Chiar dacă tot s-a vehiculat în spațiul online sau în cercurile religioase termenul adulter, mulți dintre noi ne-am întrebat „Ce înseamnă adulter?”, acest termen are origini latine și este menționat pentru prima dată în Biblie.
Oricât de vast poate fi vocabularul limbii române, o mare parte dintre termeni sau cuvinte ne pot fi străine multora. Astfel, mulți poate nu știu ce înseamnă cuvântul „adulter”. Află în rândurile următoare originea și sensul acestui cuvânt.
Ce înseamnă adulter
Cuvântul adulter, conform DEX, este actul sexual voluntar între o persoană căsătorită și o altă persoană necăsătorită. Așadar, este relația ilegală sau nelegitimă dintre un bărbat și o femeie. În cele mai multe cazuri, mai ales în Europa, se consideră că doar persoana căsătorită a comis adulter, și doar dacă ambele persoane sunt căsătorite în căsnicii diferite, se consideră că au comis adulter amândoi.
Adulterul mai este cunoscut și sub denumirea de relație extraconjugală. Termenul extraconjugală însă are o denotație mai neutră în timp ce adulter se folosește cu o conotație de moralitate sau religioasă.
În SUA, în urma a trei sondaje, aproximativ 10-15% dintre femei și 20-25% dintre bărbați au întreținut cel puțin o dată în viață relații sexuale extraconjugale; la fel și în țările europene vestice, acesta este un trend, mai ales că relațiile „deschise” devin de multe ori tot mai populare în rândul tinerilor.
În unele țări, adulterul este considerat ilegal și chiar se pedepsește cu moartea. În majoritatea culturilor religioase, adulterul este considerat un act extrem de imoral, ce aduce de multe ori la stigmatizarea socială. În unele țări, doar femeia poate fi considerată vinovată de adulter, pe când în altele se consideră că ambii membri sunt vinovați. Totodată, în țările islamice precum Arabia Saudită, Somalia și Yemen, țări în care legea sharia este aplicată cu strictețe, adulterul se pedepsește cu moartea.
Adulterul, însă, a fost decriminalizat în România odată cu aderarea la UE. Până însă la dezincriminare, procedurile penale pentru această infracțiune erau inițiate printr-o plângere a soțului nevinovat și, dacă celălalt soț era găsit vinovat, putea suferi închisoare de la unu până la șase luni sau o amendă.
Originea cuvântului adulter
Chiar dacă primul gând este că are vreo legătură cu cuvântul adult, aceasta este doar o coincidență. Originea cuvântului adulter este din limba latină, el în forma sa originală era „adulterare” și însemna a altera sau a corupe. Este format din „ad” care înseamnă „către”, „alter” care înseamnă „altul” și apoi s-a adăugat conjugarea „are” pentru a-l face verb.
Prima menționare a unei legi oficiale legate de adulter pe teritoriul României a fost din Codul lui Andronache Donici, apărut în 1804, în paragraful 12 al titlului XLI și aici putem găsi pe scurt cum se definește adulterul și ce pedepse se dau pentru această infracțiune.
„Preacurvarilor” (denumirea curentă în epocă pentru adulter) le hotărăște pravila pedepse după faptele lor, iar tatăl de va găsi pe cineva preacurvind cu fiica sa, pe amândoi să-i omoare, când îi va prinde fățâși în casa sa sau în casa ginerelui.”
Însă pentru persoanele căsătorite se aplica alta pedeapsă, aceasta consta în divorț ca mai apoi femeia vinovată să fie trimisă la mănăstire iar bărbatul să fie exilat și să își doneze averea celuilalt partener.
În scripturi sau în scrierile sfinte, adulterul se poate referi și la relații sexuale dintre două persoane necăsătorite, chiar dacă acum conform legii este doar atunci când cel puțin o persoană dintre cei doi este căsătorită. Uneori adulterul este folosit și ca un simbol pentru desfrânarea și lipsirea de Dumnezeu a unei națiuni sau grup de oameni.
Ce înseamnă adulter? Actul în care unul dintre soți a încălcat fidelitatea conjugală.