Prima pagină » Local » Ce i-a determinat pe pacienții cronici să nu se prezinte la spital? Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, a explicat motivele: frica de coronavirus și accesul scăzut la serviciile medicale din spitale
Ce i-a determinat pe pacienții cronici să nu se prezinte la spital? Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, a explicat motivele: frica de coronavirus și accesul scăzut la serviciile medicale din spitale

Ce i-a determinat pe pacienții cronici să nu se prezinte la spital? Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, a explicat motivele: frica de coronavirus și accesul scăzut la serviciile medicale din spitale

01 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Reprezentanții Colegiului Medicilor își doresc ca serviciile medicale în spitale să fie acordate la fel ca înainte de debutul pandemiei COVID-19. Numărul de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus a scăzut, motiv pentru care medicii susțin că ar trebui regândite circuitele din unitățile medicale. Bolnavii cronici ar trebui să reprezinte o prioritate

Odată cu scăderea numărului de cazuri noi de coronavirus, reprezentanții Colegiului Medicilor au propus ca spitalele să reia circuitele dinaintea pandemiei COVID-19. Pentru bolnavii cronici, acest lucru este esențial după ce, timp de câteva luni, nu au mai avut parte de serviciile medicale de care obișnuiau să beneficieze. Internările de zi au luat locul celor continue. Pe de altă parte, activitatea medicilor de familie, dar și din ambulatoarele spitalelor nu a fost întreruptă, însă teama de a nu se infecta cu coronavirus i-a ținut pe cei mai mulți bolnavi departe de spitale.

Dacă acest aspect nu poate fi schimbat, deoarece ține de percepția pacienților, reprezentanții Colegiului Medicilor solicită demersuri pentru ca bolnavii cronici care au nevoie de internare în unitățile medicale să nu întâmpine piedici. Medicii de familie spun că sunt mai puțini pacienți izolați la domiciliu după ce s-au infectat cu coronavirus decât în urmă cu trei luni, ceea ce ar însemna că spitalele ar putea relua circuitele obișnuite.

Reprezentanții Colegiului Medicilor vor ca serviciile să fie acordate la fel ca înainte de pandemia COVID-19 în spitale

În timpul stării de urgență și apoi a celei de alertă s-au înființat spitale COVID-19 și de suport, astfel încât s-au realizat externări forțate, iar numărul de internări a scăzut. Din acest motiv, pacienții cu boli cronice nu au mai avut parte de servicii medicale ca înainte de pandemia COVID-19. Bineînțeles, activitatea din cadrul cabinetelor medicilor de familie și a ambulatoarelor a continuat. Medicii ieșeni spun că numărul scăzut de internări s-a datorat mai ales faptului că pacienții s-au temut să se prezinte la spital din cauza virusului.

„În perioada lunii noiembrie 2020 de exemplu, erau 20-30 de pacienți izolați la domiciliu și monitorizați. În prezent (n.r.- 28 februarie 2021) sunt doar 5-6 pacienți cu forme ușoare și care se pot trata cu ușurință la domiciliu. Din luna noiembrie a anului trecut nu s-a mai internat vreo persoană infectată cu coronavirus aflată în evidența mea. De asemenea, începând cu jumătatea lunii decembrie 2020, a tot scăzut numărul de cazuri noi de coronavirus. De aceea, reprezentanții Colegiului Medicilor fac aceste presiuni pentru ca, de acum înainte, să nu fie numai spitale COVID-19, iar pacienții să poată beneficia de servicii medicale la fel ca înainte de pandemie”, spune dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

De teamă că se vor infecta cu coronavirus, bolnavii cronici au evitat spitalele

Medicul Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a explicat faptul că numărul scăzut de internări nu este determinat doar de lipsa de servicii medicale. În tot acest timp, s-a asigurat de faptul că bolnavii cronici care aveau nevoie de rețete medicale, de tratamente și de consultații au putut să beneficieze de acestea în condiții sigure și în perioada pandemiei. Frica de virusul SARS-CoV-2 i-a ținut pe cei mai mulți bolnavi departe de spitale, iar acest lucru va fi greu de schimbat.

„Pandemia COVID-19 este mult mai controlată în această perioadă, motiv pentru care considerăm că se poate reveni mai mult la normalitate și să fie internați mai mulți pacienți cronici care au nevoie. Faptul că unii bolnavi aleg să se trateze în ambulatoriu sau la domiciliu nu îl putem împiedica și, totodată, nu avem niște date concrete care să arate cât de afectați au fost pacienții din cauza temporizării. Din experiența mea, la un număr mic de bolnavi a existat nevoia de internare în spital și nu au avut această posibilitate, dar începând cu luna septembrie 2020 au putut face acest lucru. De asemenea, un număr de pacienți au avut decompensări din cauza accesului mai scăzut la serviciile din spitale”, explică medicul ieșean.

Ieri, în județul Iași, 1.167 de persoane se aflau în izolare la domiciliu

La finalul lunii februarie 2021, conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, erau 1.167 de persoane în izolare, iar 918 persoane erau carantinate la domiciliu. De la debutul pandemiei au fost confirmate 33.688 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, iar 7.674 au fost externate. În perioada 27-29 februarie 2021 au fost înregistrate două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 589. Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, din spitalele suport COVID-19, ieri, 28 februarie 2021, erau ocupate 251 de paturi. Dintre acestea, 41 sunt paturi ATI: 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 3 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 5 paturi la Spitalul Municipal Pașcani, 5 paturi la Spitalul de Recuperare, 7 paturi ATI la Spitalul C.F. Iași, 12 paturi la Spitalul de Neurochirurgie.

De altfel, 8 paturi ATI erau libere pentru pacienții aflați în stare gravă: 3 paturi ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie, un pat la Spitalul Municipal Pașcani, 4 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. Totodată, în spitalele suport COVID-19 mai erau libere 293 de paturi: 72 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 3 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 10 paturi la Spitalul Hârlău, 20 de paturi ATI la Spitalul de Recuperare, 88 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 9 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 20 de paturi la Spitalul Militar și 66 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *