Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă analiza RMN? Când și de ce trebuie făcută?

Ce înseamnă analiza RMN? Când și de ce trebuie făcută?

25 sept. 2024, 10:41,
Redacția BZI în Sanatate

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă rmn și de unde vine această prescurtare, ei bine, trebuie să știi că această investigație se numește rezonanță magnetică nucleară sau mai pe scurt, examinare RMN, și este o procedură frecvent întâlnită a cărei dezvoltare a revoluționat medicina. Prin intermediul acestuia se pot observa anomalii congenitale, se pot depista diverse afecțiuni și se pot monitoriza cancerele.

Pe lângă faptul că multe persoane se întreabă ce înseamnă RMN, alte persoane se îngrijorează de timpul necesar finalizării întregii investigații. Fiind o procedură complexă, durata acesteia este într-adevăr mai lungă decât investigațiile obișnuite, însă confortul pacientului este pe primul loc.

Ce înseamnă analiza RMN

Medicul Raymond Damadian a creat primul scanner RMN, iar în prezent, cele mai multe aparate pentru examenul RMN se află în Japonia. În România, în funcție de clinică și de zona de corp examinată, prețul unei investigații RMN variază între 450 și 2000 de lei.

RMN-ul este o procedură non-invazivă prin care medicul poate examina organe, țesături și sistemul musculo-scheletal. Scanner-ul produce imagini din interiorul corpului la o rezoluție înaltă, care ajută medicul să diagnosticheze o varitetate de afecțiuni.

Cel mai adesea, RMN-ul se folosește pentru identificarea problemelor în zona cerebrală și a coloanei vertebrale, existând astfel mai multe tipuri de RMN.

În vederea investigației imagistice prin rezonanța magnetică, e nevoie să se ia câteva măsuri pentru ca procedura să decurgă normal, dar nu este nevoie de o pregătire specială, de analize sau de restricții alimentare.

Cu toate acestea, există anumite reguli înainte de RMN, astfel că, persoana poate mânca normal și își poate urma eventualele tratamente medicamentoase aflate în desfășurare.

La clinică, pacientul se va schimba într-un halat și i se va cere să își scoată orice accesorii care ar putea interfera cu scanner-ul, precum bijuterii, ace de păr, ochelari, ceas, perucă, proteză dentară, aparat auditiv, sutien cu sârme. De asemenea, nu trebuie folosite produse cosmetice care conțin particule metalice.

Care sunt riscurile unei astfel de investigații

Deoarece pentru un RMN nu se utilizează radiații, nu există riscul expunerii la radiații ionizante în timpul procedurii. Din cauza utilizării acelui magnet puternic, trebuie luate, însă, precauții speciale pentru a efectua un RMN la pacienții cu anumite dispozitive implantate, cum ar fi stimulatoarele cardiace sau implanturile cohleare.

În cazul în care persoana este claustrofobă, trebuie să solicite medicamente anti-anxietate pe care să le ia înainte de examinarea RMN. În caz de sarcină sau de suspectarea unei sarcini, e bine ca pacienta să discute acest aspect cu medicul. Nu există informații care să indice că RMN-ul este dăunător pentru făt dar, cu toate acestea, testarea RMN în primul trimestru de sarcină nu este recomandată.

Fibroza sistematică nefrogenică este o complicație foarte rară, dar serioasă a utilizării substanței de constrast la pacienții cu boală renală sau insuficiență renală.

Dacă persoana are antecedente de boli renale, insuficiență renală, transplant de rinichi, boli de ficat sau face dializă, trebuie să informeze radiolug sau tehnicianul înainte de a fi injectat cu substanța de contrast.

Această substanță poae avea un efect negativ și asupra altor afecțiuni, precum alergiile, astmul, anemia, hipotensiunea, bolile de rinichi. De asemenea, pot exista și alte riscuri în funcție de starea de sănătate a pacientului examinat.

Acum că ai aflat ce înseamnă RMN, e bine să te asiguri că ai discutat orice problemă cu medicul înainte de această investigație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024