Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce înseamnă altruist? Care este diferența dintre o persoană altruistă și una egoistă

Ce înseamnă altruist? Care este diferența dintre o persoană altruistă și una egoistă

20 iun. 2024, 12:12,
în Stiri si curiozitati

Mai mult ca sigur mulți dintre noi am auzit cuvântul „altruist”. Totuși, ce înseamnă acest lucru și cum ne dăm seama când cineva este o persoană altruistă?

Ce înseamnă altruist? Există mai multe definiții, dar, în general, reprezintă o persoană cu o atitudine pozitivă și binevoitoare care, de multe ori, se sacrifică în detrimentul celor din jurul său. Mulți psihologi sunt de părere că te naști cu această calitate, în timp ce alții argumentează că se poate învăța în timp.

 Ce înseamnă altruist?

Altruismul înseamnă să arăți o atitudine binevoitoare și dezinteresată față de ceilalți. Alegerea de a fi altruist este complet personală, indiferent dacă reacționezi conștient sau inconștient. În funcție de etapa vieții sau de persoanele cu care te afli în contact, uneori te comporți altruist, alteori nu. Acest comportament variază în funcție de motivația din spatele acțiunilor tale, care se poate schimba de la o situație la alta și de la o persoană la alta.

Altruismul poate fi, de asemenea, rezultatul educației și mediului în care ai crescut. Gândește-te la copilărie! De mic ai fost învățat să împarți jucăriile cu ceilalți, ceea ce a consolidat altruismul ca valoare familială și morală. De aceea, în anumite circumstanțe, s-ar putea să te simți nedreptățit când te comporți altruist. Această senzație apare pentru că altruismul, ca valoare, nu îți aparține pe deplin și nu rezonează cu tine, creând astfel un dezechilibru interior.

Mai mult, altruismul nu este doar un reflex social învățat, ci poate fi influențat și de experiențele personale și de contextul cultural. Uneori, acțiunile altruiste sunt rezultatul dorinței de a respecta normele sociale sau de a obține recunoaștere și apreciere din partea comunității. Alteori, comportamentul altruist poate fi motivat de empatie și de dorința sinceră de a ajuta.

 Care este diferența dintre altruism și egoism

Chiar dacă am asociat de multe ori altruismul ca o calitate bună și egoismul ca pe ceva negativ, mai mulți terapeuți preferă să facă o diferență clară dintre egoism și egoismul toxic.

Deși poate părea neobișnuit, grija pentru sine nu este o formă de egoism. Dimpotrivă, specialiștii consideră că reprezintă o dovadă de altruism. Îngrijindu-se de propria persoană, oamenii devin mai rezilienți în fața problemelor și astfel pot fi o versiune îmbunătățită a lor înșiși, impactând pozitiv relațiile cu cei din jur.

Iubirea de sine și grija față de propria persoană nu ar trebui privite negativ. Totuși, diferența între altruism și egoism apare atunci când oamenii nu reușesc să împărtășească ceea ce au învățat cu cei din jur. Dacă cineva se pune mereu pe primul loc și acționează doar în interes personal, fără a ține cont de ceilalți, se poate vorbi despre egoism. Pentru a evita astfel de situații și pentru a folosi altruismul în îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur, este esențial să menținem un echilibru între grija pentru sine și generozitatea față de alții.

Astfel, îngrijirea de sine nu doar că nu contravine altruismului, ci poate chiar să-l sprijine, oferind individului resursele necesare pentru a fi mai empatic și mai generos cu ceilalți. Echilibrul dintre aceste două aspecte este cheia pentru dezvoltarea unor relații sănătoase și armonioase.

Ce înseamnă altruist? Există mai multe definiții, dar, în general, reprezintă o persoană cu o atitudine pozitivă și binevoitoare care, de multe ori, se sacrifică în detrimentul celor din jurul său.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Focul care aprinde pasiunea: energia și impactul zodiilor de foc în relații și carieră
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025