Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce înseamnă altruist? Care este diferența dintre o persoană altruistă și una egoistă

Ce înseamnă altruist? Care este diferența dintre o persoană altruistă și una egoistă

20 iun. 2024, 12:12,
în Stiri si curiozitati

Mai mult ca sigur mulți dintre noi am auzit cuvântul „altruist”. Totuși, ce înseamnă acest lucru și cum ne dăm seama când cineva este o persoană altruistă?

Ce înseamnă altruist? Există mai multe definiții, dar, în general, reprezintă o persoană cu o atitudine pozitivă și binevoitoare care, de multe ori, se sacrifică în detrimentul celor din jurul său. Mulți psihologi sunt de părere că te naști cu această calitate, în timp ce alții argumentează că se poate învăța în timp.

 Ce înseamnă altruist?

Altruismul înseamnă să arăți o atitudine binevoitoare și dezinteresată față de ceilalți. Alegerea de a fi altruist este complet personală, indiferent dacă reacționezi conștient sau inconștient. În funcție de etapa vieții sau de persoanele cu care te afli în contact, uneori te comporți altruist, alteori nu. Acest comportament variază în funcție de motivația din spatele acțiunilor tale, care se poate schimba de la o situație la alta și de la o persoană la alta.

Altruismul poate fi, de asemenea, rezultatul educației și mediului în care ai crescut. Gândește-te la copilărie! De mic ai fost învățat să împarți jucăriile cu ceilalți, ceea ce a consolidat altruismul ca valoare familială și morală. De aceea, în anumite circumstanțe, s-ar putea să te simți nedreptățit când te comporți altruist. Această senzație apare pentru că altruismul, ca valoare, nu îți aparține pe deplin și nu rezonează cu tine, creând astfel un dezechilibru interior.

Mai mult, altruismul nu este doar un reflex social învățat, ci poate fi influențat și de experiențele personale și de contextul cultural. Uneori, acțiunile altruiste sunt rezultatul dorinței de a respecta normele sociale sau de a obține recunoaștere și apreciere din partea comunității. Alteori, comportamentul altruist poate fi motivat de empatie și de dorința sinceră de a ajuta.

 Care este diferența dintre altruism și egoism

Chiar dacă am asociat de multe ori altruismul ca o calitate bună și egoismul ca pe ceva negativ, mai mulți terapeuți preferă să facă o diferență clară dintre egoism și egoismul toxic.

Deși poate părea neobișnuit, grija pentru sine nu este o formă de egoism. Dimpotrivă, specialiștii consideră că reprezintă o dovadă de altruism. Îngrijindu-se de propria persoană, oamenii devin mai rezilienți în fața problemelor și astfel pot fi o versiune îmbunătățită a lor înșiși, impactând pozitiv relațiile cu cei din jur.

Iubirea de sine și grija față de propria persoană nu ar trebui privite negativ. Totuși, diferența între altruism și egoism apare atunci când oamenii nu reușesc să împărtășească ceea ce au învățat cu cei din jur. Dacă cineva se pune mereu pe primul loc și acționează doar în interes personal, fără a ține cont de ceilalți, se poate vorbi despre egoism. Pentru a evita astfel de situații și pentru a folosi altruismul în îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur, este esențial să menținem un echilibru între grija pentru sine și generozitatea față de alții.

Astfel, îngrijirea de sine nu doar că nu contravine altruismului, ci poate chiar să-l sprijine, oferind individului resursele necesare pentru a fi mai empatic și mai generos cu ceilalți. Echilibrul dintre aceste două aspecte este cheia pentru dezvoltarea unor relații sănătoase și armonioase.

Ce înseamnă altruist? Există mai multe definiții, dar, în general, reprezintă o persoană cu o atitudine pozitivă și binevoitoare care, de multe ori, se sacrifică în detrimentul celor din jurul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`