Prima pagină » Actualitate » Ce impact ar avea interzicerea UE asupra petrolului rusesc?
Ce impact ar avea interzicerea UE asupra petrolului rusesc?

Ce impact ar avea interzicerea UE asupra petrolului rusesc?

04 mai 2022, 15:01, 2 ,
în Actualitate

Există un impact puternic dacă UE interzice petrolul rusesc. Europa a plătit Moscova un sfert de miliard de dolari pe zi pentru petrol, contribuind la finanțarea unui război brutal.

Uniunea Europeană dorește să devină independentă de exportul de energie rusească, dar sunt state care au explicat că este imposibil să facă asta. Ungaria și Slovacia vor continua să importe petrol din Rusia.

Ce impact are interzicerea UE a petrolului rusesc

Jurnaliştii de la BBC au făcut o analiză concretă a impactului pe care l-ar avea dacă UE ar interzice petrolul rusesc. Lucrurile nu sunt foarte confortabile din această perspectivă şi s-ar putea ajunge la situații complicate pentru cetățenii europeni obișnuiți cu confortul.

Dar cât de mult impact ar avea de fapt încetarea acestor achiziții?

  • Creșterea prețurilor a însemnat că Rusia ar putea realiza vânzări de țiței în străinătate în valoare totală de 180 de miliarde de dolari – așa cum este, suficient pentru a finanța mai mult de jumătate din bugetul federal al țării.
  • Rusia nu ar putea compensa cu uşurinţa interzicerea petrolului pentru că în Europa exportă 60% din cantitatea totală.
  • China este cel mai mare client unic al Rusiei – dar reprezintă doar o cincime din exporturi.
  • Există rapoarte despre cumpărători din India și China care achiziționează petrol rusesc la preț redus – dar nici măcar asta nu va acoperi deficitul de vânzări.

Și pe măsură ce Europa nu mai cumpără de petrolul rusesc, ar putea exista o mai mare volatilitate a prețurilor. Kremlinul s-ar putea trezi, în mod ironic, să beneficieze mai mult de fiecare baril de petrol pe care îl vinde Europei, cel puțin pe termen scurt. Concret, ar face mai mulți bani decât până acum.

Kremlinul îi avertizează pe europenii de rând cu privire la costul sancțiunilor

Deci, care este prima interpretare a Kermlinului cu privire la cea mai recentă și mai dură rundă de sancțiuni economice UE de până acum? Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spune că acțiunea punitivă, care include o eventuală interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, este o armă cu „cu două tăișuri”.

„Costul acestor sancțiuni pentru cetățenii Europei va crește pe zi ce trece”, spune el.

Peskov spune că Kremlinul analizează „diverse opțiuni” pentru răspunsul său la noile sancțiuni. Totuși, UE reprezintă aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei, potrivit agenției de presă Reuters. În trecut Vladimir Putin a declarat că Rușia va continua cu exporturile către țările care au chiar nevoie de produsele rusești și către țările prietenoase cu Federația Rusă. De la începutul războiului, Vladimir Putin a făcut alte amenințări de tip militar. Liderul de la Kremlin a explicat că va reacționa dacă țările occidentale intervin în Ucraina

Dacă cineva din afară încearcă să intervină în Ucraina, reacţia noastră va fi cu viteza luminii”, a declarat Vladimir Putin. Avem la dispoziţie toate instrumentele de ripostă pe care alţii nu le au. Şi nu doar ne lăudăm cu ele, le vom utiliza dacă va fi necesar. spunea Vladimir Putin.

Așadar, vedem dacă UE va impune sancțiuni asupra petrolului rusesc și dacă o va face, ce impact va avea asupra europenilor.

 

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Maşinile pe care copiii români le pot conduce de la 14 ani. Nu le trebuie cursuri sau permis: "Nu are ce să îți facă nici preşedintele ţării"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zi de 13 cu noroc pentru trei semne zodicale
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Surpriză totală! Reghecampf și-a anunțat revenirea pe bancă!
Playtech.ro
Până când ţine vacanţa de Paşte în 2025. Se prelungeşte faţă de alţi ani
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunț important pentru seniorii care încasează pensiile vineri pe card. Când trebuie să meargă la bancomat
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025