Bradicardia este o afecțiune în care inima bate de mai puțin de 60 de ori pe minut, ceea ce indică faptul că pulsul este scăzut. Această afecțiune poate fi periculoasă dacă împiedică inima să pompeze suficient sânge pentru a susține nevoile organismului. Cu toate acestea, afecțiunea poate apărea și fără a provoca efecte dăunătoare, mai ales la persoanele foarte active fizic.
Bradicardia se poate manifesta la persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții peste 65 de ani. Este mai puțin comună la adulții tineri și la copii, deoarece ritmul cardiac încetinește în mod natural pe măsură ce îmbătrânești.
Ce indică pulsul scăzut
Când ai bradicardie, inima bate mai încet decât inima medie a unui adult, ceea ce indică faptul că pulsul este scăzut. Aceasta devine o problemă atunci când inima pompează prea încet pentru a face față cererii de oxigen a corpului. Acea lipsă de flux sanguin și oxigen afectează întregul organism, în special creierul și inima. Pentru mulți oameni, bradicardia nu cauzează niciun simptom, însă acest lucru este valabil. Persoanele ale căror inimi nu pot sau nu compensează tind să experimenteze dificultăți de respirație, dureri în piept ce se manifestă ca o angină, oboseală și confuzie. Altele se pot confrunta cu dificultăți de concentrare, amețeli, senzație de leșin și sincopă, iritabilitate, agitație sau alte schimbări de personalitate. Aceste simptome apar din cauza modului în care bradicardia afectează inima și creierul.
Bradicardia poate apărea din mai multe motive. Lipsa unor electroliți esențiali, precum calciul, magneziul și potasiul, poate afecta ritmul cardiac. Anorexia nervoasă este o cauză potențială a bradicardiei, la fel și inflamația mucoasei interioare a inimii (endocardită), a mușchiului cardiac în sine (miocardită) sau a sacului pericardic care susține și protejează inima (pericardită). Bacteriile care cauzează majoritatea infecțiilor de gât streptococic pot provoca, de asemenea, daune inimii, în special valvelor, dacă nu sunt tratate suficient de repede. Febra reumatică poate apărea atunci când o infecție bacteriană, cum ar fi faringita streptococică, nu este tratată rapid. Aceasta cauzează, de asemenea, boala reumatică a inimii la câțiva ani după aceea. Blocajul cardiac este un termen general care se referă la orice întrerupere în sistemul electric al inimii. Aceste întreruperi blochează sau încetinesc curentul electric pe măsură ce călătorește, perturbând procesul de bătăi al inimii. Blocajele pot apărea în multe puncte diferite ale sistemului de conducere electrică.
Măsuri de tratament pentru bradicardie
Un specialist poate diagnostica bradicardia pe baza unui examen fizic și a unor teste care măsoară și analizează ritmul cardiac și ce indică pulsul scăzut. Electrocardiograma poate urmări activitatea electrică a inimii cu foarte mare precizie. Acest test folosește mai mulți senzori, numiți electrozi, care se lipesc de pielea pieptului. Astfel, aceștia pot detecta activitatea electrică din inimă și o pot afișa ca o undă fie pe hârtie, fie pe un ecran.
Dacă primești un diagnostic de bradicardie, dar nu ai simptome, este puțin probabil să ai nevoie de tratament. Pe de altă parte, în cazul celor care au semne, bradicardia este aproape întotdeauna tratabilă și uneori curabilă. Dacă principala cauză este o altă afecțiune a inimii, aceasta trebuie tratată pentru a opri bradicardia. Un exemplu în acest sens sunt anumite medicamente pe care le iei. Dacă bradicardia cauzează probleme semnificative, cum ar fi tensiunea arterială periculos de scăzută, un medicament intravenos sau injectabil, poate face inima să bată mai repede. Tratamentele de acest tip sunt de obicei oferite în spitalul, deoarece este nevoie de monitorizare și îngrijire suplimentară pentru ceea ce indică pulsul scăzut.