Prima pagină » Eveniment-Social » Ce iese din mâinile acestei pictoriţe din Iaşi întrece orice imaginaţie! Ana-Maria Hanganu: „Ne lăsăm influențați pentru a fi acceptați într-o societate falsă” – GALERIE FOTO

Ce iese din mâinile acestei pictoriţe din Iaşi întrece orice imaginaţie! Ana-Maria Hanganu: „Ne lăsăm influențați pentru a fi acceptați într-o societate falsă” – GALERIE FOTO

26 iun. 2023, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Artist vizual, pictor, absolventă a Facultății de Arte Plastice și Design, secția Pictură de șevalet, din cadrul Universității de Arte „G. Enescu” (UNAGE) Iași,  Ana-Maria Hanganu a coordonat cursuri cu copii, dar și ateliere pentru adulți. Acum, activitatea sa constă în diferite colaborări de pictură murală, pictură pe obiecte sau artă cu licheni

Tânăra în vârstă de 25 de ani realizează numeroase expoziții de grup, cariera de artist vizual începând în anul 2016, la Galeriile din Iași (Galeria Theodor Pallady, Galeria de Artă Victoria, Galeria Dan Hatmanu, Galeria Tonitza, Sala Pașilor Pierduți, Casa Balș, Muzeul Municipal) şi din diferite cafenele.

Lucrări care ating pishicul

Ana-Maria Hanganu este interesată să conceapă lucrări care au potențialul de a acționa către acele aspecte ale vieții psihice ce rămân, în mare parte, nerecunoscute sau suprimate de conștiința activă.

În acest sens, putem vedea imagini ale transcendenței în sensul Jungian, imagini capabile să crească conștiința prin integrarea acestora alături de inconștient și de temelia arhetipală. Una dintre expozițiile importante ale artistei este intitulată „Identitate”, Galeria Labirint, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”.

„Asociez alegoria cu fantezia, concretizând iubirea într-o formă sensibilă, apropiind frumosul ce ne înconjoară prin muzică și basm, firi impunătoare, vesele, mirate, pline de grație. Ochiul trebuie obișnuit, ca și sufletul, de altfel, să vadă mai întâi ocupații frumoase, apoi lucrări frumoase, nu cele interpretate de artă, ci ale oamenilor”, a declarat Ana-Maria Hanganu.

Mai departe, aceasta a expus „În căutarea identității” şi altele.

Galeria de artă „În căutarea identității”

Deseori aspirăm spre noi identități, spre noi caractere, nu știm cum să ne oprim, suntem într-o căutare continuă a identității personale, oamenii din jur influențează acest aspect, fie în rău, fie în bine, acesta este mesajul galeriei de artă „În căutarea identității”. Să ne menținem propria identitate reprezintă, în primul rând, atitudinea pe care o avem cu privire la lucrurile din jurul nostru. Privirea are un rol important în reprezentarea atitudinii, a identității.

„Construim personalități diferite pentru o identitate dorită nu de noi, ci de cei din jur, ne lăsăm influențați pentru a fi acceptați într-o societate falsă, unde identitatea este schimbată prin privirile și reacțiile noastre. Identitatea variază în funcție de context, fie pe stradă, fie acasă sau cu prietenii și, de ce nu, cu familia. Ne schimbăm în funcție de ceea ce ne dorim să fim sau ce vrem să dăm de înțeles prin masca ce o purtăm. A schimba identitatea este o artă! Arta de a crea în subconștient o personalitate dorită.

În acest proiect aduc aminte de procedeul catharctic care este, de fapt, hipnoza, extinderea conștiinței, rezultând o transformare a persoanei care trăiește simptomele psihice apărute în urma procedeului de față. În mare, acelaşi personaj – un alter ego al artistei, te poartă într-o stare hipnotică, asemănătoare visului cu ochii deschişi, spre o suspendare a ego-ului, în care imaginea din vis te atrage şi ţintuieşte adânc în alte lumi”, a menţionat Ana-Maria Hanganu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`