. În cadrul acestuia, o mulțime de persoane au povestit despre ceea ce înseamnă bisexualitatea și cum le influențează aceasta viața.

„Pentru mine, acest document înseamnă actul care uneşte două persoane care se iubesc. Nu ar trebui să fie doar pentru persoanele de sex opus. Cu toţii ar trebui să putem iubi. În viitor, dacă acest act ar exista, ar fi perfect. România este o ţară destul de conservatoare şi un astfel de act ar enerva foarte multă lume. Când le-am spus oamenilor că sunt bisexuală mi-au spus cuvinte urâte, nu au fost deloc OK. Părinţii încă nu ştiu, asta spune multe. Nu aş putea să le spun niciodată, pentru că nu au o viziune atât de bună”, a declarat o tânără prezentă în cadrul protestului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *