Dacă te întrebi ce înseamnă analiza de creatinină, ei bine, trebuie să știi că este un test de sânge ce pune în evidență modul de funcționare al rinichilor. Creatinina este un produs chimic rezultat în urma proceselor de filtrare a sângelui ce au loc la nivelul rinichilor, urmând ca aceasta să fie eliminată din organism prin urină.
Prezența creatininei este normală, dar excesul poate semnala o posibilă afecțiune renală sau alte probleme de sănătate care trebuie investigate. Și scăderea nivelului de creatinină serică poate indica anumite afecțiuni.
Ce înseamnă analiza de creatinină
Creatinina serică este un indicator important al funcției renale, utilizat frecvent în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor renale. Nivelurile crescute de creatinină pot sugera disfuncții renale, deshidratare, efort fizic intens sau anumite afecțiuni musculare.
Pe de altă parte, valorile scăzute pot fi asociate cu afecțiuni hepatice, pierdere de masă musculară sau diete sărace în proteine. În cazul valorilor anormale, se recomandă consultarea unui medic pentru investigații suplimentare și stabilirea unui plan de monitorizare sau tratament.
Testul de creatinină serică este un test de laborator comun, folosit pentru a evalua funcția renală. Testul poate fi utilizat în mod regulat pentru a monitoriza pacienți cu boli renale sau poate fi folosit pentru a detecta probleme renale la persoanele cu simptome specifice.
Este important ca pacientul să fie informat cu privire la importanța testului de creatinină serică și la ce presupune acesta. Pacientul ar trebui să înțeleagă că acest test poate oferi informații importante despre funcția rinichilor și poate ajuta la detectarea precore a unor afecțiuni renale.
Determinarea creatininei serice face parte din panelul de analize anuale recomandat de către medicul de familie. Analiza poate fi recomandată și în cazul în care pacientul manifestă unele simptome care ar putea indica o afecțiune renală, precum oboseală combinată cu insomnie; pierderea poftei de mâncare; edeme la nivelul feței, gambelor, gleznelor sau abdomenului; durere de spate în zona de proiecție a rinichilor; modificări în ceea ce privește frecvența urinărilor sau cantitatea de urină; hipertensiune arterială; greață și vărsături.
Cum te pregătești pentru test
Creatinina serică nu impune un repaus alimentar sau alte restricții. Pentru o acuratețe bună a testului, este recomandat să urmezi alimentația obișnuită și regimul normal de hidratare. Câteva medicamente pot să modifice rezultatul acestei analize.
Spune-i medicului tău dacă urmezi un tratament cu unul sau mai multe dintre următoarele medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofen sau aspirină; antibiotice din clasa cefalosporinelor: cefuroximă, cefalexină, cefoxitină, etc. medicamente chimioterapice; ranitidină, famotidină sau cimetidină, prescrise în ulcerul gastroduodenal.
Creatinina ajunge în circulația sangvină și este filtrată într-un ritm constant de rinichi. Nivelul ei ar trebui să rămână relativ invariabil în sânge. Creatinina serică este evaluată prin unul dintre cei doi parametri: miligrame pe decilitru de sânge (mg/dL) sau micromoli pe litru (µmol/L).
Valorile normale ale acestei substanțe în sânge variază la cele două sexe, astfel: bărbați adulți: 0,74 – 1,35 mg/dL (sau 65,4 -119,3 µmol/L), iar femei adulte: 0,59 – 1,04 mg/dL (sau 52,2 – 91,9 µmol/L).
Intervalele de referință pot să varieze de la un laborator la altul. Persoanele cu o masă musculară mai mare tind să aibă o valoare mai crescută a creatininei în sânge. Prin faptul că știi ce înseamnă analiza de creatinină și valorile acesteia, poți preveni complicațiile.