Ce fructe sunt interzise pentru tiroidă? Substanțele cunoscute drept „gusogene”, care pot contribui la apariția gușii, precum cele găsite în soia sau în crucifere, par a fi sigure doar în cantități mici și moderate, sub formă pură și neindustrializată
Atunci când glanda tiroidă produce o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni, persoana respectivă suferă de hipertiroidism. Această afecțiune poate provoca multe simptome care afectează sănătatea pacientului. Află în rândurile următoare ce alimente și fructe ar trebui să eviți dacă suferi de această boală.
Ce este hipertiroidismul
Dacă ai fost diagnosticat cu hipertiroidism sau cu o tiroidă hipoactivă sau tiroida Hashimoto, dar totuși dorești să îți păstrezi greutatea și să nu pui kilograme în plus, este important să înțelegi foarte bine boala de care suferi și să accepți că, în ciuda unui aport caloric moderat, tot există posibilitatea să te îngrași. Uite ce e bine să știi despre alimentație și hipertiroidism.
Hipertiroidismul creează mari dificultăți în gestionarea greutății corporale, de aceea este important să înțelegi că tipul și calitatea alimentelor consumate nu reprezintă un lux, ci o necesitate. De exemplu, proteina din carne ar trebui să provină în cea mai mare parte de la pui, curcan sau miel, iar dacă se poate, să provină de la ferme locale, unde animalele nu au fost supuse creșterii forțate prin hormoni sau tratate cu diferite antibiotice, întrucât acești hormoni pot interfera cu medicamentația pentru hipertiroidism pe care o ia pacientul.
Pentru început, este bine să ținem cont să adăugăm alimente fără gluten în dieta noastră. Eliminarea sau reducerea drastică din meniu a alimentelor cu gluten are adesea rezultate benefice pentru pacienții cu afecțiuni autoimune. De exemplu, produsele din grâu pot fi înlocuite cu chia, orez integral, orez sălbatic și hrișcă. De asemenea, trebuie acordată mare atenție sosurilor din magazinele gata făcute, deoarece acestea pot conține gluten, la fel și mezelurile și unele amestecuri de prafuri de copt și drojdii.
Fructele interzise în caz de tiroidă
Zahărul și produsele cu zahăr adăugat au un indice glicemic ridicat, atât crude, cât și uscate. Din păcate, din cauza încetinirii metabolismului bazal în afecțiunile însoțite de hipertiroidism, orice este dulce se asimilează rapid sub formă de grăsime; în plus, pacienții cu Hashimoto au predispoziție către diabet și se înregistrează o alterare a metabolismului glucidelor la aceștia.
Substanțele cunoscute drept „gusogene”, care pot contribui la apariția gușii, precum cele găsite în soia sau în crucifere, par a fi sigure doar în cantități mici și moderate, sub formă pură și neindustrializată. Consumul acestora sub formă de pateuri vegetale, șnițele de soia, chiftele vegetale din soia, shake-uri pe bază de lapte de soia, proteine din soia etc., ar trebui să fie limitat. În schimb, edamame și soia de calitate, cum ar fi tofu sau miso, pot fi consumate în cantități mici și ocazional, dar trebuie să fie verificate etichetele pentru a evita prezența glutenului. Cruciferele, precum varza, broccoli sau varza de Bruxelles, nu trebuie excluse din alimentație în caz de hipertiroidism, însă este recomandat să fie consumate doar după prepararea termică, pentru a inactiva tiocianații care pot inhiba absorbtia de tirozină.
Ce fructe sunt interzise pentru tiroidă? Crușin, soia și fructele crucifere (varză, broccoli, conopidă) pot afecta tiroida.