Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce gust are banana nordului. Paw paw poate fi cultivat cu succes și în România

Ce gust are banana nordului. Paw paw poate fi cultivat cu succes și în România

24 oct. 2023, 14:55,
în Stiri si curiozitati

Paw paw, cunoscut științific sub numele de Asimina triloba, este o plantă exotică aclimatizată cu succes în România. Denumirea de „banana-nordului” derivă din numele dat de amerindienii din America de Nord.
Aceste plante pot fi găsite sub formă de tufe sau arbori mici, variind între 2 metri și 12 metri în înălțime. Frunzele lor sunt ovate și întregi, cu dimensiuni cuprinse între 20 și 35 de centimetri în lungime și 10-15 centimetri în lățime. Florile, produse singulare sau în grupuri de maxim 8, sunt de dimensiuni mari, cu un diametru de 4-6 centimetri, fiind flori perfecte, cu 6 sepale și petale (3 exterioare mari și 3 interioare mai mici). Culorile petalelor variază de la alb la violet sau roșu-maroniu.

Banana nordului rezistă la temperaturi de ger extrem

Banana nordului este o specie rezistentă, cu capacitate de a prospera în regiunile temperate. Originară din estul Statelor Unite, această plantă este răspândită de la Florida până la Marile Lacuri. Ea se adaptează bine la diverse tipuri de sol, preferând soluri afânate, bine drenate și bogate în substanță organică, cu un pH neutru sau ușor acid. Această plantă se remarcă prin capacitatea sa de a rezista la temperaturi scăzute de până la -30 de grade Celsius în timpul iernilor aspre. De asemenea, transplantarea acestei plante poate fi dificilă, deoarece rădăcinile paw paw trăiesc în simbioză cu o ciupercă, recomandându-se să se păstreze balotul de pământ din jurul rădăcinilor în timpul transplantării.

Paw paw necesită aproximativ 160 de zile de vegetație și prosperă în zone cu precipitații anuale de 700-800 mm. În perioadele de secetă, irigațiile moderate sunt esențiale, și este recomandat să se planteze în zone protejate de vânt puternic. La plantare, se recomandă un spațiu de 4,5-5,0 metri între rânduri și 2,5-3,0 metri între plante. În scopul asigurării iluminării corespunzătoare a coroanei, se recomandă tăierea ramurilor periodic. Fructele de paw paw se coc în etape, din august până în septembrie, iar recoltarea se face pe măsură ce fructul atinge punctul maxim de calități gustative și se desprinde ușor de ramură. Banana nordului este bogată în vitamina A și C, elemente minerale precum calciu, fier, magneziu și mangan, și conține, de asemenea, aminoacizi. Conținutul de mangan din aceste fructe îl depășește pe cel găsit în mere, banane sau portocale, iar un singur fruct poate acoperi necesarul zilnic al acestui mineral.

Primele mențiuni ale acestor fructe provin dintr-un raport al unei expediții din 1541 conduse de Hernando de Soto, care le-a descoperit la amerindienii nativi care cultivau arborii în estul râului Mississippi. De asemenea, în timpul călătoriilor, expediția lui Lewis și Clark a depins și a supraviețuit uneori cu ajutorul bananei nordului.

Ce gust are fructul de paw paw

Această delicatesă culinară are un gust foarte plăcut, conținând un amestec de arome de banană, ananas și mango, cu nuanțe de vanilie sau ciocolată, în funcție de soi și stadiul de coacere. Prima dată când guști un fruct de banana nordului, vei observa că gustul și textura nu se aseamănă cu niciun alt fruct. Adesea numită „fructul tropical al Americii de Nord,” deoarece este singurul fruct indigen continental al SUA, banana nordului are un gust puternic, vibrant și tropical. Imaginează-ți o combinație între mango, banană și o notă ușor acidulată de fructul pasiunii, și vei avea o aproximare apropiată a gustului unic al unei banana nordului.

Bananele nordului individuale au în general între 7 și 15 centimetri lungime și sunt acoperite de o coajă verde și ceroasă. Pulpa de un galben pal al fructului banana-nordului este aproape ca o budincă, este incredibil de moale și gelatinoasă și oferă o senzație suculentă în gură. Cea mai ușoară (și, poate, cea mai bună) modalitate de a savura o banana nordului este să tai fructul în două și să storci pulpa comestibilă direct în gură. De asemenea, poți să scoți pulpa fructului de pe coajă cu o lingură, dar această metodă poate fi puțin dificilă datorită consistenței alunecoase și gelatinoase a bananei nordului.

Oricum alegi să mănânci o banana nordului, fii atent la semințele mari de culoare neagră. Va trebui să le scuipi sau să le îndepărtezi, deoarece atât semințele, cât și coaja de banana nordului sunt toxice pentru oameni.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Melania Trump, soția lui Donald Trump, la înmormântarea Papei Francisc. Ce ținută a îmbrăcat Prima Doamnă a Americii
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
"Bubuitură mare de tot. Am crezut că a căzut tavanul". Băut bine, un şofer din Mehedinţi a ajuns cu maşina în poarta unei case
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
SportpeSurse
Rapid l-a dat afară ACUM, dar „BOMBA BOMBELOR” urmează: Semnează cu MAREA RIVALĂ
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025