La Judecătoria Sectorului 1 București, astăzi, se va lua o decizie legată de contestația la controlul judiciar instituit de Înalta Curte de Casație și Justiție, de fapt de Parchetul General, unde Marius Iacob, omul sistemului, a fost delegat la conducere fix la momentul potrivit pentru a-l lua drept țintă pe candidatul prezidențial. Dacă am putea cumva pune mâna în foc, conștienți fiind că justiția în România este liberă, neimplicată politic și lucrează profesionist, atunci, la capătul dezbaterilor, după ce vom afla verdictul, vom ști și noi, și întreaga opinie publică internă și externă dacă este posibil ca domnul Călin Georgescu să se facă cu adevărat vinovat de faptele extrem de grave pe care procurorul Marius Iacob le-a identificat sub formă de indicii sau, dimpotrivă, dacă respectivul control judiciar este un abuz care face parte din panoplia loviturii de stat. Dar oare putem pune mâna în foc pentru justiție?
În principiu, controlul judiciar nu reprezintă o măsură foarte dură. Persoana supusă controlului judiciar se poate mișca relativ liber, fiind însă silită să respecte anumite restricții. În cazul lui Călin Georgescu însă, lucrurile stau altfel. Acesta este decis să candideze din nou, în condițiile în care turul doi nu vine înapoi, și, prin urmare, este angajat într-o competiție prezidențială extrem de dură, urmărită cu atenție de cele nouă milioane de români frustrați, ale căror voturi au fost aruncate la gunoi de CCR, precum și de opinia publică internă și externă. Mai mult, dacă alegerile se reiau, sunt extrem de interesați de modul în care ele se vor desfășura și ceilalți candidați care intenționează să intre în cursă, precum și partidele politice care stau în spatele unora dintre competitorii virtuali. Să mai adăugăm și conjunctura politică extrem de complicată la nivel european și mondial, în care România este prinsă ca într-o plasă de păianjen. În condițiile în care miza acestor alegeri este uriașă, Călin Georgescu, pe bună dreptate, dorește să aibă mâinile dezlegate. Cu alte cuvinte, să aibă posibilitatea de a-și exercita fără niciun fel de restricție drepturile de competitor în cursa prezidențială. Ori controlul judiciar, chiar dacă nu reprezintă o măsură excesivă, este de natură să creeze inconveniente unui candidat prezidențial, în condițiile în care acesta are o serie de obligații impuse de procurori, care sunt de natură să-i macine timpul și nervii.
Controlul judiciar a fost instituit ca o măsură într-un dosar de urmărire penală deschis împotriva lui Călin Georgescu pentru cinci prezumtive infracțiuni atât de grave, încât, dacă ele s-ar dovedi reale, soluția ar fi o pedeapsă privativă de libertate pentru o perioadă de circa 20 de ani. Ceea ce înseamnă că planează bănuieli grave legate de cel mai bine plasat candidat prezidențial, bănuieli de natură a-i șubrezi credibilitatea și de a-i reduce numărul de voturi pe care ar urma să le primească. Este și acesta un motiv, poate și mai important decât primul, pentru care avocații săi au solicitat ridicarea controlului judiciar.
Dacă am avea un stat cu adevărat de drept, cu o justiție competentă și liberă, la capătul procesului care se judecă azi, am ști una din două. Am ști, de pildă, că, în baza unei comenzi politice, procurorul Marius Iacob a construit, fără probe solide, un caz a cărui victimă este Călin Georgescu sau, dimpotrivă, am putea afla că există indicii mai mult decât rezonabile cum că acesta ar fi săvârșit gravele infracțiuni care i se pun în cârcă. Din păcate, nu suntem în această situație. Indiferent ce va hotărî instanța Sectorului 1 București, partizanii lui Călin Georgescu vor pune la îndoială sentința, dacă aceasta îi este defavorabilă, în timp ce adversarii săi vor aplauda și vor încerca din răsputeri să speculeze momentul.
Procesul care se desfășoară în această dimineață are însă și o altă conotație. Rezultatul său, dacă îi va fi defavorabil lui Călin Georgescu, va aduce o muniție suplimentară în beneficiul autorilor loviturii de stat, oferindu-le acestora un suport moral pentru a-l elimina din alegeri, fie printr-o decizie AEP, acum că tot a fost debarcat Toni Greblă, fie prin intermediul CCR, care s-a mai exersat în acest domeniu. Să fim, așadar, cu ochii pe această instanță a Sectorului 1 din București.