Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce înseamnă „anatema” în Biblie. Cum este folosit termenul în Vechiul și Noul Testament
Ce înseamnă

Ce înseamnă „anatema” în Biblie. Cum este folosit termenul în Vechiul și Noul Testament

03 mai 2024, 14:33,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Cuvântul „anatema” este folosit în Biblie pentru a indica o condamnare solemnă sau o separare de către Dumnezeu sau comunitatea credincioșilor. Termenul vine din grecescul „anathema”, care înseamnă „a fi pus deoparte” sau „a fi consacrat pentru distrugere”. Anatema este utilizat în diferite contexte și cu nuanțe diferite în anumite cărți ale Bibliei, însă ideea centrală rămâne aceeași: o persoană sau un lucru este separat de Dumnezeu și este predat pedepsei. Iată ce înseamnă anatema în Biblie și cum este folosit termenul în Vechiul și Noul Testament.

Ce înseamnă „anatema” în Biblie

În Vechiul Testament, anatema este folosit pentru a indica ceva sau pe cineva care este interzis sau dedicat distrugerii sau jertfei. De exemplu, în Cartea Leviticului, anatema este asociat cu lucrurile care erau interzise pentru consum sau folosință, fie din motive religioase, fie din motive practice. Leviticul 27:28-29 spune: „Dacă este vorba însă de un dobitoc necurat, să-l răscumpere cu preţul preţuit de tine, mai adăugând încă o cincime; dacă nu este răscumpărat, să fie vândut după preţuirea ta. Tot ce va dărui un om Domnului prin făgăduinţă, din ce are, nu va putea nici să se vândă, nici să se răscumpere: fie om, fie dobitoc, fie un ogor din moşia lui; tot ce va fi dăruit Domnului prin făgăduinţă va fi un lucru preasfânt, pentru Domnul. Nici un om dat spre nimicire (anatema) nu va putea fi răscumpărat, ci va fi omorât.”

În această interpretare, anatema este asociat cu ideea de consacrare pentru distrugere sau jertfă și este legat de conceptul de sfințenie și separare pentru Dumnezeu. Ceea ce este anatematizat este considerat ca fiind complet dedicat lui Dumnezeu și nu mai poate fi folosit sau vândut de oameni.

În Noul Testament, termenul este folosit în principal de apostolul Pavel pentru a indica condamnarea unor persoane sau idei care sunt considerate eretice sau dăunătoare pentru comunitatea creștină. De exemplu, în Epistola către Galateni, Pavel scrie: ” Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema!” (Galateni 1:9). Aici, anatema este folosit pentru a indica o condamnare solemnă asupra celor care își înșală frații în credință.

În alte pasaje din Noul Testament, anatema este folosit pentru a indica separarea de Dumnezeu a celor care păcătuiesc împotriva lui. De exemplu, în 1 Corinteni 16:22, Pavel scrie: „Dacă cineva nu iubește pe Domnul, fie anatema!” Aici, anatema este folosit pentru a indica separarea de Dumnezeu a celor care nu îl iubesc sau nu îl urmează pe El.

Termenul este utilizat în contexul unei pedepse

În Evanghelia după Marcu, capitolul 8, versetele 34-38, Isus vorbește despre condițiile pentru a fi ucenicul său, și spune: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-și scape viața și-o va pierde, iar cine își va pierde viața sa pentru Mine și pentru Evanghelie, acela și-o va mântui. Căci ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă-și pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat și păcătos, și Fiul Omului Se va rușina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinții îngeri.” Aceste cuvinte arată importanța vitală a credinței și a devotamentului față de Isus.

În general, anatema indică o separare solemnă și definitivă de Dumnezeu a celor care sunt considerați răi sau dăunători pentru credința sau comunitatea creștină. În Biblie, anatema înseamnă o condamnare solemnă care arată gravitatea păcatului și necesitatea de a rămâne curat în credința creștină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *