Aderarea României la Spațiul Schengen terestru, stabilită pentru 1 ianuarie 2025, marchează un moment istoric cu beneficii majore pentru economie și cetățeni. Eliminarea controalelor vamale va facilita comerțul, va reduce costurile de transport și va permite călătorii fără opriri la graniță.
Aderarea la Spațiul Schengen terestru, anunțată de Marcel Ciolacu pentru 1 ianuarie 2025, va avea foarte multe efecte pozitive pentru români, începând cu economia și sfârșind cu libera trecere a granițelor spre Ungaria sau spre Bulgaria, fără controale la vamă.
Aderarea la Spațiul Schengen aduce mai mulți bani și mai mult timp României
Discuția decisivă a avut loc vineri la Budapesta, unde miniștrii de interne ai Austriei, Bulgariei și Ungariei au semnat un acord, iar decizia oficială va fi luată în consiliul JAI pe 12 decembrie 2024.
În primul rând, nu vor mai exista cozi cu tiruri și camioane, care în prezent pot sta ore în șir pentru a fi verificate. Practic, Spațiul Schengen permite o trecere fără niciun control vamal, astfel că atât produsele din Occident spre România, cât și cele pe care le exportăm în vestul Europei, vor avea parte de un tranzit liber, un comerț cu adevărat fără piedici. Transportatorii vor avea încasări de sute de milioane de euro în plus, care se vor transpune în salarii mai mari și într-o economie mai activă.
„După 13 ani, România va reuşi o aderare completa la Schengen de la 1 ianuarie 2025. Creşterea economică româneasc şi ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
În al doilea rând, și cetățenii de rând vor avea beneficii imediate. Practic, cei ce vizitează Bulgaria sau Grecia, nu vor mai trebui să stea la nicio vamă și să prezinte niciun document. Astfel, mult visatul litoral bulgar sau grecesc va putea fi atins în mult mai puține ore. În plus, românii din diaspora ce aleg să vină acasă prin intermediul autovehiculelor, nu vor mai sta la vamă și vor putea să îi vadă mai repede pe cei dragi.